Rămâi conectat

Actualitate

„Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre această măsură propusă de Guvern

Bera Larisa

Publicat

în

„Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre această măsură propusă de Guvern

Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul privind încasarea în avans a TVA la emiterea facturilor.

Citește și: „Atunci când deficitul depășește potențialul economic și datoria accelerează, dragă guvern, nu te mai împrumuta”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre economia României

„Iar revine guvernul cu aberația fiscală de încasare în avans a TVA la emiterea facturii, nu la încasarea ei. Ideea era a PSD, PNL pare anesteziat, fără un economist liberal capabil să se opună cu argumente acestei porcării, complet ruptă de realitate, complet lipsită de înțelegerea a ceea ce înseamnă o afacere.

Plata la vedere este ceva foarte rar în economie. Și la noi, și peste tot în lume, creditul comercial este vital, mai ales pentru IMM-uri care nu au acces la capital atât de ușor. Multe IMM-uri trăiesc la început din plata la termen a unor facturi mai mare decât încasarea altora.

Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă pentru că:

1. Multe firme sunt implicate în lanțuri de producție și nu produc bunul final. Vâmd celor de mai sus o parte din bunul final care va plăti abia după ce îl asamblează și îl vând către clienții lor. Prin această măsură, devine foarte costisitor să aștepți încasarea facturii la termen. Costul se va duce către produsul final. Care va deveni mai scump și mai puțin competitiv. Prelucrarea și adăugarea de valoare se va reduce clar din intensitate. Și mai multe IMM-uri se vor închide în perioada imediat următoare.

2. Neavând acces facil și ieftin la finanțare, firmele mici nu se vor putea finanța decât din capital propriu pentru așa ceva. A aduce bani de acasă ca să plătești în avans TVA până încasezi facturile, nu pentru echipamente și tehnologie, înseamnă o mare prostie. Mai ales pentru IMM-uri care au ca de aer nevoie de capital să crească, nu să finanțeze statul.

3. Dacă apar greșeli la regularizarea TVA, statul dă greoi banii înapoi, după ce i-a jupuit pe antreprenori. Și, dacă îi dă, îi compensează cu alte obligații fiscale din viitor. Alte costuri ascunse pentru IMM-uri.
4. Măsura este extrem de prociclică. Este suficient ca unul singur să intre în insolvență (pentru că, de exemplu, o primărie sau o agenție, nu a plătit la timp că au apărut probleme cu fondurile europene) și plata în avans a TVA pe tot lanțul devine un coșmar pentru toți. Insolvențele vor fi și mai mult legate între ele prin această aberație fiscală. Criza vine mai repede, durează mai mult.

5. Multe IMM-uri cumpără echipamente care se facturează cu plată la termen. E vital pentru ele să le plătească mai târziu și în rate. Nu vor mai găsi această facilitate foarte ușor. Pentru că TVA se va plăti la facturare, nu la încasare, această facilitate va dispărea sau se va restrânge semnificativ.

Rolul unei afaceri nu este să finanțeze statul. Mai ales în avans, câmd facturile nu sunt încasate. Acesstă măsură, reîncălzită, arată precaritatea modului de înțelegere a afacerilor, lipsa de respect pentru antreprenorii care duc greul economiei, ostilitatea evidentă pentru tot ce înseamnă capital și inițiativă privată.

Dacă până acum am crescut cu 0,0001%, onor fondurilor europene pompate în noi (altfel am fi fost în recesiune), să vedeți de acum înainte. Cum spuneam, de ceva vreme a devenit un coșmar să ai o afacere prin România. Liberalismul a fost demult pus în cui.

Adăpostește-te!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Guvernul decide înghețarea punctului de amendă: Ce înseamnă pentru șoferi și cum sunt calculate amenzile în România

Bera Larisa

Publicat

în

Guvernul decide înghețarea punctului de amendă: Ce înseamnă pentru șoferi și cum sunt calculate amenzile în România Astăzi, 28 iunie 2024, în ședința de Guvern, s-a luat decizia de a îngheța punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu majorarea salariului minim pe economie, programată pentru 1 iulie. Citește și: Salariul minim […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea