Rămâi conectat

Actualitate

Planul pentru combaterea cancerului a fost amânat de ministrul Alexandru Rafila

Ioana Oprean

Publicat

în

Planul pentru combaterea cancerului a fost amânat de ministrul Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, amânarea aplicării Planului național pentru combaterea cancerului.

Ministerul Sănătății trebuia să publice până în iunie normele de aplicare a planului adoptat prin lege promulgată în noiembrie anul trecut. Alexandru Rafila a lansat, miercuri, în consultare publică, un nou plan, care să fie adoptat printr-o altă lege sau prin ordonanță de urgență.

Alexandru Rafila a semnat ca inițiator legea deja în vigoare prin care a fost adoptat Planul național pentru combaterea cancerului.

Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, că măsurile propuse în acea lege „nu aveau legătură cu obiectivele”. De exemplu, prevenția cancerului era condiționată de înființarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România”.

Rafila a afirmat că ministerul nu a reușit să stea de vorba cu nimeni din cei care au lucrat la planul adoptat.

„După o perioadă de consultare publică, o să-l promovăm (noul plan, n.red.). El poate fi adoptat prin două variante: ori prin ordonanță, ori prin Parlament. Există și o coaliție care are o datorie față de pacienții care au cancer ca acest plan să devină viabil”, a susținut ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul a menționat că 100.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer, în România.

Ministerul Sănătății a remis presei un comunicat privind lansarea în dezbatere publică a noului plan:

Comisia multidisciplinară de Oncologie a finalizat noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC)

Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). Au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora.

Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea