Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia

La nivelul municipiului Alba Iulia a fost realizat un sondaj cu scopul de a se primi un feed-back din partea cetățenilor referitor la activitatea primarului și a Consiliului Local, la un an și jumătate de mandat al actualei administrații, pe fondul variatelor amenințări la care este supusă viața economică, socială, politică a comunității locale în ultimii doi ani (pandemie, lockdown, criză economică globală, stare de insecuritate, război, etc).

Se intenționează o amplificare a unor anumite proceduri de consultare a populației din Alba Iulia, o deschidere mai mare spre inițierea unor modalități cât mai eficiente de raportare la nevoile cetățenilor municipiului, de implicare a cetățeanului în actul administrativ de interes local.

Per ansamblu, un aspect de luat în seamă este că tipologia răspunsurilor la majoritatea itemilor chestionarului este dominată de NONRĂSPUNS (NU ȘTIU, NU RĂSPUND, NU SUNT HOTĂRÂT, NU VOTEZ, etc). Acest fapt denotă o oarecare lipsă de preocupare față de subiecte ale vieții politice și administrative comunitare, o lehamite față de ideea de implicare socială, pasivitate sau agresivitate raportată la tot ce înseamnă politică, o nepăsare față de probleme de grup, în detrimentul întoarcerii către problemele personale sau ale familiei.

ÎNTREBĂRI ȘI REZULTATE

Credeți că în Alba Iulia lucrurile merg într-o direcție bună sau rea?

a)Mai degrabă bună – 42%o
b)Mai degrabă rea – 33%
c)NS / NR – 25%

Prima întrebare a vizat aspectul percepției globale a locuitorilor orașului Alba Iulia cu privire la direcția de dezvoltare a acestuia. Răspunsurile au fost în general pozitive, 42% din locuitori apreciind ca satisfăcătoare direcția de dezvoltare, în timp ce 25% din cetățeni au fost nehotărâți sau nu au dorit să răspundă.

Care credeți că ar fi cele mai importante 5 probleme care ar trebui rezolvate în Alba Iulia?

a)Problema gunoiului
b)Locurile de parcare
c)Asfaltarea străzilor
d)Spații recreative în oraș
e)Locurile de muncă

Întrebarea a doua a făcut referire la percepția cetățenilor în ceea ce privește problemele cu care se confruntă aceștia. Răspunsurile au pus pe primele trei locuri, în ordine descrescătoare a opțiunilor, problema gunoiului, locurile de parcare și la egalitate, asfaltarea străzilor și organizarea de activități/spații recreative pentru copii, precum și realizarea a noi locuri de muncă pentru populația orașului. Primele două aspecte ce preocupă cetățenii orașului au fost și cele mai mediatizate pe parcursul mandatului în curs al domnului Primar Gabriel Pleșa. Se remarcă, însă, un număr covârșitor de alte probleme, ce nu au fost detaliate de respondenți (23%).

Care credeți că sunt proiectele cele mai potrivite pentru oraș pe care le-a propus până acum noua administrație?

a)Demararea construcției unui parc industrial ce ar genera noi locuri de muncă.
b)Proiectele pentru un „oraș verde” (transport ecologic, iluminat public solar, panouri fotovoltaice etc.).
c)Investițiile în infrastructură, educație, sport și sănătate în special cele legate de copii/familie
Răspunsurile la cea de-a treia întrebare vădesc preocuparea pentru stabilitatea economică a orașului, pentru reducerea poluării, pentru investițiile într-un mediu curat, sănătos, favorabil copiilor și familiei. 22% dintre respondenți au evitat să răspundă sau nu au fost hotărâți.

Cât de mulțumit sunteți de activitatea Consiliului Local Alba Iulia?

-Mai degrabă mulțumit – 39%
-Mai degrabă nemulțumit – 34%
-NS / NR – 27%

A patra întrebare vizează tot performanțele administrației locale, dar cu referire la viziunea de ansamblu asupra eficienței Consiliului Local. Aici se remarcă un relativ echilibru al nivelului de satisfacție/insatisfacție al populației avute în vedere de studiu. Mult mai relevant este însă procentul mare al nehotărâților.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Consiliul Local Alba Iulia, cu pe partid ați vota?

PNL – 27%
PSD – 16%
USR – 15%
AUR – 8%
Alții – 6%
NS / NR + nehotărâți + nu ar vota deloc – 28%

La prima dintre întrebările din spectrul politic, cea care privește preferințele partinice ale locuitorilor municipiului Alba Iulia privind reprezentarea în Consiliul Local, respondenții au răspuns în favoarea Partidului Național Liberal (27%), urmat de Partidul Social Democrat (18%) și de USR-PLUS (13%). Un segment important de populație a refuzat să răspundă, s-a declarat nehotărât sau ar refuza să voteze (28%).

În care dintre următoarele personalități politice din Alba Iulia aveți cea mai mare încredere?

Niciuna – 22%
Dumitrel Ion – 19%
Pleșa Gabriel – 18%
Mătieș Călin – 7%
Roman Florin – 5%
Alții, sub 5% – 3%
NS / NR – 26%

Următoare întrebare adresată a avut ca scop identificarea unei personalități din Alba Iulia în care cetățenii au cea mai mare încredere. Se remarcă la acest punct un număr îngrijorător de persoane care au răspuns ”nu știu” sau ”nu răspund” (26%) și că nu au încredere în ”niciuna” dintre personalitățile politice (22%). Așadar, aproximativ jumătate dintre respondenți. Încrederea în clasa politică alba-iuliană pare să fi atins un punct critic.

Dacă ignorăm nonrăspunsurile, alegerile respondenților au scos în evidență persoana domnului Ion Dumitrel (19%), cel care ocupă funcția de Președinte al CJ Alba din anul 2005, și cea a domnului Gabriel Pleșa, actualul Primar (18 %), care reușesc totuși să se detașeze, în timp ce următorii, Călin Mătieș (7%), Florin Roman (5%), ș.a. par să se situeze la o distanță apreciabilă.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru funcția de primar, pe cine ați alege?

Pleșa Gabriel – 30%
Dumitrel Ion – 17%
Damian Gheorghe – 11%
Mătieș Călin – 6%
Trifu Mircea – 5%
Alții, sub 5% – 6%
NS / NR + nehotărâți + nu ar vota deloc – 25%

La întrebarea vizând opțiunile cetățenilor pentru persoana preferată la funcția de primar, pe primul loc a ieșit actualul primar al orașului Alba Iulia, Dl. Gabriel Pleșa (30%). Pe locul al doilea se află actualul președinte al CJ, domnul Ion Dumitrel (17%).

Și la această întrebare, un număr important de participanți au refuzat să răspundă, au afirmat că nu sunt hotărâți cu privire la persoana pe care ar vota-o pentru funcția de primar al orașului Alba Iulia sau au declarat că nu ar participa la vot (25%)

CONCLUZII

– Cetățenii au, în general, o opinie relativ favorabilă față de prestația actualei administrații.
– Așteptările acestora sunt legate de rezolvarea unor probleme curente, dar și a altora existente în programul electoral din 2020 al actualului primar. Aceste așteptări sunt concentrate pe continuum- ul: siguranța socio-economică a individului – educația și starea de bine (sănătate) a copiilor – mediu curat, ecologic – comunitate puternică și protectivă pentru individ

Contextul național și internațional a influențat starea de spirit a cetățenilor și implicit răspunsurile acestora, mai ales în ceea ce privește apetența pentru implicarea în viața politică

Încrederea în actuala administrație a fost erodată atât de problemele existente în oraș, cât și de altele, oarecum externe care au existat din 2020 și până azi (criza pandemică, situația economică a țării, un anumit grad de insecuritate și nesiguranță datorat situației internaționale etc.)

Încrederea în clasa politică este pe un trend descendent, inclusiv în ceea ce-l privește pe primarul municipiului, fapt observat inclusiv din numărul mare de non-răspunsuri sau răspunsuri negative la adresa politicienilor precum și din radicalizarea unor reacții de abandon/nepăsare sau de agresivitate față de întreg spectrul politic.

Din punct de vedere al strategiei electorale viitoare a clientului, se recomandă identificarea celor mai relevante strategii și proceduri de ”targetare” a nehotărâților, de (re)câștigare a celor dezamăgiți, indeciși sau hotărâți să nu se mai implice în votul politic. E nevoie de empatie pentru problemele cetățenilor, sinceritate, exprimarea hotărârii în luarea oricăror decizii, solicitarea acordului public în majoritatea deciziilor administrației locale, contact nemediat cu populația, rezolvarea rapidă a promisiunilor, urmarea întocmai a programului electoral propriu etc. Oamenii au nevoie de un lider puternic, de forță, popular, atent la nevoile comunității, plin de solicitudine la expresia unor așteptări ale populației. Rezervele de răbdare ale cetățenilor sunt aproape epuizate pe fondul accentuării problemelor individuale de subzistență cotidiană dar și de siguranță psihologică, confort și stimă de sine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors

Bera Larisa

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea