Plan de digitalizare a platformei CNAS. Andrei Baciu: „Tehnologia schimbă cu totul jocul, iar mentenanța va fi externalizată”
Plan de digitalizare a platformei CNAS. Andrei Baciu: „Tehnologia schimbă cu totul jocul, iar mentenanța va fi externalizată”
Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri, că instituția are nevoie de o nouă platformă informatică. Aceasta poate fi realizată prin PNRR, iar serviciul de mentenanță ar putea fi externalizat către IT-iştii din mediul privat.
Președintele CNAS a declarat că sistemul electronic al CNAS este unul învechit. Este nevoie de digitalizarea sistemului și de o nouă platformă care va primi finanțare de 100 de milioane de euro din PNRR.
„Sunt un mare fan tehnologie și un mare fan digitalizare. Lucrurile noi pe care le poate aduce tehnologia în viața noastră, inclusiv în această instituție financiară, cum de altfel ne putem imagina şi la CNAS și la oricare altă instituție.
Tehnologia schimbă cu totul jocul, schimbă cu totul felul în care se întâmplă lucrurile și eficientizează procese.Sistemul ăsta este unul învechit, a fost conceput pentru 20.000 de utilizatori, în momentul de față sunt undeva peste 40.000.
Sunt în jur de 700.000 de tranzacții care sunt validate de acest sistem, servicii medicale care sunt validate de către acest sistem. Ceea ce am vrut să fac, asta este o prioritate principală este de a găsi soluții pe termen scurt, mediu și lung.
Pe termen mediu și lung, evident, este nevoie de o nouă platformă, iar banii din PNRR, sunt 100 de milioane care ne vor oferi posibilitatea să facem o cu totul și cu totul nouă platformă”, a declarat Andrei Baciu la Aleph News.
CNAS angajează IT-iști din mediul privat pentru a gestiona mentenanța platformei, cu un salariu la stat similar cu unul din sistemul privat.
„Nu putem să facem acest lucru in house (n.r. cu resursele IT din interior), nu este nici profilul CNAS, profilul Casei este mai degrabă de a gestiona toate serviciile care se acordă asiguraților. Pentru asta ai nevoie de o mentenanță a platformei, și de aceste posturi de câțiva IT-iști care câștigă, la stat, aproximativ 4.000 de euro net”, a fost concluzia lui Andrei Baciu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026
Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026 Ilie Bolojan a oferit vineri, 11 iulie 2025, noi detalii privind modificările fiscale pregătite de Guvern, incluzând schimbarea modului de calcul al […]
Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu
Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu Directorul unei companii de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a decis să renunțe, din proprie inițiativă, la o parte consistentă din salariul încasat lunar. Suma la care renunță este […]
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla”
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla” Guvernul pregătește o măsură care vizează descentralizarea industriei jocurilor de noroc în România. Ilie Bolojan a anunțat vineri, 11 iulie 2025, că autorizațiile nu vor mai fi emise la nivel central, decizia urmând […]