Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Premierul Ponta va cere desecretizarea contractului de la Roșia Montană

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

Șeful Guvernului, Victor Ponta, și-a anunțat pe Facebook intenția de a solicita desecretizarea contractului încheiat cu Roșia Montană Gold Corporation pentru proiectul minier din zonă.

”Așa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roșia Montană. Știu că se vor supăra mulți, știu că voi stârni din nou mușuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulți sunt total dezinteresați să discutăm despre acest contract. După o discuție cu miniștrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a facut lobby de la cel mai înalt nivel.”, scrie Ponta.

Actualul premier declara în luna octombrie a anului trecut, cu ocazia lansării „Programului USL pentru Agricultură și Dezvoltarea Satului Românesc” la Alba Iulia: „Mă opun ca o bogăție a românilor să o folosească domnul Traian Băsescu și domnul Octavian Andronic. Eu cred că bogăția românilor trebuie să fie a românilor, nu a unui politician care se pregătește să iasă la pensie și a unui om dubios de afaceri care stă lângă Traian Băsescu și se implică în toate aceste afaceri necurate. În rest e foarte greu să vorbești despre pielea ursului din pădure, despre locuri de muncă, atunci când în fiecare zi în țara pe care tu o conduci, și aici mă refer la Băsescu, se desființeaza sute de locuri de muncă. E parcă prea multă jignire la adresa românilor. Ne așteptăm în primul rând să aflăm adevărul despre acționarii reali ai companiilor implicate acolo, în al doilea rând despre interesul personal al domnului Băsescu pentru că este absolut anormal ca președintele țării să fie principalul promotor, aproape angajat, al unei companii străine, în altreilea rând care sunt beneficiile pentru statul român și pentru România și nu pentru Băsescu și pentru niște acționari din străinătate. De asemenea, trebuie să aflăm care sunt garanțiile de mediu. Vom discuta despre acest proiect și cum poate fi el realizat doar după îndeplinirea acestor condiții absolut necesare. USL-ul se va opune prin toate mijlocele la perpetuarea unor minciuni de către președintele țării în legătura cu crearea unor locuri de muncă iar pentru interesele personale a doua-trei persoane nu trebuie să dăm ceva ce e al României și al românilor”.

După preluarea puterii Ponta a declarat că poziţia sa privind proiectul minier a rămas neschimbată. ”Compania trebuie să respecte cele mai înalte standarde şi garanţii de mediu, să ofere statului o participaţie mai mare la proiect şi să renunţe la activităţi de lobby politic înainte de a putea continua dezvoltarea proiectului”, a spus premierul.

”Proiectul Roşia Montană va fi reanalizat împreună cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu şi până nu vom avea această analiză, nu va fi luată nicio decizie”, a declarat, recent, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul Mediului intenţiona să convoace, la jumătatea lunii mai, Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roşia Montană, în care să fie discutate concluziile din auditul juriştilor referitoare la întreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anulării unor planuri de urbanism însă ședinţa nu a mai avut loc deoarece Ministerul Mediului a primit atunci vizita unor experţi ai Comisiei Europene, care au verificat modul în care au fost îndeplinite sarcinile impuse de Uniunea Europeană.

La Roşia Montană, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea