Președintele ACAROM: Cei care ajustează kilometrajul mașinilor second-hand trebuie să răspundă penal
Persoanele care ajustează kilometrajul mașinilor second-hand și apoi le vând trebuie să răspundă penal pentru faptele lor, afirmă Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România.
”Sunt de acord cu trecerea de la niște atenționări până la măsuri penale în cazul modificării kilometrajului. Acest lucru a devenit o practică în România. Cel care face această operațiune de manevrare a kilometrajului nu pățește nimic, la ora actuală. Există o propunere legislativă în Parlament, dar să vedem cu ce viteză va fi adoptată. Cele mai multe măsuri depind de Parlament”, a declarat Stroe.
Pe de altă parte, Mihai Ivănescu, membru în cadrul APIA, a subliniat faptul că întreținerea unei mașini uzate în perioada de exploatare are legătură directă cu calitatea service-ului care asigură mentenanța.
”În cazul costurilor de întreținere a unei mașini second-hand față de una nouă, un calcul concret nu există, pentru că sunt mai mulți factori la mijloc. Întreținerea mașinii în perioada de exploatare este legată de calitate service-ului care asigură mentenanța. Rata de cădere a mașinilor care nu sunt ținute în rețelele oficiale de service este mult mai mare față de cea a mașinilor duse în service-urile autorizate”, a spus Ivănescu.
În prezent, la Parlament există o inițiativă legislativă depusă de un grup format din nouă parlamentari liberali ce prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani în cazul modificărilor de date sau caracteristici ale autovehiculelor.
Conform propunerii legislative pentru completarea Legii 286 din 2009 — Codul Penal cu infracțiunea de ‘Înșelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, la articolul 340, alineatul 2 se menționează faptul că ‘prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înțelege: elementele de identificare, proveniența, modificările și intervențiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparațiilor și accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul’.
”Prin prezentul proiect de lege propunem incriminarea faptei de ‘Înșelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, în vederea descurajării tranzacției cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale (…) O altă rațiune care justifică acest demers este practica judiciară actuală. Procurorii adoptă soluția de Neîncepere a Urmăririi Penale (NUP) și îndrumă părțile către un proces civil, pe motiv că spețele acoperă doar interese private.
Acțiunea a fost înregistrată la Senat în data de 15 decembrie 2015, în vederea dezbaterii.
Potrivit unei analize publicate, recent, de portalul InspectorAuto.ro, piața din România a mașinilor rulate aduse din străinătate și care au kilometrajul ajustat în minus generează clienților acestor vehicule pierderi anuale ce ajung la 350 de milioane de euro.
De asemenea, nu numai România se confruntă cu fenomenul falsificării numărului real de kilometri al mașinilor second-hand, ci și alte țări precum Germania, unde poliția estimează că o treime dintre aceste vehicule comercializate au kilometri dați înapoi. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene /UE/, circa 43% dintre mașinile aduse în Franța, din Belgia, au kilometrajele ajustate în minus cu 91.000 km, în medie.
În cazul României, estimările InspectorAuto.ro relevă faptul că aproximativ 80% dintre mașinile aduse din afară au kilometri ajustați în jos.
Conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, numărul înmatriculărilor de autoturisme second-hand a ajuns la 250.662 de unități, la nivelul anului 2015, în creștere cu aproape 14% față de aceeași perioadă din anul precedent, când se consemnaseră aproape 220.000 de înregistrări de mașini rulate.
Marca auto second-hand preferată a românilor a rămas, la nivelul anului trecut, Volkswagen, cu un total de 71.631 de unități înmatriculate din ianuarie până în decembrie, în creștere cu 14,41% față de aceeași perioadă din 2014. Topul preferințelor continuă cu: Opel (43.261 unități, +10,48%), Ford (29.140 unități, +12,51%), BMW (18.129 unități, +24,65%), Audi (17.718 unități, +22,13%), Skoda (11.685 unități, +20,46%), Renault (10.022 unități, +13,62%) și Mercedes-Benz (9.428 unități, +13,56%). (Agenția Națională de Presă Agerpres)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba