Rămâi conectat

Actualitate

Previziuni sumbre din partea BNR: Noi scumpiri și posibile restructurări în marile companii, până la finalul anului

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Previziuni sumbre din partea BNR: Noi scumpiri și posibile restructurări în marile companii, până la finalul anului

Indicele ROBOR ar putea atinge pragul de 10% până la sfârșitul anului, iar rata anuală a inflației ar putea ajunge până la 13,9% până la finalul anului.

În orice caz, așa a dat de înțeleg directorul juridic al BNR, Alexandru Păunescu, potrivit căruia vor urma noi scumpiri, iar prețul pâinii ar putea crește și mai mult în următoarea perioadă. Mai mult, responsabilul BNR nu exclude, eventuale restructurări în marile companii.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Componenta foarte importantă în calculul acestor prețuri este prețul energiei”, spune Alexandru Păunescu. ”De fiecare dată când a fost vorba de scumpiri, Banca Națională a României a spus-o foarte clar”, a adăugat el.

Dintre produsele care se vor scumpi cel mai mult în perioada următoare, pe primul loc poate fi pusă pâinea. ”Pâinea este un aliment extrem de important în contextul în care este consumată de cea mai mare parte a populației. Și atunci este normal să te uimească prețul pâinii pentru că este alimentul tradițional de pe masă românilor.

Eu de obicei cumpăr o pâine ceva mai scumpă, în jur de 9 lei”, a dezvăluit directorul juridic BNR, invitat în platoul postului de televiziune Antena3 CNN.

În ceea ce privește ratele la creditele românilor, nici aici nu se întrevede stabilitate. ”În privința ROBOR, este foarte important ce se va întâmpla în ședința de consiliu de politică monetară din noiembrie a Băncii Naționale a României. Dar, evident, este posibil să se ajungă la 9-10%”, a admis Alexandru Păunescu.

În cazul în care indicele ROBOR va atinge 9-10% pentru un credit de 250.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani, rata ar putea să crească cu încă 200 de lei, precizează Antena3 CNN.

„IRCC este ROBOR cu 6 luni diferență. Este o țeapă! Haideți s-o zicem pe românește.

Dacă un român are credit pe ROBOR, vede creșterea, plătește mai mult și zic „ca să nu plătesc mai mult, trec pe IRCC, că e mic”, a trecut pe IRCC și ce se întâmplă? La 6 luni crește și IRCC-ul și atunci și-a luat și creșterea pe ROBOR și creșterea pe IRCC.

„Să știți că este o tragedie”

„Mi-e frică să răspund la întrebarea „Câți români o să-și piardă casele?” Pentru că sunt mulți”, a declarat Claudiu Năsui.

„Criza energetică este o realitate care ne copleşeşte pe toţi. Este acută, striveşte consumul, bulversează foarte multe firme, o criză energetică care a fost accentuată de războiul din Ucraina. Este de observat şi se simte aceasta în viaţa economică, întărirea politicilor monetare, care din păcate, este prociclică, întrucât încetinirea economiilor oricum era de aşteptat, având în vedere criza energetică.

Această întărire a politicilor monetare şi simultan, care este necesară pentru a lupta contra inflaţiei şi în special a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste, astfel încât economiile să nu intre în această spirală salarii-preţuri, este prociclică şi având loc simultan în economiile dezvoltate, apare un risc care ne aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat când am avut criza datoriilor suverane în zona euro şi întărirea politicii monetare, ca şi la început, iniţiată de predecesorul lui Mario Draghi, după care am avut politici de austeritate conduse în mod simultan în ţări din zona euro care au accentuat criza.

Acesta este un risc şi, nu întâmplător, băncile centrale deşi au o decizie fermă de a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste prin întărirea politicilor monetare, nu au cum să uite de riscuri la adresa stabilităţii financiare. Pentru că o suire brutală a ratelor de politică monetară, încordarea pieţelor monetare, întărirea condiţiilor monetare nu au cum să nu zguduie situaţia financiară a multor companii şi starea bilanţurilor unor fonduri de investiţii”, a explicat Daniel Dăianu.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă

O anchetă internă la Poliția Capitalei a fost declanșată după ce un polițișt din București și-a pierdut încărcătorul de la arma de serviciu. Acesta era în prima zi de muncă.

Poliția Capitalei informează că este vorba despre un polițist de la Secția 12, care a constatat la ieșirea din schimb că nu mai are încărcătorul de rezervă cu cele 15 gloanțe aferente.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, se fac verificări în București pentru găsirea încărcătorului.

Totodată, a fost declanșat o anchetă internă pentru a se stabili în ce condiții s-a petrecut incidentul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea