Povestea de succes a aiudeanului Sergiu Pașca – cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite: Descoperirile fundamentale în neuroștiințe l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său
Povestea de succes a aiudeanului Sergiu Pașca – cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite: Descoperirile fundamentale în neuroștiințe l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său
Profesorul Sergiu Paşca, profesorul de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, deschide seria poveştilor de succes ale cercetătorilor români de pe continentul nord american, într-un interviul realizat de jurnalistul Marian Voicu.
Săptămâna aceasta, sub genericul „Prezenţe româneşti”, TVR Internaţional aduce în atenţia publicului poveşti de succes ale unor personalităţi de origine română care fac parte din lumea academică de peste ocean şi care scriu istorie în domeniile lor de activitate, în SUA şi în Canada.
Profesorul Sergiu Paşca deschide seria poveştilor de succes ale cercetătorilor români de pe continentul nord american. Este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. Laboratorul pe care îl conduce Sergiu Pașca studiază de 10 ani mecanismele celulare care duc la apariția afecţiunilor neuropsihiatrice și la noi modalități de tratament.
Studiile sale au dus la desoperiri fundamentale în neuroștiințe și l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său.
„Cum este construit creierul uman și care este cauza afecțiunilor neuropsihiatrice?” Aceasta este întrebarea la care caută un răspuns. Tehnicile aplicate în laboratorul său par a fi alchimie celulară – reprogramarea celulelor stem în neurocelule și construirea de organoizi și asembloizi neurali implantați în creierul unor șobolani, metodă care permite studierea, biologia bolilor neurodegenerative la oameni.
„Cred că nu a existat o perioadă mai promițătoare pentru biologie și pentru neuroștiințe ca acum. Poate că deceniile trecute sau secolul trecut a fost secolul chimiei și poate că înainte a fost al fizicii. Dar următoarele decenii vor fi ale biologiei și ale medicinei. Și cred că pentru prima dată începem să accesăm ceea ce am putea zice că este ultima frontieră a biologiei – creierul uman. Și vor fi atât de multe descoperiri care vor putea fi făcute despre creierul uman în următoarea perioadă, nu numai despre ce înseamnă bolile psihiatrice sau neurologice, dar pur și simplu ce face creierul nostru atât de unic”, afirmă cu tărie Sergiu Pașca.
Sergiu Pașca a ajuns la Stanford în 2009, lăsând în urmă Aiudul natal și Clujul studenției, fiind încă de atunci o stea în devenire, la nici 31 de ani, având o viziune clară despre ținta cercetării sale și o teorie absolut originală privind cauzele autismului. În prezent, este tot la Stanford, profesor, și are propriul laborator, unul dintre cele mai puternice din lume în psihiatrie.
Profesorul Pașca se află astăzi la frontiera neuroștiințelor, experimentand tehnici inovatoare și avansând rapid în cercetarea afecțiunilor neuropsihice. Nu este doar un om de știință cu intuiții extraordinare, este și un profesor căutat de doctoranzi și postdoctoranzi din întreaga lume și un comunicator înzestrat. Are toate datele unui laureat Nobel, spune Marian Voicu, jurnalistul TVR care a stat de vorbă cu Sergiu Paşca pentru emisiunea „Prezenţe româneşti”, de la TVR Internaţional.
Sursa: tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan