Rămâi conectat

Actualitate

Previziuni sumbre din partea BNR: Noi scumpiri și posibile restructurări în marile companii, până la finalul anului

BONTEA Alexandru

Publicat

în

URS Construct
Previziuni sumbre din partea BNR: Noi scumpiri și posibile restructurări în marile companii, până la finalul anului

Indicele ROBOR ar putea atinge pragul de 10% până la sfârșitul anului, iar rata anuală a inflației ar putea ajunge până la 13,9% până la finalul anului.

În orice caz, așa a dat de înțeleg directorul juridic al BNR, Alexandru Păunescu, potrivit căruia vor urma noi scumpiri, iar prețul pâinii ar putea crește și mai mult în următoarea perioadă. Mai mult, responsabilul BNR nu exclude, eventuale restructurări în marile companii.

”Componenta foarte importantă în calculul acestor prețuri este prețul energiei”, spune Alexandru Păunescu. ”De fiecare dată când a fost vorba de scumpiri, Banca Națională a României a spus-o foarte clar”, a adăugat el.

Dintre produsele care se vor scumpi cel mai mult în perioada următoare, pe primul loc poate fi pusă pâinea. ”Pâinea este un aliment extrem de important în contextul în care este consumată de cea mai mare parte a populației. Și atunci este normal să te uimească prețul pâinii pentru că este alimentul tradițional de pe masă românilor.

Eu de obicei cumpăr o pâine ceva mai scumpă, în jur de 9 lei”, a dezvăluit directorul juridic BNR, invitat în platoul postului de televiziune Antena3 CNN.

În ceea ce privește ratele la creditele românilor, nici aici nu se întrevede stabilitate. ”În privința ROBOR, este foarte important ce se va întâmpla în ședința de consiliu de politică monetară din noiembrie a Băncii Naționale a României. Dar, evident, este posibil să se ajungă la 9-10%”, a admis Alexandru Păunescu.

În cazul în care indicele ROBOR va atinge 9-10% pentru un credit de 250.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani, rata ar putea să crească cu încă 200 de lei, precizează Antena3 CNN.

„IRCC este ROBOR cu 6 luni diferență. Este o țeapă! Haideți s-o zicem pe românește.

Dacă un român are credit pe ROBOR, vede creșterea, plătește mai mult și zic „ca să nu plătesc mai mult, trec pe IRCC, că e mic”, a trecut pe IRCC și ce se întâmplă? La 6 luni crește și IRCC-ul și atunci și-a luat și creșterea pe ROBOR și creșterea pe IRCC.

„Să știți că este o tragedie”

„Mi-e frică să răspund la întrebarea „Câți români o să-și piardă casele?” Pentru că sunt mulți”, a declarat Claudiu Năsui.

„Criza energetică este o realitate care ne copleşeşte pe toţi. Este acută, striveşte consumul, bulversează foarte multe firme, o criză energetică care a fost accentuată de războiul din Ucraina. Este de observat şi se simte aceasta în viaţa economică, întărirea politicilor monetare, care din păcate, este prociclică, întrucât încetinirea economiilor oricum era de aşteptat, având în vedere criza energetică.

Această întărire a politicilor monetare şi simultan, care este necesară pentru a lupta contra inflaţiei şi în special a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste, astfel încât economiile să nu intre în această spirală salarii-preţuri, este prociclică şi având loc simultan în economiile dezvoltate, apare un risc care ne aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat când am avut criza datoriilor suverane în zona euro şi întărirea politicii monetare, ca şi la început, iniţiată de predecesorul lui Mario Draghi, după care am avut politici de austeritate conduse în mod simultan în ţări din zona euro care au accentuat criza.

Acesta este un risc şi, nu întâmplător, băncile centrale deşi au o decizie fermă de a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste prin întărirea politicilor monetare, nu au cum să uite de riscuri la adresa stabilităţii financiare. Pentru că o suire brutală a ratelor de politică monetară, încordarea pieţelor monetare, întărirea condiţiilor monetare nu au cum să nu zguduie situaţia financiară a multor companii şi starea bilanţurilor unor fonduri de investiţii”, a explicat Daniel Dăianu.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea