Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Potrivit unui proiect care a obținut votul senatorilor, locuitorii Munţilor Apuseni ar putea avea parte de mai multe facilităţi

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Mai mulți senatori PNL au propus un proiect de hotărâre pentru modificarea Ordonanței 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care au domiciliul sau lucrează în unele localități din zona Munților Apuseni și Rezervația ”Delta Dunării”. Propunerea a fost adoptată în urmă cu câteva zile de Senat, cu 90 de voturi „pentru“.

Prin amendamentele aduse s-a extins acordarea de facilități la toate zonele montane din țară. Se propun, în principal, următoarele: diminuarea contribuţiei de la 50% la 25%, reprezentând contravaloarea materialului lemnos care trebuie achitată de către personalul instituţiilor publice şi al unităţilor de cult, cu locul de muncă în localităţile rurale din Munţii Apuseni, încadrat pe funcţii care necesită studii superioare şi medii de specialitate, care doreşte să construiască o locuinţă, să o extindă sau să o repare pe cea existentă; majorarea cantităţilor de material lemnos acordat pentru construirea unei locuinţe, extinderea sau repararea locuinţei existente şi a anexelor gospodăreşti; majorarea indemnizaţiei de instalare de la 2 la 3 salarii de bază pentru personalul instituţiilor publice şi al unităţilor de cult, cu locul de muncă în localităţile din Rezervaţia Bio­sferei „Delta Dunării”, încadrat pe funcţii care necesită studii superioare şi medii de specialitate; reducerea impozitelor şi taxelor locale de la 50% la 75% pentru persoanele care locuiesc efectiv în localităţile din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Proiectul a fost iniţiat de 14 aleși liberali, iar Senatul a fost prima Cameră sesizată. Propunerea a obținut voturile senatorilor în condițiile în care a avut aviz negativ din partea Guvernului, care și-a explicat nesusținerea inițiativei liberale. Potrivit Codului Fiscal, se stabilește cadrul legal al impozitelor şi taxelor care constituie venituri la bugetul de stat, bugetele locale, se precizează contribuabilii care au obligaţia să plătească impozitele şi taxele, modul de calcul şi de plată al acestora, precum şi procedura de modificare a acestor impozite și taxe. Totodată, potrivit Strategiei de Dezvoltare a României, se observă existenţa unor zone, preponderent rurale, care sunt lipsite de aşezări de mari dimensiuni, cu rol polarizator, care să dispună de o masă critică pentru atragerea anumitor servicii publice de interes general, fie ca urmare a depopulării treptate, fie din cauza constrângerilor geografice.

Din această categorie face parte inclusiv zona montană a judeţelor Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor (Munţii Apuseni) şi Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, reprezentând unele din zonele cele mai private de forţă de muncă specializată. Strategia amintită se află în Parlament și urmează să fie aprobată prin lege. Dintre facilitățile fiscale acordate celor ce locuiesc în aceste zone se amintește că se află în competența consiliilor locale de a hotărî acordarea de scutiri sau reduceri de la plata impozitului/taxei pe clădiri şi a impozitului/taxei pe teren datorate pentru clădirile/terenurile persoanelor care domiciliază şi locuiesc efectiv în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 27/1996.

Potrivit guvernanților, inițiatorii au greșit pentru că nu au precizat sursa de finanțare. Totodată, în expunerea de motive nu sunt arătate motive temeinice care să justifice promovarea actului normativ; este insuficientă simpla menţionare că personalul instituţiilor publice şi al unităţilor de cult vizate în iniţiativa legislativă ”trebuie sprijiniţi mai substanţial”. Putem spune că de la alegeri și până în prezent s-a făcut prea puțin pentru zona Munților Apuseni, așa încât depopularea localităților de munte continuă.

S-a propus dezvoltarea economică a zonei, dar programul privind valorificarea durabilă a resurselor minerale bate pasul pe loc. S-a dorit susținerea diversificării producției finite obținute din același minereu – concentratul de cupru, prin separarea concentratului de fier și diversificarea gamei de produse prin includerea varului industrial în sortimentele valorificate – spre exemplu, realizarea unei instalații de producere a varului din piatra provenită din cariera Pârâul Românesc la S.C. Cuprumin SA Abrud.

Impactul bugetar s-a calculat la 4,5 milioane de euro, iar perioada de recuperare a investiției era de 5 ani. O altă investiție promisă, aflată la stadiul de proiect este realizarea unei instalații de recuperare a metalelor din apele acide provenite din haldele de steril la societatea Cuprumin SA Abrud – investiție cifrată la 25 de milioane de euro. Să mai spunem că drumurile din Apuseni așteaptă de ani de zile să fie reabilitate, starea jalnică a acestora fiind și motivul principal pentru care turismul din zonă nu se dezvoltă așa cum își doresc localnicii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cărțile funciare pentru locatarii a 10 blocuri din Câmpeni, finalizate: Primăria va demara procedurile de parcelare a terenurilor și de cadastrare a apartamentelor

Bera Larisa

Published

on

Cărțile funciare pentru locatarii a 10 blocuri din Câmpeni, finalizate: Primăria va demara procedurile de parcelare a terenurilor și de cadastrare a apartamentelor Veste bună pentru locatarii a zece blocuri din Câmpeni. Potrivit declarațiilor primarului Cristian Dan Pașca, cărțile funciare care conțin înscrierea provizorie a terenurilor aferente blocurilor respective, au fost finalizate, urmând ca primăria […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea