Premieră în zootehnia românească la DN Agrar – Instalaţia de muls rotativă de la Vaidei
Premieră în zootehnia românească la DN Agrar – Instalaţia de muls rotativă de la Vaidei
Compania germano-olandeză DN Agrar Group SRL din Alba Iulia, care are în componenţă 16 firme profilate pe agricultură şi zootehnie, a inaugurat recent la ferma de vaci cu lapte de la Vaidei (1400 capete efectiv matcă), cea mai mare instalaţie de muls rotativă din România şi din Europa, cu o capacitate de muls de 350 de vaci/oră. Precizăm că ferma cu vaci de lapte de la Vaidei (la graniţa cu judeţul Alba) a fost achiziţionată de la compania Albalact. Noua instalaţie de muls, cu o capacitate de 72 de posturi, este produsă de compania Dairymaster din Irlanda, unul din cei mai importanţi producători de echipamente pentru fermele cu vaci de lapte, care în România este reprezentată cu succes de DN Farm Concept, o firmă care face parte din DN Agrar, care a echipat şi montat cea mai mare instalaţie de muls rotativă, cu o capacitate de 72 de posturi (în Europa mai există asemenea instalaţii dar cu 50 de posturi). Investiţia s-a ridicat la peste 1 milion de euro.
În standul de muls rotativ, complet automatizat, vacile trec printr-un inel rotativ în postul de muls unde fiecare vacă este identificată iar apoi ajunge pe platforma rotativă. Fiecare post este dotat şi cu un distribuitor de nutreţ concentrat automat, conform calităţilor individuale programate ale fiecărei vaci, care are în vedere randamentul, creşterea în greutate sau stadiul de lactaţie. Mulgătorul primeşte informaţii prin intermediul unui sistem audio, acesta afişându-se pe display-ul debitmetrului de lapte. Este o tehnologie de muls foarte prietenoasă cu animalele, cu o productivitate mare, extrem de eficientă, dar în acelaşi timp şi cu beneficii optime pentru a menţine o sănătate bună a animalelor şi îmbunătăţirea producţiei de lapte.
La Vaidei sunt mulse zilnic 1100 de vaci în lactaţie, unele şi de câte 4 ori pe zi, producţia pe cap de vacă fiind între 27-29 litri/zi. După ce laptele este răcit în tancuri speciale şi în condiţii de igienă strictă, el este livrat către Albalact Alba Iulia unde ajung zilnic peste 24.000 de litri de lapte. Deci brandul Albalact are materie primă la cea mai bună şi sigură calitate, produsă în cele mai moderne şi mai mari ferme de vaci cu lapte, aşa cum sunt cele de la Vaidei sau Gârbova de Sebeş ce aparţin Companiei DN Agrar Alba Iulia, care este profilată pe agricultură şi zootehnie şi lucrează în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara peste 11.000 de hectare de pământ care asigură furajarea vacilor cu lapte.
De ce a fost necesară o asemenea instalaţie de muls cu o capacitate de 350 de vaci pe oră? Pentru că DN Agrar doreşte să dezvolte zootehnia, să crească efectivele de vaci cu lapte, în special în judeţul Alba, judeţ cu tradiţie în creşterea vacilor cu lapte, dar care, din păcate, a rămas practic acum, doar cu amintirile, căci ţăranii şi fermierii noştri nu au fost şi nu sunt interesaţi să crească animale, care, este ştiut, au scos sărăcia din casele românilor şi din ţară. Acum au venit investitorii strategici, din Germania şi Olanda, ca să facă ordine şi în agricultură şi zootehnie. Ei au dat o nouă şansă relansării zootehniei noastre, au creat locuri de muncă, ară, seamănă şi recoltează pământurile cumpărate sau concesionate de la ţăranii români, care, iată, nu mai rămân în paragină ci produc pentru toată lumea. Şi DN Agrar nu se opreşte aici. Compania a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit noi proiecte pentru construirea a două ferme de vaci cu lapte, la Ghirbom, fiecare cu o capacitate de 1250 de capete. Mai mult ca sigur că vor fi accesate noi fonduri europene, astfel că după Gârbova (Sebeş) vom avea şi la Ghirbom ferme de vaci la standarde europene.
Oricum, zootehnia judeţului Alba a ajuns pe mâini bune, dacă ne gândim la faptul că acum 20 de ani doar ţiganii mai munceau în grajdurile din România iar vacile dădeau lapte cu… deţul!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan