Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețurile pentru kilogramul de carne de miel au urcat la cel mai mare nivel din ultimii ani, iar fermierii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile.
În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Scăderea puterii de cumpărare îi va face pe mulţi giurgiuveni să renunţe la carnea de miel pentru masa de paşte. În județul Giurgiu, prețul kilogramului de miel a ajuns la 55 leu/kg, motiv pentru care puțini se vor încumenta să mai cumpere acest sortiment de carne.
Unii crescători spune că după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut, aceștia sperând că anul acesta să poată vinde cu 35 – 40 lei kilogram.
Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.
Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat, acesta fiind prețul la care găsim carnea de miel în piețe.
În marile magazine însă, În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și peste 70 de lei pe un kilogram.
România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa. Valorile de la începutul lui 2019 erau apropiate de media europeană și cât plăteau, pe aceleași produse, bulgarii și nemții, țări cu niveluri de consum mai ridicate decât la noi. În acelaşi an, avem un prag de creștere a prețului în februarie-martie, cu o lună și ceva înainte de sărbători. Și e evident că această ajustare a devenit tradiţie. Se repetă aici în 2020 și în 2021, dar cea mai spectaculoasă scumpire a fost anul trecut pe vremea aceasta. De fiecare dată, curba are un regres aproape insesizabil, așa că mielul costă acum dublu, față de momentul inițial. În condiţiile, în care România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania, notează ProTv.
În prezent, românii mănâncă, în medie, trei kilograme de carne de oaie și miel pe an, de trei-patru ori mai puțin decât popoarele orientale. Nu-i de mirare că magazinele cu specific turcesc, arăbesc sau iranian sunt singurele cu vânzări constante.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ajutorul de 750 de lei pentru montarea de repartitoare, amânat din nou, pentru a treia oară: Statul mută sprijinul de 750 de lei tocmai în 2026
Ajutorul de 750 de lei pentru montarea de repartitoare, amânat din nou, pentru a treia oară: Statul mută sprijinul de 750 de lei tocmai în 2026 Ajutorul financiar constând în suma de 750 de lei, anunțat pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile care trebuie să monteze repartitoare de căldură, nu va fi acordat nici de această dată. […]
Daniel David amână publicarea programei de limba română pentru clasa a IX-a. Care este motivul
Daniel David amână publicarea programei de limba română pentru clasa a IX-a. Care este motivul Ministerul Educaţiei a anunțat că perioada dedicată integrării sugestiilor primite pentru programa la disciplina Limba şi literatura română a fost extinsă cu o săptămână din cauza dezbaterilor intense. ,,Luând în calcul dezbaterile intense din spaţiul public şi în urma discuţiilor […]
VIDEO | Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, despre viitorul Cod al Urbanismului: ,,Ne dorim să intre în vigoare în primăvara anului viitor”
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, despre viitorul Cod al Urbanismului: ,,Ne dorim să intre în vigoare în primăvara anului viitor” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță că își dorește ca viitorul Cod al Urbanismului, care reprezintă singurul jalon din PNRR de care se ocupă ministerul pe care îl conduce, să fie aprobat până în primăvara anului viitor. […]