Premieră la nivel mondial: Un pacient complet orb poate vedea, din nou. Cum s-a realizat intervenția chirurgicală
Premieră la nivel mondial: Un pacient complet orb poate vedea, din nou. Cum s-a realizat intervenția chirurgicală
În urmă cu 30 de ani, pacientul își pierduse vederea la ochiul stâng din cauza unei orbiri ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani își pierduse progresiv și funcția vizuală a ochiului drept, cauza fiind o boală cronică rară care i-a distrus corneea și suprafața oculară.
În ultimii ani, ochiul drept fusese supus la două transplanturi tradiționale de cornee, ambele eșuând rapid din cauza lipsei de funcție a suprafeței oculare.
În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie Repubblica.
Explicațiile medicilor
„Pe scurt, pacientul își pierduse iremediabil funcționalitatea ochiului stâng din cauza unor probleme la nivelul retinei, în timp ce ochiul drept a păstrat un potențial de recuperare care s-a dovedit inutil cu transplanturile tradiționale”, relatează profesorul Michele Reibaldi.
„Operația a fost efectuată prin prelevarea, dintr-o singură bucată, a întregii conjunctive, a întregii cornee și a doi milimetri de scleră de la ochiul stâng, care era irecuperabil din punct de vedere funcțional, dar cu o cornee și o suprafață oculară sănătoase”, au explicat medicii.
Practic, o treime din ochiul stâng a fost autotransplantată în ochiul drept, care a fost apoi reconstruit.
„Adevărata noutate constă”, subliniază profesorul Vincenzo Sarnicola, „în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctivo-sclerale, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale, ca în cazul pacientului nostru. În același timp, ochiul stâng a fost reconstruit cu țesut de la donator doar în scop estetic”.
Pacientul, după două săptămâni de la operație, i-a recăpătat vederea și se poate deplasa independent.
„Suntem foarte entuziasmați și ne așteptăm la un succes de durată în cazul ochiului drept, deoarece acesta a fost reconstruit cu țesuturile pacientului și, prin urmare, este potențial ferit de problemele de respingere care au afectat transplanturile anterioare”, concluzionează Reibaldi și Sarnicola.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
În primăvara 2025 viperele au ieșit mai devreme din hibernare: Care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul unei mușcături
În primăvara 2025 viperele au ieșit mai devreme din hibernare: Care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul unei mușcături Viperele au ieșit mai devreme din hibernare în primăvara 2025, pe fondul temperaturilor crescute din a doua jumătate a lunii aprilie. În ultimele zile mai multe persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate […]
Cine ne salvează de ”ctitorii” neamului, focusați pe construcția de stadioane, săli de sport și biserici? Economistul Adrian Negrescu: ”Catedrala Neamului costă cât 20 de spitale de urgență”
Cine ne salvează de ”ctitorii” neamului, focusați pe construcția de stadioane, săli de sport și biserici? Economistul Adrian Negrescu: ”Catedrala Neamului costă cât 20 de spitale de urgență” Economistul Adrian Negrescu a criticat dur într-o postare recentă în mediul online, modul în care guvernanții din România justifică deficitele bugetare record înregistrate în 2024 și în […]
Când se va reuni Conclavul pentru alegerea noului Papă: Sunt 135 de cardinali electori Cei 135 de cardinali electori urmează să se întrunească începând de la 7 mai în Conclav, în Capela Sixtină, pentru a alege un nou Suveran Pontif, după decesul Papei Francisc. În acest Conclav, care urmează să se desfăşoare după un ceremonial […]