Rămâi conectat

Politică Administrație

Preşedintele UDMR Alba, Krisztian Kovats, îi invită pe europarlamentarii FIDESZ la Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Krisztian Kovats, preşedintele UDMR Alba, a adresat o scrisoare deschisă europarlamentarilor FIDESZ prin intermediul căreia îi invită pe aceştia să viziteze Roşia Montană. Aceasta vine ca răspuns la scrisoarea pe care europarlamentarii maghiari i-au trimis-o ministrului român al Culturii, Kelemen Hunor.
„Am luat act de scrisoarea delegaţiei europarlamentare a FIDESZ de săptămâna trecută şi am decis să vă scriu pentru a reitera invitaţia pe care v-am lansat-o cu câteva luni în urmă de a vizita localitatea Roşia Montană. Scrisoarea FIDESZ aminteşte de recomandarea Parlamentului European din 2010 de modificare a legislaţiei privind tehnologiile folosite în minerit în Europa, în scopul interzicerii cianurii. Votul Parlamentului European a fost dat în scopul bine definit al unei recomandări, căreia Comisia Europeană i-a răspuns de altfel prompt, spunând că tehnologia cianurii în minerit este verificată şi folosită peste tot în lume într-o manieră sigură şi controlată. Uniunea Europeană are cea mai strictă reglementare în domeniu. Autorităţile europene vor urmări ca legislaţia să fie aplicată unitar în toate proiectele miniere de pe suprafaţa Europei, după cum a arătat săptămâna trecută comisarul european de mediu J. Potocnik într-o discuţie avută cu vicepreşedintele Parlamentului European, dl. L. Tokes, conform relatării domnului Tokes într-un comunicat de presă postat pe blogul dumnealui.
Eu vă scriu atât ca preşedinte al organizaţiei UDMR din judeţul Alba, cât şi ca locuitor al judeţului pe suprafaţa căruia urmează să fie implementat proiectul minier Roşia Montană. Cunosc realităţile zonei şi suferinţa localnicilor rămaşi fără slujbe după ce exploatarea de stat şi-a încetat activitatea. Localnicii sunt mineri cu o tradiţie transmisă din tată în fiu de două milenii încoace. Momentan, singura posibilitate de angajare este în cadrul proiectului minier. Alternative nu sunt, dintre cei care se opun proiectului nimeni nu prezintă alte soluţii realiste, viabile pentru zonă. Proiectul minier este o şansă atât pentru economia judeţului Alba, cât şi un proiect cu impact semnificativ la nivelul PIB-ului naţional. În condiţiile economice actuale, fiecare ţară, fiecare regiune încearcă să atragă investitori, încearcă să creeze locuri de muncă. În cazul locuitorilor zonei Roşia Montană, rata şomajului este de peste 80%, deci este o luptă pentru supravieţuire în cadrul comunităţii. Atât ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, cât şi ministrul mediului şi pădurilor, Borbely Laszlo tratează problemele existente cu profesionalism şi seriozitate maximă. Cu toate că nu sunt fani ai proiectului, au venit în zonă de mai multe ori, pentru a evalua situaţia. Nu este deloc întâmplător că toţi primarii din zona, indiferent de culoare politică (toţi de naţionalitate română) şi majoritatea ONG-urilor şi-au manifestat public mulţumirea pentru aceste fapte. Păstrarea patrimoniului construit, reabilitarea bisericilor, pentru noi maghiarii trebuie să fie prioritare. Aceste deziderate deocamdată se pot realiza doar prin proiectul propus, din păcate nimeni nu a venit cu alte variante posibile. În plus mulţi „uită” sau pur şi simplu nu ştiu că există o poluare în zonă ACUM. Din vechile galerii miniere se scurg încontinuu ape acide, contaminate cu metale grele, care ajung în Abrudel şi apoi în Arieş, care pe o lungime de 30 km este mort, fără faună. Cui îi convine situaţia dezastruoasă de acum? Patrimoniul construit stă să se dărâme, iar în condiţiile actuale fonduri din bugetul de stat sau din bugetul cultelor nu se pot aloca, pentru că nu sunt. Dacă peste câţiva ani bisericile se distrug din cauza stării avansate de degradare, unii probabil se vor bucura, mândri ca au „salvat” Roşia Montană! Acum, soluţia pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană şi din alte locuri ar fi tocmai cele 140 de milioane de dolari care s-ar investi în reabilitări în timpul derulării proiectului, suma promisă la presiunile ministrului Kelemen Hunor. Cine nu a fost la faţa locului, nu are de unde să ştie ce este acum la Roşia Montană. Şi cu fiecare zi care trece, e tot mai rau.
Situaţia zonei o tratăm cu responsabilitate maximă, fiind conştienţi de diferitele riscuri. Nimeni nu-şi doreşte repetarea catastrofelor ecologice gen Baia Mare sau Kolontar – Ungaria. Proiectul RMGC trebuie analizat însă din toate punctele de vedere, luând în considerare atât aspectele ecologice cât şi cele economice şi sociale. Un exemplu în acest sens ar fi chiar cazul din Ungaria, unde după catastrofa cauzată de noroiul toxic roşu, guvernul a autorizat până la urmă repornirea uzinei Mal Zrt, care asigura peste 1100 locuri de muncă celor din zonă.
În încheiere, vă rog cu respect să acceptaţi invitaţia de a vizita zona în care urmează să fie implementat proiectul minier şi de a sta de vorbă cu comunităţile locale pentru a afla problemele cu care se confruntă, aceasta fiind singura modalitate de a avea o imagine documentată a ceea ce se întâmplă la Roşia Montană”.
Cu deosebită stimă,
Kovats Krisztian”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Crin Antonescu își suspendă candidatura la alegerile prezidențiale 2025: „Eu nu dau răgaz partidelor. Când se hotărăsc, o să dau un răspuns până atunci”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crin Antonescu își suspendă candidatura la alegerile prezidențiale 2025: „Eu nu dau răgaz partidelor. Când se hotărăsc, o să dau un răspuns până atunci” Crin Antonescu a anunțat sâmbătă, 4 ianuarie 2025, că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025. Liberalul şi-a argumentat decizia spunând că, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea