Peste 3.000 de persoane, prezente la Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu
Peste 3.000 de persoane sunt prezente, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, manifestarea fiind dedicată memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 144 de ani, scrie Agerpres.ro.
Ceremonialul oficial a început la ora 10,30, la cimitirul de la Țebea, cu o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu, oficiată de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, împreună cu un sobor de preoți. Vor fi depuse coroane de flori din partea autorităților și instituțiilor statului, urmând ca la final să fie rostite mai multe mesaje legate de importanța și personalitatea lui Avram Iancu.
La eveniment sunt prezente mai multe personalități ale vieții politice, printre care copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele PMP, Traian Băsescu, prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă, parlamentari, primari din județul Hunedoara și cele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului.
Organizatorii au anunțat că circulația rutieră se va închide duminică, pe DN 76, în zona cimitirului de la Țebea, în jurul orei 11,50-12,00, pentru desfășurarea paradei militare.
Serbările Naționale de la Țebea se vor încheia, duminică după-amiază, cu un spectacol folcloric la care vor participa soliști de muzică populară cunoscuți.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională.
A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025, sesiunea de toamnă: S-a stabilit data începerii celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Prima probă are loc pe 4 august
Bacalaureat 2025, sesiunea de toamnă: S-a stabilit data începerii celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Prima probă are loc pe 4 august Începând cu 14 iulie 2025, elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 se pot înscrie la cea de-a doua, care are loc în lunile august-septembrie. Rezultatele finale la […]
Monitorul Oficial: A fost publicat Ghidul farmacistului pentru acordarea dozelor de antibiotic pentru 48 de ore, fără prescripție medicală
Monitorul Oficial: A fost publicat Ghidul farmacistului pentru acordarea dozelor de antibiotic pentru 48 de ore, fără prescripție medicală Ghidul farmacistului pentru consiliere și eliberarea fără rețetă a dozei de antibiotic pentru 48 de ore a fost publicat luni, 23 iunie, în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății a aprobat Ghidul farmacistului pentru consiliere și eliberare în […]
România, oaia neagră a Europei la accidente rutiere, în contrast cu Norvegia, cea mai sigură țară pentru șofat
România, oaia neagră a Europei la accidente rutiere, în contrast cu Norvegia, cea mai sigură țară pentru șofat România se clasează pe penultimul loc la mortalitatea rutieră din Europa, conform celui mai recent Raport anual privind siguranța rutieră al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor. Mai exact, țara noastră a ajuns la aproape 80 de decese […]