POTENŢIALUL ENERGETIC DIN REGIUNEA CENTRU ANALIZAT LA PRAGA
Pe parcursul a două zile, 10-11 februarie 2011, ADR Centru, alături de ceilalţi 13 parteneri europeni ai proiectului ENESCOM, participă la întâlnirea tehnică organizată în cadrul proiectului, pentru definitivarea concluziilor ce se desprind din analizele regionale elaborate în etapele iniţiale ale proiectului. Cei 14 parteneri s-au reunit la Praga în vederea dezbaterii rezultatelor obţinute în primele 8 luni de derulare a proiectului şi a stabilirii viitoarelor acţiuni concrete ce vor fi întreprinse în proiect. Proiectul ENESCOM, denumire prescurtată de la „European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities”, urmăreşte constituirea unei reţele europene de centre de informare pentru promovarea energiei durabile şi reducerea emisiilor de CO2, în comunităţile locale. O activitate esenţială a proiectului este promovarea obiectivelor Pactului Primarilor în rândul comunităţilor locale din Regiunea Centru şi conştientizarea acestora cu privire la necesitatea integrării energiei în planurile şi strategiile locale.
În cele opt luni derulate până în prezent de la contractarea proiectului, la nivelul Regiunii Centru, au fost analizate şi interpretate datele care au generat patru analize regionale ce vizează protecţia mediului înconjurător. Analizele obţinute urmăresc situaţia emisiilor de CO2 din fiecare regiune parteneră, situaţia consumului de energie, potenţialul surselor regenerabile de energie, precum şi inventarul reglementărilor, de la nivel naţional sau regional, privind încurajarea utilizării surselor regenerabile de energie şi măsurile de diminuare a emisiilor de CO2.
„Analizele elaborate în fiecare regiune parteneră în proiect ne vor ajuta să identificăm bune practici în reducerea emisiilor de CO2 şi vor sta la baza realizării unui manual european de metode şi practici eficiente privind diminuarea acestor emisii. Aceste exemple vor putea fi apoi transferate şi în România, în special în Regiunea Centru, unde dorim să lansăm, în luna octombrie, şi un birou regional prin care vom oferi consultanţă localităţilor nou aderate la Pactul Primarilor pentru realizarea Planurilor Strategice de Acţiune în domeniul Energiei şi pentru identificarea oportunităţii de finanţare nerambursabilă în vederea implementării unor proiecte care să ducă la reducerea emisiilor poluante sau pentru utilizarea unor resurse de energie regenerabilă. Tot prin acest birou vom realiza campanii de conştientizare a populaţiei şi în special a tinerilor cu privire la importanţa reducerii consumului de energie. De fapt, proiectul ENESCOM va duce la valorificarea practică a prevederilor cuprinse în Strategia privind utilizarea resurselor de energie regenerabilă în Regiunea Centru, document aprobat de Consiliul pentru Dezvoltare Regională în luna decembrie 2010”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Tot în cadrul acestui proiect, ADR Centru a desfăşurat la nivel regional, o campanie de informare a primăriilor în legătură cu beneficiile obţinute prin aderarea la Pactul Primarilor. Ca urmare a derulării acestei campanii, pe lângă oraşele Alba Iulia, Braşov, Aiud şi Avrig, primăriile din Cugir, Târgu Mureş şi Zlatna au semnat scrisoarea de adeziune la Pactul Primarilor. Şi alte primării din regiunea Centru şi-au anunţat intenţia de a adera la această convenţie pe parcursul acestui an, iar ADR Centru va continua acţiunile de sprijinire a comunităţilor locale din regiune pentru aderarea la Pactul Primarilor.
Proiectul ENESCOM îşi propune să întărească rolul comunităţilor locale din Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie, în diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin crearea unei metodologii comune pentru promovarea şi dezvoltarea capacităţii instituţionale în scopul susţinerii energiei durabile. Proiectul este finanţat prin programul Inteligent Energy – Europe. Durata proiectului este de 30 de luni, iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, numit consilier onorific al ministrului Educației
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, numit consilier onorific al ministrului Educației Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, originar din Aiud, va fi numit consilier onorific al ministrului Educației, Daniel David. Citește și: Povestea de succes a aiudeanului Sergiu Pașca – […]