Planul operativ pentru combaterea înzăpezirii în Alba: Peste 17.000 de tone de nisip și sare sunt pregătite/ Peste 5,7 milioane de lei, alocați
Consilierii județeni din Alba vor supune spre aprobare, în ședința din 13 decembrie, planul operativ pentru combaterea înzăpezirii. CJ Alba se va aproviziona cu peste 17.000 de tone de material antiderapant, iar pentru deszăpezirea drumurilor județene s-au alocat peste 5,7 milioane de lei (preț fără TVA).
Drumurile judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Alba, în lungime totală de 890,216 km se clasifică după nivelul de viabilitate pe timp de iarnă, nivelul de intervenţie şi clasa tehnică, funcţie de importanţă economică şi administrativă a drumului în:
– Drumuri judeţene Nivel I (NI.1) de viabilitate un număr de 19 sectoare de drum cu o lungime de 245,463 km
– respectiv drumurile judeţene care asigură legatura cu gări, sau care condiţionează aprovizionarea centrelor economice cu materii prime şi alimente;
– Drumuri judeţene Nivel II (N I.2) de viabilitate un număr de 36 sectoare de drum cu o lungime totală de 323,289 km – respectiv drumuri judeţene care asigură legatura cu centrele de comună;
– Drumuri judeţene Nivel III (N.I.3) de viabilitate un număr de 20 sectoare de drum cu o lungime de 166,000 km – drumuri care trebuie menţinute în stare de viabilitate;
– Drumuri judetene Nivel IV (NI.4) de viabilitate un număr de 23 sectoare cu o lungime de 155,464 km
– sectoare cu trafic redus de vehicule.
”Din această categorie, un numar de 12 sectoare de drumuri judeţene cu o lungime de 65,835 km vor fi închise pe perioada iernii datorită unui trafic rutier foarte redus, localităţile aferente având asigurate rute ocolitoare pentru care cheltuielile necesare menţinerii în stare de viabilitate depăşesc cheltuielile produse prin devierea circulaţiei pe trasee ocolitoare”, se arată în proiect
Având în vedere dispunerea în teritoriu a reţelei de drumuri judeţene, activitatea de deszăpezire pentru iarna 2018-2019, se propune a se realiza pe cinci zone, respectiv zona 1 – Alba, zona 2 – Sebeş, zona 3 – Aiud, zona 4 – Blaj şi zona 5 – Cîmpeni.
Activitatea privind protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, conform „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, presupune realizarea următoarelor activităţi:
– Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă;
– Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea gheţii şi poleiului;
– Deszăpeziri manuale şi mecanice efective;
– Informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic).
- Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă Această activitate presupune reparaţii ale îmbrăcăminţii asfaltice, impermeabilizarea părţii carosabile, plombarea cu piatră spartă a drumurilor împietruite, asigurarea scurgerii apelor, curăţirea şanţurilor cu autogrederul, înlăturarea obstacolelor care ar putea provoca înzăpezirea drumurilor pentru cei 890,216 km, aflaţi în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
- Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea lunecuşului Constă în asigurarea etapizată în trimestrul IV a anului 2018 a cantităţilor necesare de produse chimice (clorura de sodiu) şi materiale granulare (nisip) în vederea combaterii gheţii şi poleiului; cantitatea totală de material antiderapant pentru iarna 2018-2019, este de 17.200,00 to, din care 15.587,50 to nisip şi 1.612,50 to sare (clorura de sodiu).
Conform „Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ AND 525 – 2013 până la data de 1 noiembrie 2018 trebuie asigurate 35% din cantitatea necesară de material antiderapant – 6.020,00 to, până la 1 decembrie 2018 trebuie asigurate 50% din cantitatea necesară de material antiderapant – 8.600,00 to, iar până la 31 decembrie 2018 trebuie asigurate 75% din cantitatea necesară de material antiderapant – 12.900,00 to, iar completarea până la 100% in funcţie de condiţiile meteo şi stocuri, potrivit proiectului de hotărâre.
De asemenea se vor asigura cantităţile de carburanţi (benzină, motorină) pentru minimum 14 zile de acţionare la utilaje proprii – 16,54 to motorină.
Cantitatea necesară s-a stabilit în funcţie de numărul autovehiculelor şi autoutilajelor, iar stocurile se vor menţine la acest nivel prin completarea pe toată perioada iernii.
Valoarea maximă a serviciilor de deszăpezire, combaterea poleiului şi aprovizionare cu material antiderapant pentru iarna 2018-2019, este de 5.711.930,60 lei (la care se adaugă TVA).
În vederea asigurarii şi mentinerii stării de viabilitate a reţelei de drumuri judeţene pentru desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă şi fluenţă în perioada sezonului rece, S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba S.A. prin Serviciul programe, lucrări întreținere drumuri din cadrul Consiliului Judeţean, a întocmit „Planul operativ de acțiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene, în perioada de iarnă 2018 – 2019”.
În cadrul Planului de acţiune s-a estimat necesarul de material antiderapant, sare, forţa de muncă, mijloace de transport, utilaje şi pregătirea bazelor de deszăpezire, precum şi modul de coordonare şi conducere a acţiunilor pentru combaterea acestor fenomene în perioada sezonului rece, potrivit sursei citate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]