Rămâi conectat

Actualitate

Premiile pentru olimpicii naționali ar putea fi majorate cu 30%. Proiect al Ministerului Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

elevi olimpici1Premiile elevilor care obțin locul întâi la olimpiadele naționale pe discipline ar putea crește cu 35 de lei. Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice un proiect care propune majorarea cu 30% a sumei – de la 115 lei la 150 de lei. Banii pe care îi primesc olimpicii naţionali au rămas la acelaşi nivel de 8 ani.

Potrivit documentului, „toţi elevii care obţin premii la concursurile şi olimpiadele şcolare pe discipline sunt recompensaţi cu stimulente financiare, măsura unui nou cadru legislativ care să răsplătească performanţa şcolară fiind dată de nevoia raportării stimulentelor financiare la realităţile socio-economice. Mai mult, cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele naţionale nu a fost modificat din 2008, Ministerul Educaţiei propunând, prin proiectul de Hotărâre de Guvern, majorarea cu până la 30% a sumelor acordate”.

În ceea ce priveşte olimpiadele internaţionale, cuantumurile au rămas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor şi profesorilor.

Performanţele obţinute la etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial sunt recompensate de MENCŞ cu următoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune.

Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile şcolare internaţionale, organizate la nivel european sau regional, MENCŞ acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 de lei pentru menţiune. Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintă sumele nete.

La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internaţional primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea sumei – echivalentă cu cea acordată elevului – se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obţine mai multe medalii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de elevul pregătit.

Pentru şcoala pe care o frecventează elevul premiat/elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale se acordă aceleaşi sume pe care le-a/le-au obţinut elevul/elevii săi. Banii primiţi se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare. În plus, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Aceştia sunt pregătiţi la standarde înalte de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remuneraţi. Alte facilităţi prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare şi masă pe perioada desfăşurării competiţiilor.

Pentru elevii care obţin distincţii la etapele judeţene şi interjudeţene/regionale ale concursurilor/olimpiadelor şcolare şi profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăţi. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autorităţile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (C.M.)

surse:digi24.ro, evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează Un fenomen astronomic inedit, denumit „Luna Florilor” sau microluna, va avea loc la sfârșitul săptămânii 12-18 mai 2025 și, potrivit NASA este strâns legat de sfârșitul primăverii și debutul verii, transmite Live Science. „Luna Florilor”, fenomenul astronomic, care definește […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025 Duminică, 11 mai 2025 cerul va avea înnorări și temporar vor fi ploi, și cu caracter de aversă, la început în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei, apoi și în Transilvania, restul Crișanei și al Moldovei, local în Banat, Oltenia și […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: Cum este posibil să trecem in 4 zile de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: Cum este posibil să trecem in 4 zile de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară? Economistul Radu Georgescu explică într-o postare în mediul online cum este posibil ca România să treacă în timp foarte scurt de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară. Citește și: Economistul Radu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea