Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Peste 250 de reenactori, războaie daco-romane și lupte de gladiatori, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Peste 250 de reenactori, războaie daco-romane și lupte de gladiatori, la Festivalul Roman Apulum, cel mai mare festival de acest gen din România, ce are loc în perioada 6-8 mai în Cetatea Alba Carolina și deschide sezonul turistic de la Alba Iulia.

Festivalul Roman Apulum1Ediția din acest an a Festivalului Roman Apulum va începe vineri cu prezentări științifice și expoziții de machete, va continua sâmbătă cu deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești, târguri de sclavi, lupte de gladiatori la lumina torțelor și se va încheia duminică cu marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Tudor Roșu, istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, organizator și prezentator al Festivalului Roman Apulum, a spus, că și în acest an punctul de maximă atracție va fi lupta finală, între daci și romani, ce se va desfășura duminică, de la ora 17.00, în fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.

”Lupta finală se va desfășura, și în acest an, tot în contextul războaielor daco-romane. Va dura 50 de minute, va curge mult sânge, va întruchipa cea mai mare desfășurare de forțe pentru că va implica peste 250 de reenactori, adică toate trupele invitate la festival. Încercăm să nu facem doar spectacol și show, ci dorim să prezentăm o lecție de istorie vie”, a spus Roșu.

Bătălia finală a adus, anii trecuți, mult spectacol, încheindu-se prin răstigniri pe cruce și dansuri puțin lascive ale nimfelor. Ediția din 2015 a fost câștigată de romani.

Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduți gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o jumătate de oră sau o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.

Cei prezenţi vor putea participa la ateliere, unde vor afla multe despre gastronomia dacă și romană și li se va explica cum se fabricau armele în perioada respectivă.

Desfășurarea de forțe va avea loc în mai multe locații din Cetatea Alba Carolina: Muzeul Principia, Piața Cetății, Poarta a III-a și a -IV-a, platou strada Militari și Esplanada Catedralei Romano-Catolice.

Invitații ediției din acest an sunt Asociaţia Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Association For Historical Reenactment – Scythia Minor – Bulgaria, trupa de arcași sportivi Sarmis, Asociația Culturală pentru Istorie Vie, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis, Magna Nemesis, Institutul Ars Dimicandi – Italia, Associazione Epica – Legio VII Gemina – Roma, Dioklecijanova legija – Croația.

Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai și adună peste 200 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare, din țară și din străinătate.

În fiecare an vizitatorii pot trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Prima ediție a festivalului a avut loc în 2013, iar la baza deciziei organizării unui astfel de eveniment a stat și existența Castrului Roman Apulum, la Alba Iulia, precum și a vestigiilor care nu spun prea multe, a explicat Tudor Roșu.

”Ce ne-a determinat să-l facem a fost, o dată, campaniile de săpături arheologice din Cetatea Alba Carolina, din anul 2011, când au ieșit la iveală mai multe vestigii care țin de castru, de istoria Legiunii a XIII-a Gemina, și care nu avea o formă digerabilă”, a declarat Roșu.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Practic, Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.

Vineri, 6 mai 2016

17.00 – Vernisajul expoziției de machete
Muzeul Principia – Piața Cetății

17.30 – Prezentare științifică – „Importanța Palatului Guvernatorului pentru patrimoniul orașului Alba Iulia”
Prezintă Radu Ota
Muzeul Principia – Piața Cetății

Sâmbătă, 7 mai 2016

10.30 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului – Inauguratio
Muzeul Principia – Piața Cetății

11.00 – Parada războinicilor romani și daci
Muzeul Principia – Poarta a IV-a – Platou strada Militari

11.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie (doar de prezentare), Parfumuri, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)
Platou strada Militari

12.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Ghid: dr. Gabriel Rustoiu
Poarta a III-a a Cetății

15.00 – Prezentarea structurii unei legiuni romane
Trupa Scythia Minor din Dobrich, Bulgaria (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.30 – Dansuri de inspirație antică
Magna Nemesis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.45 – Demonstrații militare: lupte între daci și romani
Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

16.30 – Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.00 – Paradă de noapte cu torțe
Platou strada Militari – Poarta a III-a – Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.15 – Nimfeum
Moment de dans Magna Nemesis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.30 – Lupte de gladiatori la lumina torțelor
Ars Dimicandi din Milano VS Ludus Apulensis din Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Duminică, 8 mai

10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie (doar de prezentare), Parfumuri, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)
Platou strada Militari

11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Ghid: dr. Gabriel Rustoiu
Poarta a III-a a Cetății 

14.30 – Teatru: „Judecata lui Jupiter”
Studenți ai Academiei Gh. Dima din Cluj-Napoca
Esplanada Porții a IV-a

15.00 – Demonstrații militare
Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apoulonului, Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.45– Demonstrații militare
Asociația de Reenactment Antic din Split, Croația (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

16.00 – Gladiatorii în lumea antică
Ars Dimicandi, Milano (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

16.30 – Lupte de gladiatori
Ludus Apulensis, Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului
Esplanada Catedralei Romano-Catolice


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea