Planul pentru combaterea cancerului a fost amânat de ministrul Alexandru Rafila
Planul pentru combaterea cancerului a fost amânat de ministrul Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, amânarea aplicării Planului național pentru combaterea cancerului.
Ministerul Sănătății trebuia să publice până în iunie normele de aplicare a planului adoptat prin lege promulgată în noiembrie anul trecut. Alexandru Rafila a lansat, miercuri, în consultare publică, un nou plan, care să fie adoptat printr-o altă lege sau prin ordonanță de urgență.
Alexandru Rafila a semnat ca inițiator legea deja în vigoare prin care a fost adoptat Planul național pentru combaterea cancerului.
Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, că măsurile propuse în acea lege „nu aveau legătură cu obiectivele”. De exemplu, prevenția cancerului era condiționată de înființarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România”.
Rafila a afirmat că ministerul nu a reușit să stea de vorba cu nimeni din cei care au lucrat la planul adoptat.
„După o perioadă de consultare publică, o să-l promovăm (noul plan, n.red.). El poate fi adoptat prin două variante: ori prin ordonanță, ori prin Parlament. Există și o coaliție care are o datorie față de pacienții care au cancer ca acest plan să devină viabil”, a susținut ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul a menționat că 100.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer, în România.
Ministerul Sănătății a remis presei un comunicat privind lansarea în dezbatere publică a noului plan:
Comisia multidisciplinară de Oncologie a finalizat noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC)
Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). Au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.
Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora.
Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor Radu Georgescu a făcut marți o paralelă între ce s-a întâmplat în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani, când lira s-a devalorizat 25%, într-o zi, zi rămasă […]
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă Examenul de Bacalaureat este un indicator de competențe academice ce testează cunoștințele acumulate de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate […]
Pensii 2025: Pensiile, plătite cu prioritate. Precizările ministrului Finanțelor Salariile și pensiile vor fi plătite cu prioritate, iar restul cheltuielilor ar putea fi amânate, conform unei directive date de ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, tuturor instituțiilor pentru a ține sub control bugetul. Printr-o circulară trimisă către toate instituțiile statului, ministrul intermar al Finanțelor, Tanczos […]