Președintele TSD Alba, Corneliu Mureșan: Primăria Alba Iulia încalcă legea! Nu a constituit ”Fond destinat activităților de tineret” și alocă bani discreționar ONG-urilor, fără concurs de proiecte. DOCUMENT
Primăria Alba Iulia a încălcat legea în ultimii ani pentru că nu a constituit în cadrul bugetului propriu ”Fondul destinat activităților de tineret”, iar din comoditate, neputință, neștiință sau alte interese ascunse nu a alocat banii ONG-urilor de tineret pe bază competițională, prin concurs de proiecte, ci discreționar, prin parteneriate sau asocieri. Este corect?
Primăria municipiului Alba Iulia nu organizează concurs de proiecte pentru finanțările nerambursabile din fonduri publice acordate organizațiilor neguvernamentale. Acest lucru reiese din răspunsul Primăriei municipiului Alba Iulia la o cerere formulată în temeiul Legii nr. 544/2001 de către Societatea Academică Română în cadrul unui proiect privind transparența gestionării fondurilor de tineret, pe care îl atașăm comunicatului de presă pentru o corectă informare a opiniei publice.
Pe de-o parte, Primăria municipiului Alba Iulia recunoaște că nu deține un ”fond destinat activităților de tineret”, încălcând în mod grav și continuat prevederile art. 28, alin. (1) din Legea nr. 350/2006.
Art. 28 alin. (1) din Legea nr. 350/2006 prevede: ”Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București, precum și consiliile locale ale municipiilor reședință de județ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităților de tineret”.
Pe de altă parte, Primăria municipiului Alba Iulia a alocat anual sume importante pentru proiecte de și pentru tineret organizate de ONG-uri de tineret din Alba Iulia, fără concurs de proiecte, după cum urmează:
– în 2015 a alocat 68.160 lei;
– în 2016 a alocat 78.408 lei;
– în 2017 a alocat 114.600 lei. (vezi documentul atașat)
Primăria municipiului Alba Iulia recunoaște în documentul oficial (răspuns la solicitare în baza accesului la informații de interes public) că a alocat sumele fără concurs de proiecte, că nu a organizat niciodată un astfel de concurs, că nu are o metodologie și nici o procedură de concurs de proiecte, încălcând astfel art. 4, lit. b), art. 8 și at. 29, alin. (2) din Legea nr. 350/2005.
Art. 4, lit. b) din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă sunt: b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurențial și a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor și a specificațiilor tehnice și financiare pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă;”
Art. 8 din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Evaluarea în sistem competitiv a proiectelor se va face în conformitate cu criteriile generale de evaluare prevăzute în prezenta lege, precum și cu criteriile specifice de evaluare care vor fi elaborate de fiecare autoritate finanțatoare.”
Art. 29, alin. (1) din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Criteriile de selecție pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă trebuie să facă posibilă evaluarea, pe baze competitive și concurențiale, a capacității solicitanților de a finaliza activitatea propusă pentru finanțare.”
Totuși, din bugetul local s-au scurs niște bani către unele ONG-uri ale căror reprezentanți vin și solicită, pe bază de cerere, sume uriașe pe care primarul și majoritatea PNL le acordă. Acești bani sunt dați arbitrar. TSD Alba cere transparență, concurs de proiecte, nu bani dați pe ochi frumoși.
Tot pentru a evita concursul de proiecte, reprezentanții primăriei au apelat la parteneriatul cu ONG-urile unde efectuează direct plățile în folosul exclusiv și direct al proiectului gestionat de respectivul ONG. Prin aceasta nu se respectă legea 350/2005, adică finanțarea nerambursabilă nu se face pe baze competitive și concurențiale.
Cei care gestionează banii publici ar trebui să țină cont de lege și nu de interese și preferințele personale, pentru că în acest fel zeci sau chiar sute de tineri sunt prejudiciați și nu pot participa la un proces competițional pentru a obține finanțarea în vederea implementării proiectelor lor.
Nu întâmplător abordez acest subiect, care de altfel îmi este familiar, pentru că anul trecut, în calitatea mea de consilier județean, am fost unul dintre inițiatorii Regulamentului privind acordarea de finanțare nerambursabilă din bugetul local al județul Alba pentru activități non-profit de interes județean, care prevede clar modul în care se organizează concursul de proiecte privind acordarea de finanțare și procedurile de evaluare.
Tineretul Social Democrat Alba condamnă modul în care primarul și aparatul său de specialitate manipulează bugetul local și proiectele destinate tinerilor și solicită public să respecte Legea nr. 350/2005 și Legea nr. 350/2006, să facă concurs de proiecte și să nu mai acorde finanțări arbitrare acelorași ONG-uri.
Corneliu Mureșan
Președinte TSD Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii