Rămâi conectat

Politică Administrație

Preşedintele UDMR Alba, Krisztian Kovats, îi invită pe europarlamentarii FIDESZ la Roşia Montană

Publicat

în

    Krisztian Kovats, preşedintele UDMR Alba, a adresat o scrisoare deschisă europarlamentarilor FIDESZ prin intermediul căreia îi invită pe aceştia să viziteze Roşia Montană. Aceasta vine ca răspuns la scrisoarea pe care europarlamentarii maghiari i-au trimis-o ministrului român al Culturii, Kelemen Hunor.
„Am luat act de scrisoarea delegaţiei europarlamentare a FIDESZ de săptămâna trecută şi am decis să vă scriu pentru a reitera invitaţia pe care v-am lansat-o cu câteva luni în urmă de a vizita localitatea Roşia Montană. Scrisoarea FIDESZ aminteşte de recomandarea Parlamentului European din 2010 de modificare a legislaţiei privind tehnologiile folosite în minerit în Europa, în scopul interzicerii cianurii. Votul Parlamentului European a fost dat în scopul bine definit al unei recomandări, căreia Comisia Europeană i-a răspuns de altfel prompt, spunând că tehnologia cianurii în minerit este verificată şi folosită peste tot în lume într-o manieră sigură şi controlată. Uniunea Europeană are cea mai strictă reglementare în domeniu. Autorităţile europene vor urmări ca legislaţia să fie aplicată unitar în toate proiectele miniere de pe suprafaţa Europei, după cum a arătat săptămâna trecută comisarul european de mediu J. Potocnik într-o discuţie avută cu vicepreşedintele Parlamentului European, dl. L. Tokes, conform relatării domnului Tokes într-un comunicat de presă postat pe blogul dumnealui.
Eu vă scriu atât ca preşedinte al organizaţiei UDMR din judeţul Alba, cât şi ca locuitor al judeţului pe suprafaţa căruia urmează să fie implementat proiectul minier Roşia Montană. Cunosc realităţile zonei şi suferinţa localnicilor rămaşi fără slujbe după ce exploatarea de stat şi-a încetat activitatea. Localnicii sunt mineri cu o tradiţie transmisă din tată în fiu de două milenii încoace. Momentan, singura posibilitate de angajare este în cadrul proiectului minier. Alternative nu sunt, dintre cei care se opun proiectului nimeni nu prezintă alte soluţii realiste, viabile pentru zonă. Proiectul minier este o şansă atât pentru economia judeţului Alba, cât şi un proiect cu impact semnificativ la nivelul PIB-ului naţional. În condiţiile economice actuale, fiecare ţară, fiecare regiune încearcă să atragă investitori, încearcă să creeze locuri de muncă. În cazul locuitorilor zonei Roşia Montană, rata şomajului este de peste 80%, deci este o luptă pentru supravieţuire în cadrul comunităţii. Atât ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, cât şi ministrul mediului şi pădurilor, Borbely Laszlo tratează problemele existente cu profesionalism şi seriozitate maximă. Cu toate că nu sunt fani ai proiectului, au venit în zonă de mai multe ori, pentru a evalua situaţia. Nu este deloc întâmplător că toţi primarii din zona, indiferent de culoare politică (toţi de naţionalitate română) şi majoritatea ONG-urilor şi-au manifestat public mulţumirea pentru aceste fapte. Păstrarea patrimoniului construit, reabilitarea bisericilor, pentru noi maghiarii trebuie să fie prioritare. Aceste deziderate deocamdată se pot realiza doar prin proiectul propus, din păcate nimeni nu a venit cu alte variante posibile. În plus mulţi „uită” sau pur şi simplu nu ştiu că există o poluare în zonă ACUM. Din vechile galerii miniere se scurg încontinuu ape acide, contaminate cu metale grele, care ajung în Abrudel şi apoi în Arieş, care pe o lungime de 30 km este mort, fără faună. Cui îi convine situaţia dezastruoasă de acum? Patrimoniul construit stă să se dărâme, iar în condiţiile actuale fonduri din bugetul de stat sau din bugetul cultelor nu se pot aloca, pentru că nu sunt. Dacă peste câţiva ani bisericile se distrug din cauza stării avansate de degradare, unii probabil se vor bucura, mândri ca au „salvat” Roşia Montană! Acum, soluţia pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană şi din alte locuri ar fi tocmai cele 140 de milioane de dolari care s-ar investi în reabilitări în timpul derulării proiectului, suma promisă la presiunile ministrului Kelemen Hunor. Cine nu a fost la faţa locului, nu are de unde să ştie ce este acum la Roşia Montană. Şi cu fiecare zi care trece, e tot mai rau.
Situaţia zonei o tratăm cu responsabilitate maximă, fiind conştienţi de diferitele riscuri. Nimeni nu-şi doreşte repetarea catastrofelor ecologice gen Baia Mare sau Kolontar – Ungaria. Proiectul RMGC trebuie analizat însă din toate punctele de vedere, luând în considerare atât aspectele ecologice cât şi cele economice şi sociale. Un exemplu în acest sens ar fi chiar cazul din Ungaria, unde după catastrofa cauzată de noroiul toxic roşu, guvernul a autorizat până la urmă repornirea uzinei Mal Zrt, care asigura peste 1100 locuri de muncă celor din zonă.
În încheiere, vă rog cu respect să acceptaţi invitaţia de a vizita zona în care urmează să fie implementat proiectul minier şi de a sta de vorbă cu comunităţile locale pentru a afla problemele cu care se confruntă, aceasta fiind singura modalitate de a avea o imagine documentată a ceea ce se întâmplă la Roşia Montană”.
Cu deosebită stimă,
Kovats Krisztian”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare