Polițistul din Alba care a luat mită de la un investigator sub acoperire, scapă de pușcărie: Nu va mai putea lucra în sistem
Polițistul din Alba care a luat mită de la un investigator sub acoperire, scapă de pușcărie: Nu va mai putea lucra în sistem
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat astăzi sentința în cazul poliţistului rutier din IPJ Alba, judecat pentru două fapte de luare de mită. Acesta a fost condamnat cu suspendare și nu va mai putea lucra în poliție.
Faptele pentru care procurorii au adunat dovezi au avut loc la distanţă de aproape opt luni una de alta, în perioada în care agentul lucra la Poliția Orașului Abrud, județul Alba.
Potrivit Parchetului, la datele de 28 august 2018, respectiv 12 iunie 2019, inculpatul, în calitate de agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba – Poliţia Oraşului Abrud – Compartimentul Rutier, a pretins şi a primit de la denunţător, iar ulterior de la investigatorul sub acoperire, sumele de 400 lei, respectiv 200 lei, pentru a nu îndeplini un act ce intra în atribuţiile sale de serviciu: sancţionarea contravenţională a celor două persoane pentru abateri la regimul rutier.
Poliţistul (M. A.) a fost trimis în judecată în luna iunie 2020, iar în iulie 2022, la Tribunalul Alba a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. În apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, polițistul a obținut achitarea pentru fapta de luare de mită din 28 august 2018, astfel încât, în final, a primit o pedeapsă cu suspendare. Sentința este definitivă.
„Condamnă inculpatul A. M, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (fapta din 12.06.2019). (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru un termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condițiile art. 92 Cod penal”, se precizează în minuta hotărârii Curții de Apel, din 20 decembrie 2022.
Poliţistului i-a fost interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea faptei pe o perioadă de doi ani.
De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 200 lei, respectiv a banilor primiţi ca mită. În plus, acesta va fi obligat să frecventeze un program de reintegrare socială stabilit de către Serviciul de Probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate și să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile.
Femeia – investigator sub acoperire
Investigatorul sub acoperire a fost o femeie care a înregistrat conversația avută cu polițistul rutier. Din convorbirea telefonică rezultă că polițistul îi transmite femeii să lase o sumă de bani într-o benzinărie din apropiere. Investigatorul a lăsat banii unui martor din dosar, care lucrează la stația de carburanți.
După aproximativ o oră – două ore după ce au fost lăsați banii, polițistul a venit în incinta stației de benzină, iar martorul i-a înmânat suma de 200 lei. Anchetatorii au probat întreaga operațiune cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de luate vederi din stația de carburanți. Polițistul a cumpărat motorină de banii primiți mită.
„Instanța reține că anterior utilizării investigatorului, au existat motive pentru a porni această investigație, fiind începută urmărirea penală față de inculpat din 27.02.2019, iar flagrantul a avut loc ulterior, la data de 12.06.2020 și, așa cum rezultă din transcrierea convorbirilor purtate, atestată prin procesul verbal de transcriere din 14.06.2019, inculpatul nu a fost provocat sau influențat pentru a comite această faptă, el fiind cel care a condus discuțiile în sensul dorit de el, iar apoi a indicat cum anume trebuie să se procedeze ca să intre în posesia banilor. Va reține instanța că nu a fost provocat, dimpotrivă, inculpatul fiind cel care a solicitat investigatoarei să-i sugereze ce anume sumă vrea să-i ofere ca să o ierte”, se precizează în hotărârea instanței de judecată cu privire la fapta pentru care a fost condamnat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]