Peste 10 milioane de români plătesc o taxă care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017
Peste 10 milioane de români vor da mai mulţi bani la stat, ca urmare a extinderii obligaţiei contibuţiei de sănătate. De la 1 ianuarie 2017, se achită CASS şi pentru veniturile suplimentare obţinute de pe urma depozitelor bancare.
Potrivit digi24.ro, este vorba despre o taxare veniturilor suplimentare obţinute de români din depozite bancare, acţiuni la bursă, dividende sau drepturi de proprietate intelectuală. Pentru aceşti bani obţinuţi în afara salariilor şi pensiilor, românii vor achita de la anul contribuţia pentru sănătate de 5,5%, în limita a cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.
Sunt 10 milioane de români care îşi ţin banii agonisiţi în depozitele bancare. Patru milioane de români au sub 100 de lei fiecare în depozite. Două milioane au între 100 şi 1.000 de lei, dar peste 3 milioane de români au între 1.000 şi 50.000 de lei puşi deoparte la bancă. 600 de mii de români ţin în depozite peste 50.000 de lei, potrivit sursei citate.
În cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contribuţia pentru sănătate (CASS) adăugându-se la cota de impozitare a câştigurilor de 16%, scrie news.ro.
Spre exemplu, la o sumă economisită de 10.000 de lei într-un depozit bancar pe o perioadă de un an, la cea mai bună dobândă din piaţă, de 2,35%, deponentul ar avea un câştig brut de 235 de lei.
Din această sumă se reţinea până la finele anului trecut cota de impozitare de 16% aplicată la veniturile din dobândă, astfel că persoana rămânea cu un câştig de 197,4 lei. De la 1 ianuarie, se va scădea şi contribuţia CASS de 5,5%, venitul net din dobândă fiind de 184,4 lei.
În schimb, pentru cea mai slabă dobândă practicată în piaţă pentru depozitele la un an, de 0,85%, câştigul brut ar fi fost de 85 de lei, din care deponentul ar rămâne cu 66,7 lei.
Noua taxă nu are însă un impact semnificativ pentru sumele mici ţinute în bănci.
La o sumă economisită de 1.000 de lei timp de un an, cu cea mai mare dobândă, o persoană ar obţine un venit suplimentar de 23,5 lei, din care va retrage la scadenţa depozitului 18,4 lei, în urma impozitării, pe lângă suma depusă. Până la 31 decembrie, ar fi câştigat 19,7 lei, fără contribuţia CASS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]