Preşedintele UDMR Alba, Krisztian Kovats, îi invită pe europarlamentarii FIDESZ la Roşia Montană

    Krisztian Kovats, preşedintele UDMR Alba, a adresat o scrisoare deschisă europarlamentarilor FIDESZ prin intermediul căreia îi invită pe aceştia să viziteze Roşia Montană. Aceasta vine ca răspuns la scrisoarea pe care europarlamentarii maghiari i-au trimis-o ministrului român al Culturii, Kelemen Hunor.
„Am luat act de scrisoarea delegaţiei europarlamentare a FIDESZ de săptămâna trecută şi am decis să vă scriu pentru a reitera invitaţia pe care v-am lansat-o cu câteva luni în urmă de a vizita localitatea Roşia Montană. Scrisoarea FIDESZ aminteşte de recomandarea Parlamentului European din 2010 de modificare a legislaţiei privind tehnologiile folosite în minerit în Europa, în scopul interzicerii cianurii. Votul Parlamentului European a fost dat în scopul bine definit al unei recomandări, căreia Comisia Europeană i-a răspuns de altfel prompt, spunând că tehnologia cianurii în minerit este verificată şi folosită peste tot în lume într-o manieră sigură şi controlată. Uniunea Europeană are cea mai strictă reglementare în domeniu. Autorităţile europene vor urmări ca legislaţia să fie aplicată unitar în toate proiectele miniere de pe suprafaţa Europei, după cum a arătat săptămâna trecută comisarul european de mediu J. Potocnik într-o discuţie avută cu vicepreşedintele Parlamentului European, dl. L. Tokes, conform relatării domnului Tokes într-un comunicat de presă postat pe blogul dumnealui.
Eu vă scriu atât ca preşedinte al organizaţiei UDMR din judeţul Alba, cât şi ca locuitor al judeţului pe suprafaţa căruia urmează să fie implementat proiectul minier Roşia Montană. Cunosc realităţile zonei şi suferinţa localnicilor rămaşi fără slujbe după ce exploatarea de stat şi-a încetat activitatea. Localnicii sunt mineri cu o tradiţie transmisă din tată în fiu de două milenii încoace. Momentan, singura posibilitate de angajare este în cadrul proiectului minier. Alternative nu sunt, dintre cei care se opun proiectului nimeni nu prezintă alte soluţii realiste, viabile pentru zonă. Proiectul minier este o şansă atât pentru economia judeţului Alba, cât şi un proiect cu impact semnificativ la nivelul PIB-ului naţional. În condiţiile economice actuale, fiecare ţară, fiecare regiune încearcă să atragă investitori, încearcă să creeze locuri de muncă. În cazul locuitorilor zonei Roşia Montană, rata şomajului este de peste 80%, deci este o luptă pentru supravieţuire în cadrul comunităţii. Atât ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, cât şi ministrul mediului şi pădurilor, Borbely Laszlo tratează problemele existente cu profesionalism şi seriozitate maximă. Cu toate că nu sunt fani ai proiectului, au venit în zonă de mai multe ori, pentru a evalua situaţia. Nu este deloc întâmplător că toţi primarii din zona, indiferent de culoare politică (toţi de naţionalitate română) şi majoritatea ONG-urilor şi-au manifestat public mulţumirea pentru aceste fapte. Păstrarea patrimoniului construit, reabilitarea bisericilor, pentru noi maghiarii trebuie să fie prioritare. Aceste deziderate deocamdată se pot realiza doar prin proiectul propus, din păcate nimeni nu a venit cu alte variante posibile. În plus mulţi „uită” sau pur şi simplu nu ştiu că există o poluare în zonă ACUM. Din vechile galerii miniere se scurg încontinuu ape acide, contaminate cu metale grele, care ajung în Abrudel şi apoi în Arieş, care pe o lungime de 30 km este mort, fără faună. Cui îi convine situaţia dezastruoasă de acum? Patrimoniul construit stă să se dărâme, iar în condiţiile actuale fonduri din bugetul de stat sau din bugetul cultelor nu se pot aloca, pentru că nu sunt. Dacă peste câţiva ani bisericile se distrug din cauza stării avansate de degradare, unii probabil se vor bucura, mândri ca au „salvat” Roşia Montană! Acum, soluţia pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană şi din alte locuri ar fi tocmai cele 140 de milioane de dolari care s-ar investi în reabilitări în timpul derulării proiectului, suma promisă la presiunile ministrului Kelemen Hunor. Cine nu a fost la faţa locului, nu are de unde să ştie ce este acum la Roşia Montană. Şi cu fiecare zi care trece, e tot mai rau.
Situaţia zonei o tratăm cu responsabilitate maximă, fiind conştienţi de diferitele riscuri. Nimeni nu-şi doreşte repetarea catastrofelor ecologice gen Baia Mare sau Kolontar – Ungaria. Proiectul RMGC trebuie analizat însă din toate punctele de vedere, luând în considerare atât aspectele ecologice cât şi cele economice şi sociale. Un exemplu în acest sens ar fi chiar cazul din Ungaria, unde după catastrofa cauzată de noroiul toxic roşu, guvernul a autorizat până la urmă repornirea uzinei Mal Zrt, care asigura peste 1100 locuri de muncă celor din zonă.
În încheiere, vă rog cu respect să acceptaţi invitaţia de a vizita zona în care urmează să fie implementat proiectul minier şi de a sta de vorbă cu comunităţile locale pentru a afla problemele cu care se confruntă, aceasta fiind singura modalitate de a avea o imagine documentată a ceea ce se întâmplă la Roşia Montană”.
Cu deosebită stimă,
Kovats Krisztian”

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

17 Comentarii

Take 13 noiembrie 2011 at 17:42

Cat a luat UDMR alba ca sa sustina proiectul?

Ianke 13 noiembrie 2011 at 18:57

Atita vreme cit UDMR-ul sustine actualul guvern PDL-ist, de hoti si tilhari, nu merita nici o atentie… Apropo, era sa uit :s-aveti succesuri, cum ar zice o cunoscuta euro-parlamentara !

ionutz 15 noiembrie 2011 at 11:47

Da tu cat ai luat prostule de la Sörös si de la Vadim de esti asa gica-contra? Ne dai tu locuri de munca,take handhicapatule?

maria 17 noiembrie 2011 at 18:26

Da tu cat ai luat de la Soros si nespalatii de la cluj sa fii contra?

maria 17 noiembrie 2011 at 18:30

Da tu Take cat ai luat de la Soros si nespalatii aia de la Cluj sa fii contra ?

dolfi 13 noiembrie 2011 at 17:47

ei ce v-ar trebui voua aurul ungurasilor… pacat ca ungaria-mama va considera tigani… mare pacat… pacat de cetatenii romani de etnie maghiara cinstiti si muncitori ce n-au tendinte dint-astea separatiste

Horea 13 noiembrie 2011 at 17:50

Daca si maghiarii (care sustin cu „acoperire” ca
zacamantul apartine stramosilor lor)sunt de acord cu exploatarea AURULUI inseamna ca romanii sunt (au devenit?) slabi negustori!

croco 13 noiembrie 2011 at 19:25

Probabil ca unguroiul a ramas deja fara par inainte de a incepe cianurarea la Rosia. Ce ar fi daca ar ea zilnic apa din iazul de la Rosia asa cum s-a prostituat un alt oarecare regizor de doi lei in clipuri pulbicitare ! De ce nu duce exploatatorii de aur sa culeaga inatai aurul FURAT de austro maghiari din Ardeal si dus la Viana si la Pesta / Acolo ar gasi mult aur FURAT si l-ar recupera chiar si fara cianurare !!!!

magyar 13 noiembrie 2011 at 22:49

Constat cu tristetet cat de sovina e populatia de nationalitate romana a judetului Alba. Nu poate aparea vreun articol legat de maghiari/UDMR fara sa se trezeasca toti nationalistii de ocazie, jignind fara minte o tara si un popor.
Uitati-va in lume ca din ce in ce mai multi europeni va numesc tigani iar capitalul de imagine avut in 89 l-ati mancat demult prin comportamentul vostru salbatic si necivilizat.
Sunteti toti tari in clanta aici acasa insa nu vedeti in ce mizerie traiti.

havelas ante portas 14 noiembrie 2011 at 12:14

kedves magyar

Trebuie sa iti spun ca desi cei sovini sint multi, nu toti romanii sint extremisti si sovini. Eu nu sint si probabil si tu cunosti multi romani cu care te intelegi foarte bine si care te apreciaza pentru cum esti, nu dupa originea etnica.
Imi cer scuze pentru romanii care se comporta necivilizat

Insa in cazul de fata, da-mi voie sa il critic puternic pe acest nesabuit presedinte al UDMR Alba, un individ atasat la remorca pdl-ului si care se face de ris prin sustinerea unui proiect criminal.

Culmea, multi maghiari sint impotriva proiectului dar s-a trezit acest personaj sa vorbeasca in numele tuturor
Rusine lui pentru comportament

magyar 15 noiembrie 2011 at 14:40

Pe jumatate apreciez ce-ai scris, sunt multi romani de treaba si-mi sunt prieteni.Dar vad ca nu propui nimic concret pt rezolvare.Locurile de munca sunt necesare ca aerul.Sa sti de la mine ca majoritatea maghiarilor sunt pentru proiect, vad si ei ca altfel se duce draq tot…

cucu 15 noiembrie 2011 at 17:46

daca majoritatea maghiarilor sint pentru proiect…atunci aceasta majoritate sa se duca dracului……

aci 14 noiembrie 2011 at 7:59

Multi oameni de etnie maghiara din jud Alba nu sunt de acord nici cu scrisoarea dl Kovacs,nici cu proiectul RMGC.Ar fii normala o pozitie echilibrata al UDMR Alba si sa nu profite politic de o problema atat de spinoasa.

rosienii 15 noiembrie 2011 at 11:36

Bravo lor pentru ca vor sa faca ceva pentru acest judet. E primul care s-a gandit sa-i cheme aici pe prostii aia din fides si pe thokes.Felicitari udmr pentru demers.

ianke 15 noiembrie 2011 at 11:42

Indiferent ca sintem romani sau unguri,noi vrem sa muncim.Dar unde?E bine ca cineva se gandeste sa faca ceva si pentru acest judet,odinioara binecuvantat de DUMNEZEU.Eu sint de acord cu acest om,cu tota ca sint roman.

cucu 15 noiembrie 2011 at 13:26

AU INCEPUT POSTACII RMGC SA INFECTEZE SI FORUMUL DE PE UNIREA….s-au mutat de pe adevarul….astazi au avut treaba cu protestarii de la Cluj pe adevarul…acum au descoperit unirea

misu-gotu-betzivu 15 noiembrie 2011 at 14:32

Sunt un postac betzivan platit de soros si nu vreau locuri de munca. Sa crepe toti de foame in rosia si sa se distruga totul in sat. O sa venim si la anul la fan-fest sa bem pana cadem jos si sa ne facem de ras in fata tuturor.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...