Prefectura Alba: Numărul pensionarilor de invaliditate a scăzut în primul semestru al anului 2012
În primele 6 luni ale anului 2012, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Alba, erau înregistraţi 4.153 de pensionari de invaliditate, cu 390 mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Alba, Ada Rus, scăderea cu 8,59% a cazurilor este cauzată de modificarea criteriilor medicale de expertizare şi creşterea exigenţelor de evaluare, după cum se arată în raportul prezentat de Casa Judeţeană de Pensii în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social.
Conform aceleiaşi analize, din punctul de vedere al gradelor de invaliditate, s-a constatat o scădere accentuată la gradul II, cu 15,37%, şi o creştere uşoară, cu 2,32%, a gradului III, evoluţie determinată de modificările criteriilor medicale de expertizare.
Raportat la grupele de afecţiuni, peste 1000 sunt cazuri de boli cardiovasculare şi peste 900 de boli mentale. Puţin peste 400 de cazuri au fost înregistrate cu boli neurologice, respectiv osteo-articulare, şi aproape 300 de cazuri de boli endocrine şi boli tumorale. Cele mai puţine cazuri înregistrate, peste 100, au fost cele de boli digestive. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a constatat o creştere a ponderii afecţiunilor tumorale şi, într-o oarecare măsură, a celor cardiovasculare şi digestive, situaţie care reflectă şi evoluţia mortalităţii generale din România.
Din cauza creşterii vechimii în muncă necesare pensionării de invaliditate, în primele 6 luni ale anului 2012, numărul cazurilor noi înregistrate a scăzut cu 20,47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportat la gradele de invaliditate, s-a constatat o scădere semnificativă a gradului I, cu 48,49%, şi scăderi moderate ale cazurilor cu gradul II şi III, cu aproximativ 17% fiecare.
*Mai puţine concedii medicale şi expertize pentru evaluarea capacităţii de muncă în folosul comunităţii
În ceea ce priveşte concediile medicale, s-a constatat o scădere drastică a numărului acestora faţă de 2011. Concediile medicale de peste 90 de zile au scăzut cu 41,52%, iar cele de peste 365 de zile sunt mai mici cu 10,89%.
Numărul de expertize medicale efectuate la cererea primăriilor, pentru aprecierea capacităţii de muncă în folosul comunităţii a beneficiarilor venitului minim garantat, a scăzut de la 131 la 106. Scăderea este cauzată de modificările aduse la Legea nr. 416/2010, în baza cărora persoanele cu afecţiuni încadrate în gradul III de invaliditate trebuie să presteze zile de muncă în folosul comunităţii.
Casa Judeţeană de Pensii Alba a prezentat şi analiza comparată a cazurilor de pensii de invaliditate internaţionale. Doar 11 cazuri vechi de astfel de pensii se află în evidenţele primului semestru al anului, cu 6 mai puţine faţă de 2011. Numărul cazurilor noi au crescut însă, de la 16 la 25 de cazuri, din cauză că de la depunerea cererii în ţara de domiciliu până la înregistrarea actelor traduse la cabinetele de expertiză trec în medie 6-8 luni.
*Conducerea Instituţiei Prefectului-Judeţul Alba va interveni la Bucureşti pentru redeschiderea Cabinetului de Extertiză Medicală din Cîmpeni
O problemă majoră, semnalată în cadrul Comisiei de Dialog Social, este volumul de muncă foarte mare şi depăşirea cu mult a normativului de 20 de bolnavi/zi, situaţie determinată de faptul că, la Cîmpeni, Cabinetul de Expertiză Medicală a fost închis. Pensionarii de invaliditate din zona Apuseni sunt obligaţi să apeleze la serviciile cabinetului din Alba Iulia, ceea ce pune dificultăţi serioase, atât pensionarilor, cât şi personalului sanitar.
Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, a precizat că Instituţia Prefectului-Judeţul Alba trebuie să intervină la Casa Naţională de Pensii pentru redeschiderea Cabinetului de Expertiză Medicală din Cîmpeni. În acest fel, pensionarii din zona Apuseni nu vor mai fi obligaţi şi la drum lung, şi la cheltuială mai mare, iar activitatea personalului din cabinetele de expertiză medicală va putea fi desfăşurată în mod corespunzător.
“Împreună cu domnul subprefect, vom face toate intervenţiile de care e nevoie la Guvernul României, pentru ca activitatea cabinetului din Cîmpeni să fie reluată. Avem toate argumentele în acest sens de partea noastră. Împărtăşesc întru totul opinia domnului subprefect şi cred că redeschiderea cabinetului de expertiză medicală din Cîmpeni ar rezolva această problemă”, a declarat Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii