Posturile de radio și televiziune ar putea fi obligate să introducă în jurnale un minut de informație științifică
Un grup de 75 de parlamentari de la toate partidele cer, printr-o inițiativă legislativă, introducerea în jurnalele de știri a unui minut de informație științifică și invocă faptul că România este pe primele locuri la analfabetism științific.
Senatori și deputați de la PSD, PNL,UDMR, ALDE si minorități au depus la Camera Deputaților o propunere legislativa de modificare a Legii audiovizualului prin care cere introducerea „Minutului de știinta” in jurnalele de știri, fie ca este vorba despre posturi publice sau private de radio si televiziune.
Argumentul parlamentarilor este ca toate studiile arată ca România se afla pe primele locuri în Europa la capitolul analfabetism științific, 42% dintre romani afirmând că Soarele se învârte în jurul Pământului și 80% din populație neavând cunoștințe științifice elementare.
„Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire națională vor include zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice pe durata a cel puțin un minut, cu excepția zilelor in care evenimente de larg interes public ori transmisiunile in direct impiedică difuzarea respectivului jurnal de știri. Sunt exceptați de la aceasta prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă in programele lor jurnale de știri”, prevede inițiativa legislativa.
Inițiativa completează Legea audiovizualului si prin introducerea unui principiu referitor la obligația mass-media de a transmite cu acuratețe informații privind știința si tehnologia, pe lângă cele politice, sociale sau divertisment. Astfel, articolului 1 al Legii este completat:
„Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea si educarea publicului inclusiv sub aspect științific și tehnologic, si divertismentul, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”.
Propunerea de modificare a Legii audiovizualului se află în consultare publică la Camera Deputaţilor până pe 15 decembrie.
Senatul este camera decizională.
(D.S.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii