PREMIERĂ GLOBALĂ : NASA și ESA își unesc forțele pentru a încerca să devieze un ASTEROID, în primul exercițiu de APĂRARE PLANETARĂ
PREMIERĂ GLOBALĂ : NASA și ESA își unesc forțele pentru a încerca să devieze un ASTEROID, în primul exercițiu de APĂRARE PLANETARĂ
Dintre toate dezastrele naturale care pot lovi Pământul, ciocnirea cu un asteroid are cel mai mare potențial să distrugă viața pe planetă, așa cum o știm. Agenția spațială americană, NASA, și cea europeană, ESA, își unesc forțele pentru a încerca să devieze cursul unui asteroid, astfel încât omenirea să fie pregătită dacă în viitor va exista riscul unei astfel de catastrofe, relatează Euronews.
La fel cum dinozaurii au dispărut din cauza unui asteroid masiv în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, omenirea ar avea probleme serioase dacă ar avea loc un eveniment similar.
Din fericire, oamenii de știință construiesc o hartă a asteroizilor din apropierea Pământului care ar putea cauza probleme.
Găsirea asteroizilor este doar o parte a puzzle-ului. Dar oamenii de știință au și câteva idei despre cum pot fi evitate eventuale coliziuni în viitor.
Două noi misiuni lansate de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor testa o metodă de deviere a asteroizilor care s-ar îndrepta spre Pământ.
Misiunea DART a NASA (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată după 24 noiembrie anul acesta. O navă spațială va ajunge la sistemul de asteroizi Didymos, la 11 milioane de kilometri de Pământ, după aproximativ un an.
Acolo va devia o mică lună a lui Didymos, o stâncă mai mică ce orbitează asteroidul.
Poate fi făcut acest lucru în siguranță? Răspunsul profesorului Alan Fitzsimmons de la Centrul de Cercetare Astrofizică de la Universitatea Queen din Belfast este „da”.
„Tehnica inteligentă pe care echipa NASA DART a găsit-o este să aleagă un asteroid care poate trece aproape de Pământ și apoi să țintească luna acestuia, deoarece satelitul se mișcă în jurul asteroidului mai mare, pe măsură ce asteroidul orbitează soarele”, a spus el pentru Euronews.
„Așa vom încerca să mutăm luna asteroidului, ceea ce îi va schimba orbita, dar nu va afecta marele asteroid. Deci este complet sigur”, a explicat el.
Misiunea ESA, Hera, va monitoriza apoi modul în care DART a afectat mișcarea lunii. Acest lucru îi va informa pe cercetători cu privire la posibilitatea de a devia cursul unor asteroizi mai mari, dacă va fi nevoie.
Fitzsimmons spune că este ca un joc de „biliard cosmic”.
„Când lovești acel asteroid cu nava spațială, acesta se va mișca ușor în direcția opusă. Noi știm că acest lucru ar trebui să funcționeze, dar nu știm exact cât de mult se va mișca asteroidul. Și deci acesta este scopul misiunilor spațiale, de a măsura cât de departe putem muta un asteroid”, a spus el.
Acesta va fi primul exercițiu de apărare planetară întreprins de omenire, potrivit profesorului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 4 noiembrie 2024, decretul prin care victimele unei tentative de omor sau familia celui ucis, au dreptul la asistență juridică gratuită şi la compensații financiare. Este […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba