PF Lucian, la hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Bucureşti
Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul în prezenţa întâistătătorului Bisericii Române Unite, PF Lucian, şi a vicarului Bucureştilor, alături de protopopul Liviu Oţoiu şi preoţii capitalei, ai Ploieştiului, Craiovei şi Brăilei. Peste 200 de credincioşi din capitală au onorat-o pe Maica Domnului, urmărind Sfânta Liturghie şi din sala „Episcop Aftenie” care s-a inaugurat cu această ocazie. Au participat şi surori ale Congregaţiei Inimii Neprihănite. Au fost prezenţi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, ES Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei, şi Radu Negrei, reprezentant al primarului general al capitalei.
Cuvântul la Sfânta Evanghelie rostit de PF Lucian la sfârşitul Sfintei Liturghii a confirmat nu numai comuniunea cu vatra Bisericii din Transilvania, dar şi preţuirea ierarhului pentru bucureştenii greco-catolici, care prin vocaţia lor misionară continuă să se strângă în jurul altarului şi să fie pentru întreaga Biserica Română Unită o provocare pentru deschiderea la realitatea naţională. Mulţumind pentru bucuria acestei vizite a Preafericirii Sale în Bucureşti, PS Mihai a spus: „Numai cine nu face niciodată nimic nu are probleme şi nici nu greşeşte. Sărbătoarea noastră este o celebrare împreună a Bisericii ataşată de misiunea Maicii Preacurate care ne învaţă drumul spre Hristos.” Mulţumind donatorilor de la Kirche in Not, dar şi generozităţii PF Lucian, a parohiei-gazdă şi parohului, părintele Constantin Oltean, PS Mihai a subliniat contribuţia de rugăciune şi importanţa căutării libertăţii interioare pe fondul preocupărilor unui şantier care nu trebuie să fie exclusiv material. Sala Aftenie vine astfel să suplinească în parte nevoia de un spaţiu de întâlnire la dispoziţia parohiilor Bisericii Greco-Catolice din capitală şi a proiectelor pastorale ale Vicariatului de Bucureşti. Noul spaţiu de întâlnire este doar unul din simbolurile speranţei în puterea Cerului, al creşterii comuniunii în credinţă şi iubire, în celebrarea Împărăţiei lui Dumnezeu şi propăşirea culturii creştine.
Corala Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului de la Cluj-Napoca a susţinut cântul sărbătorii. În continuare s-a sfinţit sala de 100 de locuri dedicată episcopului mucenic şi s-a dezvelit placa comemorativă cu portretul său în basorelief, lucrare sculptată de artistul Ovidiu Simionescu. A fost expusă şi o miniexpoziţie de fotografii inedite cu secvenţe ale deshumării osemintelor episcopului Aftenie din 12 mai 2010. Sărbătoarea a continuat cu agapa creştinească oferită de vicariat, părintele Constantin Oltean şi parohie. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]