Prelungirea stării de alertă și strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere, dezbătute în ședința de joi a Guvernului
Starea actuală de alertă ar putea fi prelungită cu o hotărâre adoptată de Guvern în ședința de joi. Executivul are pe ordinea de zi și strategia de dezvoltarea a infrastructurii rutiere până în 2025.
Premierul Ludovic Orban a afirmat recent că urmează ca Guvernul să adopte un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Ultimul document care a prelungit starea de alertă a intrat în vigoare pe 15 octombrie.
Ședința de Guvern are loc joi de la ora 18.00, iar Executivul are pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâri, în afară de cel de prelungire al stării de alertă, printre care și cel privind aprobarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025, întreţinerea şi modernizarea căii ferate, potrivit news.ro.
„Prezentul proiect de hotărâre stabileşte direcţiile de acţiune strategică necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piaţa internă a transporturilor şi pentru integrarea în sistemul feroviar unic european.
Scopul principal al strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare constă în fundamentarea necesităţilor de finanţare a infrastructurii feroviare. Strategia identifică drept principală prioritate creşterea competitivităţii transportului feroviar pe piaţa internă, în principal prin creşterea nivelului de performanţă al infrastructurii feroviare. Strategia acoperă toate domeniile relevante ale dezvoltării infrastructurii feroviare, respectiv: mentenanţa (întreţinere şi reparaţii), operarea, reînnoirea şi modernizarea/dezvoltarea”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre a Executivului.
Strategia „propune un program eşalonat pe 15 ani care asigură în mare măsură eliminarea restanţelor existente şi care va genera o creştere relevantă a performanţelor infrastructurii feroviare”.
Guvernul are în primă lectură şi două proiecte de ordonanţă de urgenţă, prina pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 şi a doua pentru suspendarea, modificarea şi completarea unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Proiect de monitorizare a încălcării regulilor de circulație
De asemenea, pe ordinea de zi figurează un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”.
„Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri”, arată proiectul de hotărâre.
Totodată, Guvernul are în discuţie şi un memorandum cu tema: Rezultatele procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.Aprobarea propunerilor finale de către Guvern.
Propunerile finale rezultate în urma procedurii de selecţie şi supuse Guvernului spre aprobare sunt următoarele:
Candidatul României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este Octavia Spineanu-Matei. Există două propuneri de rezervă Cristian Daniel Oana şi Răzvan Horaţiu Radu, potrivit sursei citate.
Sursa: StirileProTV
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri, 18 iulie 2025, că, pentru reducerea cheltuieilor, demnitarii se vor deplasa cu Dacii Duster, dar fără șofer. S-a redus numărul de maşini de la 30 la 15, reducând cheltuiala […]
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor Pensionarii din România care vor încasa la pensie mai mult de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească CASS, pentru suma care depășește acest prag. Cotribuția de 10% se va […]
Pachetul doi de măsuri de austeritate: Modificări ale taxelor, impozitelor, amenzilor și a jocurilor de noroc. Mai sunt vizate cazinourile și șoferii
Pachetul doi de măsuri de austeritate: Modificări ale taxelor, impozitelor, amenzilor și a jocurilor de noroc. Mai sunt vizate cazinourile și șoferii Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că, pachetul doi de măsuri de austeritate prezentat de primul ministru, Ilie Bolojan, cuprinde modificări esențiale în privința modului în care se vor achita amenzile, măsuri care […]