Plan național de control pentru depistarea E-coli în carne și lapte, demarat de ANSVSA
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat duminică că va demara un Plan Național de Control, luni, pentru a determina prevalența Escherichia Coli (E-coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Radu Roatiș Chețan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai și până la sfârșitul anului, să desfășoare un Plan Național de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.
Activitățile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unități de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri și piețe agroalimentare și dozatoare de lapte.
Având în vederea importanța aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul național de control este susținut de către crescătorii de animale și operatorii din industria alimentară de profil din țara noastră.
Toate probele recoltate în cadrul acțiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă și Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.
Decizia președintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată și finalizată recent de către specialiștii Autorității. Un argument în plus îl constituie și apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din țară va crește rulajul de marfă al unităților din industria alimentară și afluxul de turiști aflați în concediu și copii aflați în vacanță, în tabere școlare.
Pentru ca acțiunile ANSVSA de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă să fie eficiente, este imperios necesar ca Direcțiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activitățile de informare și educarea a cetățenilor privind normele de igienă și măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariției acestui tip de îmbolnăviri. La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituțiile statului cu atribuții și responsabilități în protejarea sănătății publice, se arată în comunicat.
ANSVSA va face public, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Național de Control.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David Învățămândtul preuniversitar fierbe! De când ministrul Daniel David a prezentat concluziile raportului-diagnoză și a anunțat că profesorii vor fi evaluați din cinci în cinci ani, ceea ce poate schimba statul lor de angajați pe perioadă nedeterminată. Practic, licențierea […]