Poliţia Română, alături de Bitdefender şi FBI a lucrat la un ativirus pentru combaterea celui mai răspândit atac cibernetic din lume
Poliţia Română, cu sprijinul Europol, Bitdefender şi al altor instituţii de aplicare a legii, a lucrat la dezvoltarea unui utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celei mai recente versiuni a clasei de ransomware GandCrab, informează IGPR.
Potrivit IGPR, decriptorul le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor şi poate decripta versiunile 1, 4 şi 5 ale GandCrab.
,,Autorităţi de aplicare a legii din mai multe state (Bulgaria, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, UK – NCA şi Metropolitan Police, Ungaria, USA – FBI) au făcut front comun, împreună cu Poliţia Română şi Europol, pentru combaterea acestei ameninţări, considerată a fi cea mai prolifică formă de ransomware a momentului”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Ameninţarea GandCrab a făcut pagube de sute de milioane de dolari, unele inclusiv în România
,,Lansarea acestui utilitar este o descoperire revoluţionară, care arată cât de eficientă este colaborarea dintre companiile de securitate cibernetică şi instituţiile de aplicare a legii. Soluţia de decriptare, la care s-a lucrat mai multe luni de zile, le redă victimelor accesul la viaţa digitală fără niciun cost”, se precizează în comunicat.
Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă din luna ianuarie şi a operat folosind un model de afiliere, prin care dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesaţi să îl răspândească, cerând în schimb un anumit procent din încasări.
GandCrab se răspândeşte prin vectori de atac multipli, precum emailuri de tip spam şi campanii de malware
,,În 2018, GandCrab a suferit transformări radicale, mai ales după ce Poliţia Română a pus, la începutul acestui an, la dispoziţia publicului, un instrument de decriptare pentru prima versiune a acestuia, dezvoltat tot cu sprijinul companiilor private, instituţiilor locale şi internaţionale de aplicare a legii”, mai arată IGPR.
Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri nesolicitate.
Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliţia naţională olandeză şi Europol, instituţia de combatere a criminalităţii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware. Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre ransomware şi modul în care se pot feri de această ameninţare.
Întreaga activitate de cooperare investigativă internaţională s-a făcut prin intermediul proiectului EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks Against Information Systems. Ciclurile de politici europene EMPACT au ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021.
Sursa: defenseromania.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată