Premieră la nivel mondial: Un pacient complet orb poate vedea, din nou. Cum s-a realizat intervenția chirurgicală
Premieră la nivel mondial: Un pacient complet orb poate vedea, din nou. Cum s-a realizat intervenția chirurgicală
În urmă cu 30 de ani, pacientul își pierduse vederea la ochiul stâng din cauza unei orbiri ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani își pierduse progresiv și funcția vizuală a ochiului drept, cauza fiind o boală cronică rară care i-a distrus corneea și suprafața oculară.
În ultimii ani, ochiul drept fusese supus la două transplanturi tradiționale de cornee, ambele eșuând rapid din cauza lipsei de funcție a suprafeței oculare.
În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie Repubblica.
Explicațiile medicilor
„Pe scurt, pacientul își pierduse iremediabil funcționalitatea ochiului stâng din cauza unor probleme la nivelul retinei, în timp ce ochiul drept a păstrat un potențial de recuperare care s-a dovedit inutil cu transplanturile tradiționale”, relatează profesorul Michele Reibaldi.
„Operația a fost efectuată prin prelevarea, dintr-o singură bucată, a întregii conjunctive, a întregii cornee și a doi milimetri de scleră de la ochiul stâng, care era irecuperabil din punct de vedere funcțional, dar cu o cornee și o suprafață oculară sănătoase”, au explicat medicii.
Practic, o treime din ochiul stâng a fost autotransplantată în ochiul drept, care a fost apoi reconstruit.
„Adevărata noutate constă”, subliniază profesorul Vincenzo Sarnicola, „în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctivo-sclerale, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale, ca în cazul pacientului nostru. În același timp, ochiul stâng a fost reconstruit cu țesut de la donator doar în scop estetic”.
Pacientul, după două săptămâni de la operație, i-a recăpătat vederea și se poate deplasa independent.
„Suntem foarte entuziasmați și ne așteptăm la un succes de durată în cazul ochiului drept, deoarece acesta a fost reconstruit cu țesuturile pacientului și, prin urmare, este potențial ferit de problemele de respingere care au afectat transplanturile anterioare”, concluzionează Reibaldi și Sarnicola.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918