Poziţia oficială a Patriarhiei Române: Ora de religie a fiecărui cult, predată de persoane acreditate de respectivul cult
Ora de religie a fiecărui cult este predată de persoane acreditate de respectivul cult, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox – angajaţi, în majoritate, de BOR – trebuie să îndeplinească exigenţele academice, morale şi spirituale specifice.
„Protocolul reafirmă cooperarea profesorilor de religie şi a cadrelor didactice din învăţământul teologic preuniversitar şi universitar cu propria lor Biserică a cărei învăţătură de credinţă o predau în şcoli, deoarece statul respectă autonomia cultelor şi, deci, nu realizează singur, ci împreună cu ele, învăţământul religios confesional. În plus, întrucât absolvenţii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox sunt angajaţi, în cea mai mare parte, de către Biserica Ortodoxă Română, aceştia trebuie să îndeplinească pe lângă exigenţele de formare academică şi pe cele morale şi spirituale specifice acesteia. Pentru binele societăţii româneşti de azi este mare nevoie de-a intensifica legătura între libertate şi responsabilitate, între autonomie şi cooperare. Autonomia universitară şi autonomia cultelor, ambele garantate de lege, nu trebuie confundate cu indiferenţa sau lipsa de responsabilitate privind viaţa societăţii sau binele comun. În acest context, coresponsabilitatea şi cooperarea între Stat şi Biserică în spirit de respect reciproc este o datorie morală şi o necesitate practică pentru creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.
Patriarhia Română a făcut, marţi, mai multe precizări privind Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi la organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar, încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte în 29 mai, după ce în presă au apărut mai multe informaţii „tendenţioase” legate de acest subiect.
În plus, arată sursa citată, potrivit Constituţiei României şi Legii educaţiei naţionale, religia, ca disciplină şcolară, este parte a trunchiului comun şi are caracter confesional, fiind predată, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult, de profesori abilitaţi, în baza protocoalelor încheiate de Ministerul Educaţiei şi cultele religioase recunoscute de stat.
Acest statut al orei de religie din România se regăseşte în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, subliniază Patriarhia.
„Astfel, încheierea Protocolului între cele trei instituţii semnatare, care să reglementeze modul de colaborare între stat şi fiecare cult în parte pentru asigurarea învăţământului religios în România, este o cerinţă legală şi reflectă realitatea garantată constituţional că ora de religie a fiecărui cult este predată de persoane acreditate de respectivul cult”, mai arată Patriarhia Română.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]