Plan operativ pentru combaterea înzăpezirii: Peste un milion de euro și 17.000 tone de material antiderapant, pentru drumurile județene din Alba
”Planul operativ de acţiune privind prevenirea şi combatere înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018”, în Alba, va fi aprobat în ședința din 23 noiembrie a Consiliului Județean Alba. Sunt puși la dispoziție peste un milion de euro.
”Având în vedere sarcinile ce revin administratorilor pentru prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, în vederea asigurării unei viabilităţi corespunzătoare a drumurilor în perioada de iarnă, se supune aprobării prezentul Plan operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018”, se arată în proiect.
Mai jos, prezentăm planul operativ de acțiune:
În acest sens, în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”- indicativ AND 525-2013, drumurile judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Alba, în lungime totală de 909,901 km se clasifică după nivelul de viabilitate pe timp de iarnă, nivelul de intervenţie şi clasa tehnică, funcţie de importanţă economică şi administrativă a drumului în:
– Drumuri judeţene Nivel I (NI.1) de viabilitate un număr de 19 sectoare de drum cu o lungime de 247,213 km – respectiv drumurile judeţene care asigură legatura cu gări, sau carecondiţionează aprovizionarea centrelor economice cu materii prime şi alimente;
– Drumuri judeţene Nivel II (N I.2) de viabilitate un număr de 37 sectoare de drum cu o lungime totală de 324,754 km – respectiv drumuri judeţene care asigură legatura cu centrele de comună;
– Drumuri judeţene Nivel III (N.I.3) de viabilitate un număr de 21 sectoare de drum cu o lungime de 169,000 km – drumuri care trebuie menţinute în stare de viabilitate;
– Drumuri judetene Nivel IV (NI.4) de viabilitate un număr de 25 sectoare cu o lungime de 168,934 km – sectoare cu trafic redus de vehicule.
Din această categorie, un numar de 13 sectoare de drumuri judeţene cu o lungime de 74,025 km vor fi închise pe perioada iernii datorită unui trafic rutier foarte redus, localităţile aferente având asigurate rute ocolitoare pentru care cheltuielile necesare menţinerii în stare de viabilitate depăşesc cheltuielile produse prin devierea circulaţiei pe trasee ocolitoare.
Având în vedere dispunerea în teritoriu a reţelei de drumuri judeţene, activitatea de deszăpezire pentru iarna 2017-2018, se propune a se realiza pe cinci zone, respectiv zona 1 – Alba, zona 2 – Sebeş, zona 3 – Aiud, zona 4 – Blaj şi zona 5 – Cîmpeni.
Activitatea privind protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, conform „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, presupune realizarea următoarelor activităţi:
– Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă;
– Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea gheţii şi poleiului;
– Deszăpeziri manuale şi mecanice efective;
– Informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic).
- Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă
Această activitate presupune reparaţii ale îmbrăcăminţii asfaltice, impermeabilizarea părţii carosabile, plombarea cu piatră spartă a drumurilor împietruite, asigurarea scurgerii apelor, curăţirea şanţurilor cu autogrederul, înlăturarea obstacolelor care ar putea provoca înzăpezirea drumurilor pentru cei 909,901 km, aflaţi în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
- Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea lunecuşului
Constă în asigurarea etapizată în trimestrul IV a anului 2017 a cantităţilor necesare de produse chimice (clorura de sodiu) şi materiale granulare (nisip) în vederea combaterii gheţii şi poleiului; cantitatea totală de material antiderapant pentru iarna 2017-2018, este de 17.200 to, din care 16.197,50 to nisip şi 1.002,50 to sare (clorura de sodiu).
Conform „Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ AND 525 – 2013 până la data de 1 noiembrie 2017 trebuie asigurate 35% din cantitatea necesară de material antiderapant – 6.020,00 to, până la 1 decembrie 2017 trebuie asigurate 50% din cantitatea necesară de material antiderapant – 8.600,00 to, iar până la 31 decembrie 2017 trebuie asigurate 75% din cantitatea necesară de material antiderapant – 12.900,00 to, iar completarea până la 100% in funcţie de condiţiile meteo şi stocuri. De asemenea se vor asigura cantităţile de carburanţi (benzină, motorină) pentru minimum 14 zile de acţionare la utilaje proprii – 17,39 to motorina. Cantitatea necesară s-a stabilit în funcţie de numărul autovehiculelor şi autoutilajelor, iar stocurile se vor menţine la acest nivel prin completarea pe toată perioada iernii.
- Deszăpeziri manuale şi mecanice Prevenirea înzăpezirii drumurilor se realizează prin patrulare cu utilaje, acţiune care se desfăşoară în timpul ninsorilor liniştite, viscole slabe (tăria vântului sub 30 km/h). Utilajele folosite pe drumurile judeţene sunt de regulă utilaje echipate cu lamă (autogredere), greder semipurtat) sau autovehicule-autobasculante la care s-a montat lamă metalică, dotată cu cuţit cu protecţie din cauciuc.
Conform reglementărilor tehnice, indicativ AND nr. 525-2013, în conformitate cu nivelul de intervenţie şi ponderea sectoarelor înzăpezibile, utilajele de patrulare se folosesc grupate pe formaţii de lucru, dar şi individual funcţie de caracteristicile drumului şi utilajului.
Având în vedere că, în paralel sau după terminarea acţiunii de înlăturare a zăpezii căzute pe carosabil se trece la răspândirea materialului antiderapant pentru prevenirea formării gheţii şi poleiului, la autovehiculele echipate cu lamă se adaugă şi răspânditoarele de antiderapant.
Deszăpezirea manuală constă în degajarea manuală a zăpezii de pe trotuarele podurilor, camerelor de cădere la podeţe, în punctele greu accesibile, rampe, curbe, etc.
- Informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic).
Informarea privind starea drumurilor constă în transmiterea informaţiilor ce privesc producerea fenomenelor meteorologice care se pot produce într-un interval de timp de 24 de ore, respectiv: depuneri solide (chiciura), polei, zăpadă, intensificări de vânt, viscol, transport de zăpadă cu forme de troiene, către bazele de deszăpezire în timp operativ în vederea pregătirii şi acţiunii pentru combaterea înzăpezirii drumurilor sau a poleiului.
În scopul conducerii şi coordonării acţiunilor de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene în perioada de iarnă 2017-2018, se constituie Comandamentul de iarnă la nivelul Consiliului Judeţean Alba. Activitatea de informare operativă se face de la nivelul bazelor de deszăpezire la centrele zonale şi de aici la beneficiarul activităţii de deszăpezire, respectiv Consiliul Judeţean Alba – Direcţia gestionarea patrimoniului.
Valoarea maximă a serviciilor de deszăpezire, combaterea poleiului şi aprovizionare cu material antiderapant pentru iarna 2017-2018, este de 4.628.923,55 lei (la care se adaugă TVA).
Fac parte integrantă din „Planul operativ de actiune privind prevenirea si combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018” următoarele anexe:
Ø Anexa nr. 1 – încadrarea pe zone de deszăpezire a drumurilor judeţene aflate în
administrarea Consiliului Judeţean Alba, pentru iarna 2017-2018;
Anexa nr. 2 – încadrarea pe nivele de viabilitate a drumurilor judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Alba, pentru iarna 2017-2018;
Anexa nr. 3 (Lot 1 și Lot 2) – Plan operativ de acţiune pe timpul iernii 2017 – 2018:
Anexa nr. 3.1 (Lot 1 și Lot 2) – Tabel cu zonele de secţiune a bazelor de deszăpezire pe drumurile judeţene;
Anexa nr. 3.2 (Lot 1 și Lot 2) – Centralizatorul materialelor chimice şi antiderapante, al carburanţilor, pe baze de deszăpezire şi sectii, prevăzute în planul de acţiuni pe timpul iernii 2017 – 2018;
Anexa nr. 3.3 (Lot 1 și Lot 2) – Centralizatorul autoutilajelor şi mijloacelor de transport prevăzute în planul operativ de acţiune pe perioada iernii 2017 – 2018;
Anexa nr. 3.4 (Lot 1 și Lot 2) – Centralizatorul bazelor de deszăpezire şi a punctelor de sprijin;
Anexa nr. 3.5 (Lot 1 și Lot 2) – Centralizator cu personalul muncitor necesar pentru însoţirea autovehiculelor angrenate în activitatea de deszăpezire şi în alte activităţi specifice sezonului de iarnă pe baze şi puncte de sprijin.
Anexa nr. 4 – Sectoarele de drumuri judeţene declarate închise în perioada de iarnă 2017-2018;
Anexa nr. 5 – Lista sectoarelor de drum pe care se acţionează numai cu materiale antiderapante (nisip fără sare);
Anexa nr. 6 – Intervalele de timp maxime de intervenţie necesare, corespunzator fiecarui nivel de viabilitate.
”În vederea asigurarii şi mentinerii stării de viabilitate a reţelei de drumuri judeţene pentru desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă şi fluenţă în perioada sezonului rece, S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba S.A. prin Serviciul administrarea domeniului public şi privat din cadrul Consiliului Judeţean, a întocmit „Planul operativ de actiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene, în perioada de iarnă 2017 – 2018”.
În cadrul Planului de acţiune s-a estimat necesarul de material antiderapant, sare, forţa de muncă, mijloace de transport, utilaje şi pregătirea bazelor de deszăpezire, precum şi modul de coordonare şi conducere a acţiunilor pentru combaterea acestor fenomene în perioada sezonului rece.
Valoarea maximă estimată a lucrărilor de întreţinere curentă pe perioada de iarnă 2017- 2018, respectiv 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, este de 4.628.923,55 lei (la care se adaugă TVA).
Au fost stabilite un număr de 13 sectoare de drumuri judeţene cu o lungime totală de 74,025 km care vor fi închise pe perioada iernii datorită unui trafic rutier foarte redus, localităţile aferente având asigurate rute ocolitoare; aceste trasee de drumuri judeţene sunt menţionate în Anexa 4 a Planului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene, în perioada de iarnă 2017 – 2018. Au fost stabilite utilajele şi
formaţiile de lucru care vor acţiona în perioada de iarnă, precum şi activitatea de informare operativă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
”In cadrul Planului de actiune s-a estimat necesarul de material antiderapant, sare, forta de munca, mijloace de transport, utilaje si pregatirea bazelor de deszapezire precum si modul de coordonare si conducere a actiunilor pentru combaterea acestor fenomene in perioada de iarna. Avand in vedere starea tehnica a drumurilor judetene (imbracaminti rutiere degradate, cu slaba etanseitate) precum si necesitatea apararii acestora impotriva degradarii pe timp de dezghet, prevenirea si combaterea lunecusului se va face utilizand ca material antiderapant (nisip) si doar 10% max 15% fondanti chimici (sare). Valoarea maxima estimata a lucrarilor de intretinere curenta pe perioada de iarna 2017-2018, respectiv 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, este de 4.628.923,55 lei (la care se adaugă TVA)”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor” Reforma președintele Senatului, Ilie Bolojan constă în tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili. Pentru a susține aceste […]