Sport
Portarul albaiulian Dinu Moldovan abia așteaptă să înceapă Liga 1! ”Mi-e dor de fotbal, dar va fi trist fără spectatori”, afirmă goalkeeperul Chindiei Târgoviște
Dinu Moldovan, portarul originar din Alba Iulia, abia așteaptă să revină pe gazon, perioada petrecută departe de fotbal din cauza pandemiei de coronavirus fiind una extrem de dificilă.
Școlit în Spania, unde a plecat de la Școala de Fotbal “Ardealul” Cluj, acesta a evoluat ani buni la Espanyol Barcelona (2007-2012) și Ponferradina (2013-2018). “Ca om, la început nu am luat-o în serios, dar am conștientizat că situația devine gravă. Trăim vremuri grele, o situație greu de anticipat, o veritabilă criză mondială. Ne-am supus legilor, ne-am protejat. Teamă nu îmi este, doar că trăim o situație foarte ciudată și complicată, cu efecte dure, ce afectează totul, inclusiv economic”, a precizat fotbalistul legitimat la gruparea de lângă Turnul Chindiei.
Are în carieră și experiențe la echipe din țară precum Astra Ploiești, “U” Cluj, FC Voluntari, ACS Poli Timișoara, iar vara trecută a acceptat provocarea venită de la Chindia Târgoviște, nou promovată în Liga 1. Și dacă în prima parte a sezonului a strâns numai două întâlniri între buturile formației dâmbovițene, în 2020 a ieșit la rampă. A fost titular și integralist în toate cele șase jocuri disputate de formația pregătită de Viorel Moldovan, întreruperea campionatului, din pricina pandemiei de coronavirus găsindu-l într-un moment excelent. “În intersezon am acceptat propunerea în dorința de a mă reafirma, de a-mi găsi locul în Liga 1. La început a fost greu, am avut răbdare, mi-am așteptat rândul, am reușit să intru între buturi, eram într-o formă bună. Când totul era în regulă, dintr-o dată fotbalul s-a oprit”, a spus fotbalistul ce va împlini duminică, 3 mai, vârsta de 30 de ani.
Chindia Târgoviște este în play-out și se plasează pe penultima poziție a ierarhiei Ligii 1, cu 14 puncte, angrenată într-o luptă aprigă de evitare a retrogradării, blocarea fotbalului autohton venind după un meci disputat pe 8 martie, 1-1, la Ploiești, cu Sepsi Sf. Gheorghe. “Mi-e dor de fotbal, abia așteptăm să începem, deși va fi trist să jucăm fără spectatori. Pentru noi ca și club, era mai bine să nu se fi oprit fotbalul, ținând cont de obiectivul echipei”, a spus Dinu. Conform ultimelor informații, după 15 mai va fi permisă reluarea antrenamentelor în mod organizat, iar primele jocuri oficiale sunt fixate la începutul lunii iunie, dacă evoluția evenimentelor o va permite.
*Greu cu pregătirea în timpul stării de urgență
S-au strâns astfel mai bine de 7 săptămâni de pauză forțată, iar Dinu Moldovan s-a antrenat pe cont propriu, acasă, la Alba Iulia. A beneficiat de programul echipei, prin videoconferință, dar a mai diversificat activitatea fizică, individual (alergări și plimbări cu bicicleta în zona Micești) “Problema este că va fi greu după o așa perioadă lungă de întrerupere. E puțin să avem la dispoziție numai 2-3 săptămâni de pregătire. La mine nu sunt probleme din punct de vedere fizic, îmi revin repede. Mai complicat este cu pregătirea specifică postului, ca portar este foarte greu fără minge. O să conteze acest aspect pentru că una este să te antrenezi singur și alta e să lucrezi în colectiv”, a mai declarat portarul din Cetatea Marii Uniri, fost component al reprezentativei de tineret a României.
*În Spania e mult mai dificil
În această perioadă a ținut legătura cu persoane apropiate din Spania, inclusiv cu fratele său, și, din informațiile pe care le deține, crede că acolo situația este mult mai dificilă decât în România. “Din fericire nu am cunoștințe care să fie infectate cu COVID-19, s-au respectat regulile impuse de autorități. Pe de altă parte, lucrurile sunt mai grave în Spania, atât în privința efectelor pandemiei, cât și economic sau fotbalistic, cu contractele jucătorilor”, a admis goalkeeperul albaiulian, ce a strâns un deceniu în fotbalul iberic.
Sport
Record de participanți la Sports Festival 2023! Peste 150.000 de oameni s-au bucurat de universul sportului, la Cluj
Sports Festival, cel mai mare eveniment multi sport din România, a încheiat cea de-a patra ediție cu un număr record de participanți. Timp de patru zile, peste 150.000 de copii și adulți au descoperit și s-au bucurat de un întreg univers al sportului, în perioada 1-4 iunie 2023, la Cluj-Napoca. Evenimentul a însemnat activități de inițiere în 26 de sporturi, provocări pe traseul Survivor România, super campioni față în față cu fanii, la Sports Talks, un masterclass dedicat profesioniștilor, crosul Supereroilor, competiții, parada cluburilor sportive, demonstrativul de fotbal al anului, All Stars Romania vs. Galatasaray Legends, concerte și multă distracție!
Inițiere în 26 de sporturi
Deschisă în 1 iunie, de ZiuaCopilului, zona de festival a fost cucerită de copiii care au făcut mișcare și s-au bucurat de zonele de inițiere, de jocurile de pe Aleea Stadionului și de clasele organizate la scena Sports Festival. 15.000 copii au încercat gratuit sporturile deschise spre inițiere: aikido, badminton, baseball, baschet, caiac, cross training, dans, escaladă, fitness, fotbal, gimnastică, golf, handbal, judo, kyokushin, mountain bike, orientare sportivă, rugby, roundnet, schi fond, scrimă, șah, tenis de câmp, teqball, tenis de masă și volei. Ei au învățat regulile jocului de la antrenori și sportivi cu experiență și, mulți dintre ei, au făcut integral circuitul celor 26 de sporturi din festival.
Survivor Challenge
Noua provocare din cadrul Sports Festival, ”Survivor Challenge by ProTV”, a adunat pe un traseu care a îmbinat perfect adrenalina și suspansul celui mai dur format de televiziune din lume 500 de persoane participante și numeroși spectatori. Concurenții și-au testat rezistanța și forța și au concurat pentru una dintre cele două echipe: Echipa Faimoșilor și Echipa Războinicilor. Câștigătoare la Sports Festival a ieșit tabăra Războinicilor, cu scorul de 113 la 93. Pe lângă provocarea lansată, participanții, dar și publicul, au putut să îi cunoască și să îi vadă pe traseu pe unele dintre cele mai cunoscute vedete de la emisiunea Survivor România: Dan Ursa, câștigătorul Survivor România 2023, Alex Delea, câștigătorul ediției din 2022, Ștefania Stănilă (Echipa Faimoșilor – locul 6 Survivor România 2023) și Alin Chirilă (Echipa Războinicilor- locul 8 Survivor România 2023). Secțiunea Survivor România din cadrul Sports Festival a fost powered by PRO TV și realizată cu sprijinul Federației Române de Sporturi cu Obstacole și al Primăriei și Consiliului Local Cluj.
Sports talks & masterclass cu Ana Maria Brânză
Timp de 4 zile, cei care au venit la Sport Festival au avea acces la super speakeri în secțiunea Sports Talks, moderată de Mihnea Măruță și Cristian Mândru. Fanii sportului i-au întâlnit și ascultat pe: Patrick Ciorcilă, Mihai Covaliu, Daniel David, Ștefan Odea, Ioan Ovidiu Sabău, Elisabeta Lipă, Viswanathan Anand & Ivan Sokolov, Andrei Vochin, Gheorghe Popescu, Dani Oțil, Mihai Silvășan, Corina Caragea, Mirel Alexa, Ana Bogdan, Alexandru Cândea, Camelia Potec, Miruna Moroșanu, Paul Chetreanu, Tudor Giurgiu, Horia Tecău, Andrei Angelescu, Larisa Iordache și Simona Amânar, Simone Tempestini. Tema discuțiilor de anul acesta a fost: „Eșecul este parte importantă din drumul spre succes”. Acestora li s-a adaugat un eveniment dedicat profesioniștilor din domeniul sportului: un masterclass emoționant cu Ana Maria Brânză – Ai grijă de campionul din tine.
Crosul Supereroilor
Crosul Supereroilor a fost un alt eveniment cu record de înregistrări. Cu multe înscrieri pe ultima sută de metri, cursa a strâns la start, duminică, 4 iunie, peste 1.500 de alergători care au venit să susțină cauza caritabilă din acest an: renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca. Cauza este inițiată de Codin Maticiuc, prin Fundația Metropolis. Crosul Supereroilor a avut două probe: OPEN 10K feminin / masculin și OPEN 5K feminin / masculin.
Competiții sportive
Sports Festival a găzduit mai multe competiții dedicate sportivilor amatori și profesioniști, la care au luat parte mii de concurenți: alergare, beach volley, fotbal, rugby și șah. Competiția de alergare Crosul Supereroilor a avut loc duminică, cu start de pe Cluj Arena. Competiția națională de amatori Beach Volley Super Open (3 – 4 iunie) a fost deschisă pentru 24 de echipe la categoria amatori masculin și 16 echipe la categoria amatori feminin. Competiția de fotbal a strâns la Cluj-Napoca cluburi sportive din toată țara, pe șapte categorii de vârstă, Under 14. Tot la Sports Festival s-a jucat ultima etapă din Campionatul Regional de Rugby U14 și competiția națională de șah pentru copii, dar și un super simultan de șah cu maestrul Vishi Anand.
All Stars Romania vs. Galatasaray Legends 4-4
Demonstrativul de fotbal al anului a fost jucat la Sports Festival, pe Cluj Arena, și a adunat pe stadion 16.300 de fani ai fotbalului. All Stars Romania și Galatasaray Legends au făcut un adevărat show la Cluj, reamintind publicului de momente de colecție ale fotbalului internațional. Gheorghe Hagi și Gică Popescu, marii fotbaliști care au scris istorie pentru ambele echipe, au intrat în teren alături de alți sportivi renumiți precum legendarul fost fotbalist brazilian Mario Jardel. Adrian Mutu a înscris primul gol al partidei amicale care s-a încheiat la egalitate, cu scorul de 4-4. Din echipa All Stars Romania au făcut parte: Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea, Tibor Selymes. Echipa Galatasaray Legends a fost formată din: Mario Jardel, Bülent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem İnan, Suat Kaya, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Ümit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatlı, Faruk Atalay.
La pauză, Hagi, Popescu, Adrian Ilie și Filipescu, au îmbrăcat tricoul Galata și au schimbat echipa. Meciul demonstrativ de fotbal dintre România și Galatasaray Legends a avut și o componentă caritabilă. Încasările primite de clubul Galatasaray pentru a participa la evenimentul organizat în cadrul Sports Festival vor fi donate către organizațiile care se ocupă de eforturile de ajutorare a victimelor cutremurului devastator care a avut loc în Turcia, anul acesta.
Acrobatic show și clase sportive la scenă
La Sports Festival mișcarea s-a îmbinat cu distracția. Pe platoul dintre BT Arena și Cluj Arena, în inima festivalului, a fost amenajată o scenă multifuncțională. Pe timpul zilei, în fața scenei, oamenii au fost invitați la mișcare alături de traineri și sportivi pasionați care au ținut clase de zumba, street dance, yoga, fitness, mobilitate și multe altele. Seara, publicul a fost chemat la spectacole speciale, dar și la dans alături de artiștii invitați. Joi, în prima zi a festivalului, pe scenă au urcat cei de la DJ Project. Vineri a avut loc o partidă de șah cu totul inedită: Blindfolded Human Chess Game. Doi mari maeștrii ai șahului: Ivan Sokolov și Viswanathan Anand, invitați speciali aduși la Cluj de Federația Română de Șah, au demonstrat că jocul minții se poate juca și dacă ești legat la ochi. Mutările lor au fost făcute pe o tablă uriașă de joc de 14×14 metri construită în fața scenei, cu oameni costumați în piese de șah. Sâmbătă a fost din nou ziua copiilor care s-au bucurat de piesa de teatru Colțișor dragonul educator, dar în special de show-ul total făcut de Gașca Zurli. Seara s-a încheiat cu Retro Fantesia Party, powered by UNTOLD Festival. Duminică, show-ul a fost întreținut de David Todoran & The Six Martini Orchestra, Ana Maria Mărgean, finalistă a emisiunii America’s Got Talent – All World Superstars, și trupe care au făcut demonstrații de acrobații, contorsionism, zumba și street dance.
Parada cluburilor sportive
Diversitatea sportului a fost celebrată cu deja tradiționala Paradă a Cluburilor Sportive. Sâmbătă seara, 3.000 de copii și tineri sportivi de la 36 de cluburi sportive, alături de campioni de la Comitetul Olimpic Sportiv Român, au defilat echipați, cu steaguri, din Parcul Central până la scena Sports Festival. Din cadrul festivalului nu au lipsit zonele de food & chill. Zona de festival a cuprins parte din Parcul Central, Părculețul de Copii de lângă stadion, Radisson Park, Aleea Stadionului, Cluj Arena, Platou Cluj Arena și Parcul Iuliu Hațieganu.
Sports Festival este cel mai mare eveniment multi sport din România. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Clubul Winners Sports Club, U-Banca Transilvania, Federația Română de Fotbal, Federația Română de Sporturi cu Obstacole, Federația Română de Șah, Fundația Română de Aikido Aikikai, Federația Română de Teqball, Funsports România, Skills MTB Cluj-Napoca, Atlas Invictus Cluj-Napoca, Adria Gym Cluj-Napoca, Master Bike Cluj-Napoca, ACS Luceafarul Cluj-Napoca, ACS U Evolution Cluj-Napoca, ACS Rugby Cluj Junior, Caiac Smile, Club Sah Pegas Cluj-Napoca, Club Atletic Cluj, Academia de Baschet U-BT, TGym Cluj-Napoca, The Box Barbell Club Cluj-Napoca, ACS Dynamic Gym Cluj-Napoca, Academia de Volei Pirv11, VoSports Cluj-Napoca, ACS Topspin Florești, CS Universitatea Cluj – Rugby, CS Universitatea Cluj – Sectia Schi Fond, Worldclass Romania, ACS Eagles Cluj, Winners Tennis Club Cluj-Napoca, CSO Watch Out Cluj, 88 Training Dance Project, Romanian Golf Evolution, Outdoor 4U, Napoca Rally Academy, Zumba Cluj-Napoca, Badminton Club Cluj, Liceul cu program sportiv Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.
*Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este o asociație de interes național aparținând Mișcării Olimpice, care se organizează și funcționează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice și legislației române în vigoare. COSR are rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel național, precum și de a sprijini crearea unor instituții care se dedică Educației Olimpice.
Sport
FOTO| Medalii de argint și bronz pentru judoka CS Unirea Alba Iulia, Laura Alexia Bogdan și Alexandru Sibișan, la Turneul Internațional de Juniori
FOTO| Medalii de argint și bronz pentru judoka CS Unirea Alba Iulia, Laura Alexia Bogdan și Alexandru Sibișan, la Turneul Internațional de Juniori
Judoka CS Unirea Alba Iulia, Laura Alexia Bogdan și Alexandru Sibișan, au obținut medalii de argint și bronz la Turneul Internațional de Juniori desfășurat la București în 4 iunie.
La competiția internațională au participat sportivi din România, Turcia, Serbia și Republica Moldova.
Bogdan Laura a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a obținut medalia de argint.
Sibișan Alexandru a concurat la categoria de greutate – 90 de kilograme și a obținut medalia de bronz.
Sportivii secției de judo din cadrul CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.
Facem precizarea că ambii sportivi au dublă legitimare. Alexandru Sibișan (elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia – director Daniela Mateica) este legitimat la CS Unirea Alba Iulia și la CSM Pitești, în vreme ce Bogdan Laura este legitimată la CS Unirea Alba Iulia, respectiv la CSM Cluj Napoca.
Cei doi sportivi vin după mai multe medalii obținute în acest an pe plan național și internațional. Aceste medalii nu sunt doar o recompensă pentru performanța sportivilor, ci și o mândrie pentru județul Alba. Tinerii judoka au arătat că Alba Iulia are potențial în acest sport și că avem sportivi talentați care pot face performanță la nivel internațional.
De asemenea, Laura Bogdan și Alexandru Sibișan au demonstrat că munca și antrenamentele susținute pot aduce rezultate frumoase. Daniela Moșneag, director CS Unirea Alba Iulia, transmite felicitări sportivilor și antrenorilor, spor la antrenamente și la viitoarele competiții!
Sport
FOTO: GT Sport Alba Iulia, eliminată la Deva, eșec 2-3, în turul al doilea la Under 19
GT Sport Alba Iulia a părăsit competiția națională Under 19, după ce a fost învinsă în al doilea tur eliminatoriu, în deplasare cu CSM Deva, scor 2-3 (1-1). Partida a avut loc pe terenul central al arenei, ambele formații venind după calificări obținute în deplasare: gazdele, 3-0 cu CSO Turceni, vizitatorii, 3-1 la Copșa Mică. Dezamăgire pentru formația albaiuliană ce viza să ajungă în fazele superioare ale campionatului.
Gazdele au deschis scorul prin Nicoară (4), iar albaiulienii au egalat rapid prin An. Bogdan (11), scorul cu care s-a intrat la pauză fiind egal, 1-1. La reluare, același Nicoară (49, a transformat un penalty), iar atacantul gazdelor și-a desăvârșit ziua de grație cu un nou gol (74), realizând tripla. D. Moldovan (76) a redus ecartul, dar nu a fost suficient, iar Alba rămâne fără reprezentante în competițiile juvenile interjudețene organizate de FRF (Fortuna Lunca Mureșului a fost eliminată în primul tur, la Tg. Mureș, la Under 17)
Mai urmează un nou tur eliminatoriu, în 10 iunie, înaintea semifinalelor competiției juvenile organizate de FRF, meciuri programate în 16 și 22 iunie.
Antrenorul George Țălnar, ajutat de Florin Codleanu, Cătălin Popa și Adrian Roman, a mizat pe formula: Răzvan Miron – Roland Plăcintă, Vlad Hidan, Alexandru Patric, David Moldovan, Lucas Blagu, Antonio Buzilă, Radu Dula, Darius Olălău/ cpt, Andrei Maier, Andrei Bogdan; rezerve Ștefan Dragosin, David Cîrja, Alexandru Filimon, Răzvan Rădoi, Robert Cristea, Vlad Jurj, Luca Moise, Alexandru Sur, Filip Stanciu
Foto: Adrian Roman (GT Sport Alba Iulia) și Amarildo Szekely (Deva)
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Actualitateacum 16 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Femeie din Alba, condamnată după ce a furat un ghiul din aur, chiar din locuința victimei. Se va afla sub supraveghere timp de doi ani
-
Actualitateacum 18 ore
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa