Polițist din Alba, pedepsit „SIMBOLIC”, după ce a falsificat semnătura unui martor. Și-a păstrat locul de muncă
Polițist din Alba, pedepsit „SIMBOLIC”, după ce a falsificat semnătura unui martor. Și-a păstrat locul de muncă
Un polițist din Blaj a falsificat un proces verbal de constatare a unei infracţiuni de deţinere de droguri prin contrafacerea semnăturii unui martor. După doi ani, fapta acestuia a fost pedepsită în justiţie.
Hotărârea instanţei este, însă, una simbolică pentru că agentul Dumitru M. îşi poate păstra locul de muncă. Fapta a fost descoperită, iniţial de un procuror din cadrul DIICOT Alba Iulia, care efectua cercetări faţă de o persoană cu privire la infracţiunea de deţinere de droguri de risc.
Martorul a cărui semnătură apărea pe procesul verbal de constatare încheiat de agentul din Blaj, în 30 iunie 2019, a declarat că el nu a fost prezent la sediul Poliţiei Blaj şi nu a semnat documentul respectiv.
Procurorul a decis să trimită noul dosar la Parchetul din Blaj pentru cercetări suplimentare. S-a dispus o expertiză grafologică, iar colegii din IPJ Alba ai poliţistului au concluzionat că nu se poate stabili dacă semnătura a fost realizată de către martor. Pasul următor a fost cel de renunţare la urmărirea penală faţă de agentul de poliţie, dar decizia procurorului a fost desfiinţată în instanţă. A urmat o nouă expertiză grafologică, realizată de această data de poliţişti din Cluj-Napoca, care au precizat clar că semnătura nu aparţine martorului.
Prin urmare agentul Dumitru M. a falsificat procesul verbal. Noua turnură a evenimentelor l-a determinat pe acesta să recunoască fapta de fals intelectual şi să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj.
Pe data de 9 iulie 2021, Judecătoria Blaj a admis acordul prin care s-a stabilit pedeapsa de 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării acesteia pe o perioadă de 2 ani. Pedeapsa cu amânarea aplicării este de fapt doar o perioadă de încercare pentru poliţist, acesta păstrându-şi locul de muncă, Dacă în termenul de 2 ani nu mai comite nicio faptă penală, infracţiunea de fals intelectual se va şterge definitiv iar cazierul acestuia va fi curat. Va fi afectat, însă, în carieră, prin amânarea avansării în grad.
Restricţii în perioada de încercare
„S-a reţinut, în drept, că fapta inculpatului, care la data de 30.06.2019, în calitate de agent de poliţie, a consemnat în mod neadevărat în procesul verbal de constatare a infracţiunii împrejurarea că martorul (…), iniţial martor asistent în cauză a fost prezent la data de 30.06.2019 la sediul Poliţiei mun. Blaj, cu ocazia constatării de către organele de cercetare penală din cadrul acestei instituţii a infracţiunii ce a făcut obiectul dos.nr.48/D/2019 (infracţiune de trafic de droguri de risc pentru consum propriu), contrafăcând tototdată semnătura acestuia, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual. Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 – 482 C. proc. Penală, din materialul probator administrat în cursul urmăririi penale rezultând suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului, maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare fiind mai mic de 7 ani închisoare”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Blaj.
Pe perioada termenului de încercare, agentul de poliţie trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată