Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețurile pentru kilogramul de carne de miel au urcat la cel mai mare nivel din ultimii ani, iar fermierii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile.
În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Scăderea puterii de cumpărare îi va face pe mulţi giurgiuveni să renunţe la carnea de miel pentru masa de paşte. În județul Giurgiu, prețul kilogramului de miel a ajuns la 55 leu/kg, motiv pentru care puțini se vor încumenta să mai cumpere acest sortiment de carne.
Unii crescători spune că după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut, aceștia sperând că anul acesta să poată vinde cu 35 – 40 lei kilogram.
Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.
Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat, acesta fiind prețul la care găsim carnea de miel în piețe.
În marile magazine însă, În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și peste 70 de lei pe un kilogram.
România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa. Valorile de la începutul lui 2019 erau apropiate de media europeană și cât plăteau, pe aceleași produse, bulgarii și nemții, țări cu niveluri de consum mai ridicate decât la noi. În acelaşi an, avem un prag de creștere a prețului în februarie-martie, cu o lună și ceva înainte de sărbători. Și e evident că această ajustare a devenit tradiţie. Se repetă aici în 2020 și în 2021, dar cea mai spectaculoasă scumpire a fost anul trecut pe vremea aceasta. De fiecare dată, curba are un regres aproape insesizabil, așa că mielul costă acum dublu, față de momentul inițial. În condiţiile, în care România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania, notează ProTv.
În prezent, românii mănâncă, în medie, trei kilograme de carne de oaie și miel pe an, de trei-patru ori mai puțin decât popoarele orientale. Nu-i de mirare că magazinele cu specific turcesc, arăbesc sau iranian sunt singurele cu vânzări constante.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Câte zile de VACANȚĂ vor avea elevii până la finalul anului școlar 2025-2026: CALENDARUL OFICIAL
Câte zile de VACANȚĂ vor avea elevii până la finalul anului școlar 2025-2026 Calendarul anului școlar 2025-2026 prevede o structură pe 5 module, cu vacanțe distribuite diferit față de anii trecuți. Citește și: Ministrul Educaţiei, întrebat dacă şcoala începe luni, 8 septembrie 2025: „Sunt optimist. Le transmit părinţilor să îi ducă pe copii la şcoală” […]
RCA 2025: Pericol major de faliment pe piața RCA. Milioane de șoferi riscă să rămână fără despăgubiri și protecție reală
Pericol major de faliment pe piața RCA: Milioane de șoferi riscă să rămână fără despăgubiri și siguranță reală Transportatorii spun că pe piața RCA se pregătește un nou scandal, cu risc de faliment care ar putea lovi milioane de șoferi. După cazurile Euroins și City Insurance, acum suspiciunile planează asupra companiei Grawe, acuzată că întârzie […]
Românii au temeri serioase că inteligenţa artificială le-ar putea înlocui jobul: Ce indică un studiu
Mai mult de un sfert dintre români se tem că inteligenţa artificială le-ar putea înlocui jobul Aproape jumătate dintre români (47%) consideră că inteligenţa artificială (AI) îi ajută să înveţe, să se dezvolte sau le va redefini activitatea în următorii 5 ani, în timp ce mai mult de un sfert dintre ei (28%) se tem […]