Peste 3.000 de persoane, prezente la Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu
Peste 3.000 de persoane sunt prezente, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, manifestarea fiind dedicată memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 144 de ani, scrie Agerpres.ro.
Ceremonialul oficial a început la ora 10,30, la cimitirul de la Țebea, cu o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu, oficiată de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, împreună cu un sobor de preoți. Vor fi depuse coroane de flori din partea autorităților și instituțiilor statului, urmând ca la final să fie rostite mai multe mesaje legate de importanța și personalitatea lui Avram Iancu.
La eveniment sunt prezente mai multe personalități ale vieții politice, printre care copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele PMP, Traian Băsescu, prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă, parlamentari, primari din județul Hunedoara și cele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului.
Organizatorii au anunțat că circulația rutieră se va închide duminică, pe DN 76, în zona cimitirului de la Țebea, în jurul orei 11,50-12,00, pentru desfășurarea paradei militare.
Serbările Naționale de la Țebea se vor încheia, duminică după-amiază, cu un spectacol folcloric la care vor participa soliști de muzică populară cunoscuți.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională.
A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2024 | Când ajung SUMELE RESTANTE la pensionari. Anunțul ministrului Muncii Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă pensiile recalculate. Oficialul a promis că toți banii vor ajunge la oameni până la finalul anului, în cursul lunii decembrie 2024. Pensionarii […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată