Rămâi conectat

Sport

Portarul albaiulian Dinu Moldovan abia așteaptă să înceapă Liga 1! ”Mi-e dor de fotbal, dar va fi trist fără spectatori”, afirmă goalkeeperul Chindiei Târgoviște

Publicat

în

Dinu Moldovan, portarul originar din Alba Iulia, abia așteaptă să revină pe gazon, perioada petrecută departe de fotbal din cauza pandemiei de coronavirus fiind una extrem de dificilă.

Școlit în Spania, unde a plecat de la Școala de Fotbal “Ardealul” Cluj, acesta a evoluat ani buni la Espanyol Barcelona (2007-2012) și Ponferradina (2013-2018). “Ca om, la început nu am luat-o în serios, dar am conștientizat că situația devine gravă. Trăim vremuri grele, o situație greu de anticipat, o veritabilă criză mondială. Ne-am supus legilor, ne-am protejat. Teamă nu îmi este, doar că trăim o situație foarte ciudată și complicată, cu efecte dure, ce afectează totul, inclusiv economic”, a precizat fotbalistul legitimat la gruparea de lângă Turnul Chindiei.

Are în carieră și experiențe la echipe din țară precum Astra Ploiești, “U” Cluj, FC Voluntari, ACS Poli Timișoara, iar vara trecută a acceptat provocarea venită de la Chindia Târgoviște, nou promovată în Liga 1. Și dacă în prima parte a sezonului a strâns numai două întâlniri între buturile formației dâmbovițene, în 2020 a ieșit la rampă. A fost titular și integralist în toate cele șase jocuri disputate de formația pregătită de Viorel Moldovan, întreruperea campionatului, din pricina pandemiei de coronavirus găsindu-l într-un moment excelent. “În intersezon am acceptat propunerea în dorința de a mă reafirma, de a-mi găsi locul în Liga 1. La început a fost greu, am avut răbdare, mi-am așteptat rândul, am reușit să intru între buturi, eram într-o formă bună. Când totul era în regulă, dintr-o dată fotbalul s-a oprit”, a spus fotbalistul ce va împlini duminică, 3 mai, vârsta de 30 de ani.

Electrica Furnizare Discount

Chindia Târgoviște este în play-out și se plasează pe penultima poziție a ierarhiei Ligii 1, cu 14 puncte, angrenată într-o luptă aprigă de evitare a retrogradării, blocarea fotbalului autohton venind după un meci disputat pe 8 martie, 1-1, la Ploiești, cu Sepsi Sf. Gheorghe. “Mi-e dor de fotbal, abia așteptăm să începem, deși va fi trist să jucăm fără spectatori. Pentru noi ca și club, era mai bine să nu se fi oprit fotbalul, ținând cont de obiectivul echipei”, a spus Dinu. Conform ultimelor informații, după 15 mai va fi permisă reluarea antrenamentelor în mod organizat, iar primele jocuri oficiale sunt fixate la începutul lunii iunie, dacă evoluția evenimentelor o va permite.

*Greu cu pregătirea în timpul stării de urgență

S-au strâns astfel mai bine de 7 săptămâni de pauză forțată, iar Dinu Moldovan s-a antrenat pe cont propriu, acasă, la Alba Iulia. A beneficiat de programul echipei, prin videoconferință, dar a mai diversificat activitatea fizică, individual (alergări și plimbări cu bicicleta în zona Micești) “Problema este că va fi greu după o așa perioadă lungă de întrerupere. E puțin să avem la dispoziție numai 2-3 săptămâni de pregătire. La mine nu sunt probleme din punct de vedere fizic, îmi revin repede. Mai complicat este cu pregătirea specifică postului, ca portar este foarte greu fără minge. O să conteze acest aspect pentru că una este să te antrenezi singur și alta e să lucrezi în colectiv”, a mai declarat portarul din Cetatea Marii Uniri, fost component al reprezentativei de tineret a României.

*În Spania e mult mai dificil

În această perioadă a ținut legătura cu persoane apropiate din Spania, inclusiv cu fratele său, și, din informațiile pe care le deține, crede că acolo situația este mult mai dificilă decât în România. “Din fericire nu am cunoștințe care să fie infectate cu COVID-19, s-au respectat regulile impuse de autorități. Pe de altă parte, lucrurile sunt mai grave în Spania, atât în privința efectelor pandemiei, cât și economic sau fotbalistic, cu contractele jucătorilor”, a admis goalkeeperul albaiulian, ce a strâns un deceniu în fotbalul iberic.

Publicitate

Sport

FOTO: Hidromecanica Șugag a mai furnizat o surpriză: remiză la Stremț!

Publicat

în

În etapa a 9-a a Ligii a 4-a, un nou rezultat surprinzător realizat de Hidromecanica, formație care rundă anterioară a repurtat primul succes, 5-4 cu fosta divizionară terță Industria, ce a suferit prima înfrângere stagională. Oaspeții au condus la pauză prin dubla lui An. Crețu, însă Juncan (balon deviat de Ov. Stancu) și Șt. Nagy au restabilit egalitatea într-un final fierbinte. Voința venea după două succese la rând, iar vizitatorii, în premieră, nu au plecat cu mâna goală din deplasare.

Voința Stremț – Hidromecanica Șugag 2-2 (0-2)

Au marcat: Al. Juncan (72), Șt. Nagy (85), respectiv An. Crețu (11, 37)

Electrica Furnizare Discount

Mâine, ora 11.00: CSU Alba Iulia – Viitorul Sântimbru, Kinder Teiuș – Olimpia Aiud; ora 12.00Industria Galda – GT Sport Alba Iulia; ora 16.00, Inter Unirea – Performanța Ighiu și Viitorul Vama Seacă – CIL Blaj

Foto: Rareș NICULAȘ

Citește mai mult

Sport

CS Medgidia – Volei Alba Blaj 0-3, în derby-ul etapei a 3-a din Divizia A1 | Victorie clară pentru echipa din „Mica Romă”

Publicat

în

Volei Alba Blaj s-a impus în minimum de seturi, scor 3-0 (25-21, 25-19, 25-22), în derby-ul extern cu CS Medgidia, meci contând pentru etapa a treia a Diviziei A1 la volei feminin.

Echipa din „Mica Romă” a avut în față un examen sever, pe care l-a depășit, după o întâlnire ce a durat 78 de minute. Oponentele erau pe cai mai după succesul din fieful campioanei CSM Târgoviște, însă în primele două parțiale au fost puse la respect. Ardelencele au controlat ostilitățile, iar în al treilea set au avut de întâmpinat o rezistență mult mai dârză. De la 11-11, jocul s-a încins, nu au lipsit faze ce au stârnit proteste, mergându-se cap la cap până la 21-21, cu un moment în care gazdele au avut avans de două puncte (18-16). Blajul a avut nervii mai tari, s-a menținut pe poziții, chiar dacă Medgidia a ajuns la un singur punct (22-23) și a tranșat confruntarea.

Ioana Baciu, fosta echipieră a vicecampioanei, a strâns cele mai multe puncte, 18, (în dreptul Ramonei Rus au fost 5), iar în tabăra învingătoare cea mai prolifică a fost Gergana Dimitrova – cu 14. Volei Alba Blaj are 4 victorii în acest sezon, una în Supercupa României și trei în Divizia A1, fiind singura formație cu maximum de puncte și fără set pierdut. În runda următoare echipa din Alba va întâlni, pe propriul teren pe nou-promovate CS Mioveni.

Electrica Furnizare Discount

Volei Alba Blaj: Gergana Dimitrova – 14 puncte, Nađa Ninković – 7, Olga Strantzali – 11, Victoriia Russu – 12, Jovana Kocić – 5, Slađana Mirković – 7, Milica Ivković – libero; Daiana Roman, Sorina Miclăuș, Andra Artin, Andreea Ispas – libero; Noemi Moldovan, Jovana Cirković, Iarina Axinte, Ștefania Cheluță.

Citește mai mult

Sport

Sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei pentru Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei pentru Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia ar putea beneficia de sprijinul financiar de 50.000 de lei. Proiectul se află pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, urmând a fi discutat în ședința ordinară din data de 27 octombrie 2021.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba lulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înfiinţată în 1974 ca instituţie publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, având ca obiect principal de activitatea obţinerea performanţelor sportive: selecţia, pregătirea, participarea la competiţii interne şi internaţionale, respectiv câştigare de medalii pe plan naţional şi internaţional.

Electrica Furnizare Discount

CS Unirea Alba lulia este clubul sportiv nr. 1 al judeţului Alba. Sportivii legitimaţi au obţinut, de-a lungul anilor, cele mai remarcabile performanţe sportive, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, dintre cluburile sportive din judeţul nostru. în fiecare an, sportivii se impun categoric la competiţii naţionale şi obţin rezultate foarte bune şi la întrecerile europene şi mondiale. Clubul a obţinut importante clasări pe podium la întrecerile europene şi chiar mondiale. Clubul a avut reprezentanţi inclusiv la cea mai prestigioasă competiţie – Jocurile Olimpice. Astfel, prin rezultatele lor, Clubul a devenit ambasador al judeţului Alba, la nivel internaţional.

CS Unirea Alba lulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă şi taekwondo, la care se antrenează circa 150 de sportivi şi sportive de toate categoriile de vârstă.

Atletele clubului sunt cele mai bune din ţară la proba de 20 de kilometri marş, fiind parte a lotului naţional. La powerlifting Sportivii se impun categoric la competiţiile naţionale şi au reuşit, chiar recent, să obţină medalii şi la cele internaţionale. La orientare Clubul are cel mai bun sportiv din ţară, component de bază la lotul naţional şi participări reuşite la competiţii europene. Şi la box şi judo sunt componenţi la lotul naţional care să câştigă medalii importante la cele mai importante competiţii organizate în ţară. Secţia de culturism a fost reactivată recent, iar tenisul de masă dorim să îl revitalizăm. Secţia de taekwondo a fost înfiinţată în acest an şi speră să obţină primele medalii.

În anul 2020, în ciuda numărului redus de competiţii organizate din cauza contextului pandemic, sportivii legitimaţi la CS Unirea Alba lulia au obţinut 85 de medalii, dintre care 46 de aur, 26 de argint şi 13 de bronz. în 2019, spre exemplu, 34 de sportivi au obţinut 140 de medalii, dintre care 75 de aur, 38 de argint şi 27 de bronz, la competiţii naţionale şi internaţionale. în acest an, dorini să obţinem cât mai multe medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale şi să facem cinste municipiului Alba Iulia.

Finanţarea este vitală pentru obţinerea performanţei, având în vedere cheltuielile curente cu participarea sportivilor la competiţii cuprinse în calendar (transport, cazare, masă, alte taxe etc.), indemnizaţii de efort lunare pentru sportivi în funcţie de categoria de vârstă şi performanţele fiecăruia, cantonamente de pregătire centralizată, premierea performanţelor sportive etc.

Totodată, Clubul vizează promovarea conceptului de viaţă activă, combaterea efectelor nefavorabile ale sedentarismului şi selecţia unui număr cât mai mare de tineri care optează pentru sportul de performanţă, dar şi conştientizarea rolului important pe care îl are sportul şi sportul de performanţă prin funcţiile sale, sociale, educaţionale, culturale, economice şi conştientizarea dezvoltării pe plan fizic, psihic şi motric.

La antrenamentele clubului se pune accent pe pregătirea tehnică (obţinerea cunoştinţelor necesare despre tehnica sportivă, însuşirea procedeelor, elementelor noi etc.), pregătirea tactică (analiza particularităţii viitoarelor competiţii, analiza adversarilor, elaborarea tacticii pentru competiţii etc.), pregătirea fizică (creşterea forţei, vitezei, rezistenţei, capacităţii şi a altor calităţi necesare în funcţie de fiecare sport în parte) şi pregătirea psihologică (capacitatea de mobilizare mentală la competiţii etc.).

Având în vedere cele de mai sus menţionate, propunem luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba Iulia a hotărârii privind aprobarea acordării unui sprijin financiar Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia, în vederea cofinanţării activităţilor sportive ale Clubului.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare