Peste 1,5 milioane de persoane lucrează la negru în România. Zilierii strică piața muncii
În România, peste 1,5 milioane de persoane lucrează la negru, conform statisticilor oficiale. Zilierii sunt o soluţie pentru cei care caută forţă de muncă imediat. Dar şi o afacere pentru samsarii, care plasează muncitori şi profită de pe urma lor. Este o afacere la negru pe care statul vrea să o combată prin apariţia firmelor specializate în recrutarea zilierilor.
Fenomenul zilierilor care muncesc la negru ia amploare mai ales în construcții. Patronii găsesc tot mai greu muncitori calificaţi sau nu, dar care vor să lucreze legal. Fără acte, salahorii se mută când vor de la un șantier la altul. Cei mai activi prind şi două oferte pe zi şi pleacă cu banii cash acasă.
„Pe piaţă există şi ideea că sunt plătiţi de două ori pe zi. Vă daţi seama că a plăti de două ori pe zi acestea nu sunt plăţi legale” – președintele Patronatului Societăților din Construcții, Cristian Erbaș.
De la începutul anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a aplicat amenzi de peste 100.000 de euro pentru munca la negru. Dar fenomenul este greu de combătut doar cu controale. Guvernul a adoptat o lege prin care firmele acreditate de agențiile teritoriale de muncă vor putea propune companiilor zilieri.
Reprezentanții mediului de afaceri sunt însă sceptici că masura va da rezultate.
În agricultură există o lege a zilierilor încă din 2011. Cu toate acestea, fermierii găsesc cu greu oameni dispuși să lucreze cu acte.
„Trebuie să căutăm în toate locurile, în toate județele, 20-30 de oameni care să vină la recoltat” – fermier.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci