Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului pe temele fierbinţi ale zilei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, preşedintele României, Traian Băsescu s-a adresat parlamentarilor Puterii şi Guvernului în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi, cu toate că iniţial anunţase ca temă centrală doar revizuirea Constituţiei, şeful statului a abordat şi aspecte legate de criza datoriilor unor state europene şi problema reorganizării administrativ-teritoriale a României.
Preşedintele Băsescu a spus că era „obligatoriu” să prezinte aceste elemente de revizuire, susţinând că nu agreează toate modificările propuse de Curtea Constituţională a României (CCR), pe care preşedintele Senatului i le ceruse să le introducă, în calitate de iniţiator, în proiectul de revizuire a Constituţiei. Proiectul prevede trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane, deoarece acum cele două camere „se comportă ca un sistem monocameral”. De asemenea, se are în vedere responsabilizarea puterii judecătoreşti, în acest sens, şeful statului a propus ca răspunderea procurorilor şi judecătorilor să se reglementeze prin lege organică. Totodată, mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii nu va putea fi prelungit sau înnoit, iar preşedintele ţării nu mai poate fi parte a CSM.
În opinia lui Traian Băsescu, proiectul clarifică şi raporturile instituţionale între preşedinte-parlament şi guvern şi textul privind interimatul funcţiei de ministru. În plus, a fost introdusă restricţia prin care guvernul nu poate să-şi asume răspunderea decât o singură dată pe sesiune. Procesul de suspendare a preşedintelui României va fi condiţionat de avizul Curţii Constituţionale, ca să se realizeze „un echilibru în raporturile dintre preşedinte şi Parlament”, iar Guvernul poate organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte al României în numai două luni în loc de 3. O altă propunere vizează reducerea, de la 60 de zile la 45, a intervalului în care poate fi dizolvat Parlamentul, dacă se resping succesiv două guverne.
În altă ordine de idei, s-a mărit, de la 24 de ore la 48 de ore, durata pentru care se poate dispune reţinerea unei persoane. O propunere a Curţii Constituţionale este ca Parlamentul să analizeze dacă nu există incompatibilitate între funcţia de parlamentar şi cea de ministru, pe care însă preşedintele ţării nu o susţine.
Pe de altă parte, Traian Băsescu crede că statele aflate acum în criză financiară „au făcut ca şi noi în 2007, 2008. Când s-au apropiat alegerile au pierdut hăţurile banilor publici şi au dat cât mai mulţi pentru voturi. România nu a fost singura ţară în care s-au cumpărat voturi cu bani publici”.
Legat de reorganizarea administrativă, şeful statului a spus că aceasta este necesară, chiar dacă nu e foarte populară, în fiecare judeţ există 44-45 de deconcentrate ale ministerelor şi agenţiilor, dublu faţă de 1989. „Nu e nicio exagerare când vă spun că, deşi împreună am împins un sistem de descentralizare, în momentul de faţă agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală; o sufocă, o încorsetează, iar primarii şi comunităţile locale nu pot reacţiona. CJ-urile sufocă administraţiile locale politic. Trebuie să lăsăm ţara să respire: reducerea agenţiilor guvernamentale prin transferul către autorităţile locale. Al doilea lucru, mai important este să creăm spaţiu pentru dezvoltarea proiectelor regionale. Trebuie să depolitizăm administraţia, iar pilonii politizării sunt consiliile judeţene. Acesta e motivul pentru care nu voi considera reorganizarea un subiect abandonat, chiar dacă nu există majoritate pe această temă. Poate în vacanţă vă gândiţi şi în septembrie găsim o soluţie comună”, a menţionat preşedintele Traian Băsescu. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea