Rămâi conectat

Actualitate

Peste 50 de dosare de pensii falsificate, depistate de procurorii DIICOT Alba la Casa Judeţeană de Pensii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aici erau înregistrate acte false cu complicitatea unor funcţionari din instituţie – 119 persoane din Alba, Hunedoara, Bihor, Maramureş, Cluj şi Bucureşti sunt învinuite că fac parte dintr-o grupare de beneficiari şi falsificatori de dosare de pensii -Unul dintre liderii grupării, care acţiona în Apuseni, este Constantin Toma din Alba Iulia

Procurorii DIICOT Alba Iulia au început ieri urmărirea penală împotriva a 119 persoane din judeţele Alba, Hunedoara, Bihor, Maramureş, Cluj şi municipiul Bucureşti, acuzate că fac parte dintr-un grup organizat nestructurat care se ocupa cu falsificarea de documente în vederea obţinerii unor pensii nemeritate. Până acum au fost identificate circa 50 de dosare cu probleme, toate înregistrate la Casa de Pensii Alba, perioada vizată fiind din anul 2006 şi până în prezent. Pentru început procurorii au stabilit că prejudiciul depăşeşte 1 milion de lei, însă cuantumul ar putea creşte odată cu înaintarea cercetărilor şi audierilor. A fost identificat şi unul dintre liderii grupării, Constantin Toma, din Alba Iulia, care împreună cu fratele şi fiul acţionau îndeosebi pe raza Munţilor Apuseni.

Două angajate ale Casei de Pensii Alba, audiate de procurori. Posibile cercetări extinse asupra unor persoane din conducere

Potrivit procurorului-şef al DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean, reţeaua era foarte bine structurată şi avea ramificaţii în toată ţara, printre cele 119 persoane regăsindu-se atât beneficiarii de pensii nemeritate cât şi cei care falsificau toate actele necesare întocmirii dosarelor falsificate, cei care recrutau persoanele beneficiare (o mare parte provin din zona Munţilor Apuseni) dar şi angajaţi ai Casei de Pensii Alba care ajutau la înregistrarea dosarelor în sistemul informatic.
De altfel, ieri dimineaţă au fost chemate la sediul DIICOT pentru a fi audiate două femei angajate ale Casei de Pensii Alba. Una dintre ele este Viorica Rusu care activează la Registratura instituţiei. Anchetatorii nu exclud ca cercetările să se extindă şi asupra unor persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în cadrul instituţiei judeţene menţionate. Ei au spus că este posibil ca activitatea de înregistrare a dosarelor conţinând documente false să fi fost coordonată de cineva din interior. De asemenea, pe parcursul zilei de ieri au fost aduse la audieri mai multe persoane din zona Munţilor Apuseni, în mare majoritatea pensionari. În total, au fost luate declaraţii de la 50 de persoane, din judeţele menţionate, din totalul de 119 învinuite, urmând ca restul să se prezinte în faţa procurorilor în cursul zilelor de joi şi vineri. La sfârşitul audierilor procurorii stabilesc câţi dintre cei audiaţi vor primi ordonanţe de reţinere şi vor fi prezentaţi în faţa judecătorilor pentru confirmarea mandatelor.

Cioban cu pensie de 17 milioane de lei vechi, depistat la Casa de Pensii Alba

Şefa DIICOT a explicat şi modul cum funcţiona reţeaua: unii recrutau pensionari dornici să obţină o pensie mai mare iar alţii falsificau actele necesare, astfel că pe baza actelor fasificate (cărţi de muncă, diplome de Bacalaureat, diplome de licenţă, certificate de calificare profesională, atestate profesionale) rezultau stagii mari de cotizare. Există chiar cazuri când o persoană nu a lucrat nicio zi şi i s-a întocmit în fals o carte de muncă de la A la Z. „De exemplu unul dintre beneficiari nu a lucrat nici măcar o zi. Era cioban şi a ieşit cu 17 milioane de lei vechi pensie. Sau, un alt caz, o femeie din Jidvei care figura că a lucrat la o firmă din Bucureşti, în condiţiile în care ea a locuit tot timpul în Jidvei”, a spus procurorul. Au fost identificate adeverinţe falsificate provenind de la întreprinderi şi exploatări din toată ţara, cu precădere de la unităţi unde s-a lucrat în condiţii grele şi toxice, ştiut fiind că aceştia beneficiază de sporuri consistente la pensie. Toate acestea erau apoi înregistrate la Casa de Pensii Alba şi introduse în sistem cu complicitatea unor funcţionari de acolo. Nu s-a stabilit încă ce sume erau plătite pentru întocmirea unui dosar falsificat de pensie.
În vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă au fost derulate ieri 17 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti – 5 , a municipiului Turda – 3 şi a judeţelor Bihor – 5 , Alba – 2, Teleorman -1 şi Satu Mare – 1. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Alba, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IJJ Alba.
Ioana PITICARIU

„Conducerea CJP Alba a sesizat organele de cercetare în urmă cu 2 ani, când a constatat nereguli la dosarele de pensie”

– ne-a declarat Alexandru Retegan, directorul CJP Alba

La Casa Judeţeană de Pensii Alba, directorul Alexandru Retegan şi fostul director al instituţiei, Nicolae Nartea ne-au declarat că în urmă cu aproape 2 ani, când au fost depistate nereguli la mai multe dosare de pensie au fost sesizate atât Poliţia, cât şi DIICOT, care au demarat imediat cercetările. La nivelul CJP Alba este vorba de 15-20 de dosare de pensionare (pentru toate tipurile de pensii) asupra cărora planează suspiciuni, însă organele de cercetare au extins verificările, fiind examinate mii de dosare, din care au fost ridicate de anchetatori aproape 20, împreună cu alte documente, susţine şeful CJP Alba. Întrebat dacă există funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba implicaţi în falsificarea actelor şi carnetelor de muncă, Alexandru Retegan a spus că aşteaptă să se pronunţe cei care instrumentează cazul. Dintre neregulile depistate de angajaţii Casei Judeţene de Pensii Alba în timpul verificării dosarelor preluate de la cetăţeni amintim: inscripţionarea unor unităţi la care ar fi lucrat pensionarul în timpul activităţii sale, care în realitate nu există, la fel nici persoanele care ar fi condus societăţile; au fost aduse la dosarele de pensie mai multe adeverinţe eliberate în anul 1990, acestea având ştampila ITM Alba, însă în acea perioadă inspectoratul amintit nu era înfiinţat; din anul 2001 se depuneau declaraţii lunare la Casa Judeţeană de Pensii Alba, angajaţii instituţiei depistând că acestea nu există la dosar, dar erau prevăzute în cărţile de muncă. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Guvernul decide înghețarea punctului de amendă: Ce înseamnă pentru șoferi și cum sunt calculate amenzile în România

Bera Larisa

Publicat

în

Guvernul decide înghețarea punctului de amendă: Ce înseamnă pentru șoferi și cum sunt calculate amenzile în România Astăzi, 28 iunie 2024, în ședința de Guvern, s-a luat decizia de a îngheța punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu majorarea salariului minim pe economie, programată pentru 1 iulie. Citește și: Salariul minim […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea