Piața cărnii, cel mai bun an din 2012 și până în prezent: profit dublu față de acum 5 ani
Piața cărnii, cel mai bun an din 2012 și până în prezent. Masa de Paște, în care abundă produsele din carne, anunță cel mai bun sezon de vânzări pentru producători și comercianți din ultimii ani, arată o analiză realizată de KeysFin.
Afacerile din piaţa cărnii ar putea depăşi în acest an nivelul de 34 miliarde de lei, pe fondul creşterii consumului, dar şi ca urmare a evoluţiei semnificative a preţurilor.

“Avansul de 2,2% din intervalul analizat de KeysFin trebuie pus însă în oglindă cu evoluţia profitabilităţii din acest sector, care înregistrează un rezultat remarcabil. În ultimii 5 ani, profitul net al companiilor din piaţa cărnii a crescut cu 115,9%, de la 901,4 milioane de lei în 2012 la 1,94 mld.lei în 2017. În acest an, profitul sectorului ar urma să treacă de 2,21 miliarde de lei”, afirmă experţii KeysFin.
Rezultatul net raportat de companii a trecut de la o pierdere de 16,4 milioane de lei în 2012 la un plus de 838 milioane de lei în 2016, ultimul an pentru care există, în prezent, date complete la Ministerul Finanţelor.
Potrivit experţilor de la KeysFin, evoluţia susţinută trebuie pusă pe seama investiţiilor masive din acest sector.
“Ultimii 5 ani au adus investiţii semnificative pe întregul lanţ de producţie, de la creşterea animalelor la comerţ. Problemele cu pesta porcină, cu exporturile, alături de semnalul semnificativ dat de criza economică au impulsionat firmele din domeniu să îşi reorganizeze liniile de producţie, astfel că întregul lanţ economic s-a eficientizat, iar calitatea şi oferta de produse au crescut semnificativ”, afirmă cei de la KeysFin.
Datele arată, pe de altă parte, că din 2016 se observă o tendinţă uşoară de scădere a numărului de angajaţi, evoluţia fiind generată de eficientizarea schemei de personal şi mai ales de tehnologizarea proceselor de producţie.
Potrivit datelor companiei, în piaţa cărnii activează în jur de 9500 de firme, cele mai multe în sectorul creşterii animalelor (5777 în 2016), în timp ce sectorul de producţie sunt prezente puţin peste 1000 de firme. Restul reprezintă firmele din comerţul cu ridicata şi amănuntul.
Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului, de 13 miliarde de lei în 2016. Creşterea animalelor a generat în anul de referinţă un business de 11,4 miliarde de lei, în timp ce retailul a raportat afaceri de 7,7 miliarde de lei.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Ce schimbări au intervenit din acest an la cardurile sociale
Vouchere pentru alimente ”Sprijin pentru România” 2025: Care sunt schimbările oficiale la cardurile sociale în acest an Voucherele destinate alimentelor pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar frecvența acordării acestora se va reduce de la două luni la trei luni. Concret, vor fi oferite persoanelor vulnerabile două vouchere, fiecare în valoare de […]