Președintele Klaus Iohannis vrea să convoace REFERENDUM pe tema graţierii
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va convoca un referendum naţional pe tema graţierii.
„Voi supune această temă votului popular, printr-un referendum. Dacă guvernanţii au vrut să facă din asta o temă importantă, atunci să se supună votului popular”, a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit stiripesurse.ro, însă, această temă a graţierii şi amnistiei sau problemele de justiţie în general nu intră în categoria celor considerate de interes naţional şi nu sunt prevăzute în Legea de organizare a referendumului.
În primul rând, preşedintele trebuie să trimită o scrisoare către Parlament prin care să îi consulte cu privire la intenţia sa de a declanşa un referendum. Ulterior consultării, preşedintele este cel care stabileşte data şi problemele asupra cărora populaţia este invitată să răspundă, printr-un decret prezidenţial.
Conform deciziei Curţii Constituţionale, un referendum naţional este validat dacă avem o rată de participare de cel puţin 30%. Validarea rezultatului referendumului se face de către Curtea Constituţională.
Iată ce prevede legea 3/2000, privind organizarea referendumului:
„Art. 11.
(1) Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.
(2) Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret.
(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Art. 12.
(1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11: A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietatii publice si private;
b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
c) organizarea generala a invatamantului;
d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
g) regimul general al cultelor.
(2) Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii”, arată legea.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Valoarea punctului de referință din 1 ianuarie 2025. Cât o sa fie pensia minimă garantată de anul viitor
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință din 1 ianuarie 2025. Cât o sa fie pensia minimă garantată de anul viitor Începutul lui 2025 aduce vești bune pentru unii pensionari care ar putea primi un venit mult mai mare – 2.240 de lei. Mai exact, anul viitor ar urma să aibă loc două majorări. Pensiile ar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 21 de ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!