POLIŢIA de FRONTIERĂ: Dosare penale pe numele şoferilor care încearcă să aducă în România maşini cu numere provizorii
Poliţia de Frontieră Română atrage atenţia asupra faptului că, de la începtul anului, s-au înregistrat zeci de cazuri în care şoferi români sau străini au încercat să intre în ţară la volanul unor autoturisme care aveau numere provizorii sau pentru probă, fapt care constituie infracţiune.
Potrivit poliţiştilor de frontieră, de la începutul anului s-au înregistrat peste 50 de dosare penale întocmite pe numele unor şoferi care au încercat să intre în ţară la volanul unor maşini care aveau numere provizorii ori de probă, emise de autorităţile germane sau ungare.
„Din cazuistica înregistrată la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi din ţară, la volanul unor autovehicule care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip ‘P’ eliberate de Ungaria, cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia de Frontieră Română.
Conform legii, „plăcuţele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei”.
În acelaşi timp, plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele două state, iar între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord, mai arată Poliţia de Frontieră.
În ce priveşte plăcuţele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe), acestea sunt atribuite de autorităţile ungare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria.
Astfel, în cazul prezentării la intrarea în ţară a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorcă având montate plăcutele sus-menţionate, Poliţia de Frontieră nu va permite intrarea în ţara a mijlocului de transport, ca urmare a faptului că vehiculele respective nu au drept de circulaţie în România.
În situatia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în conditiile prezentate mai sus, lucrătorii poliţiei de frontieră vor întocmi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, prevăzută de art. 334 din Codul penal.
Poliţia de Frontieră a precizat că singurele condiţii în care intrarea sau ieşirea din ţară a autovehiculelor sau remorcilor cu astfel de numere este permisă doar dacă sunt „transportate în mijloace de transport (remorci, trailere, etc.)”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]