Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Persoanele religioase sunt mai puțin inteligente decât cele non-religioase, potrivit unei studiu științific

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

O cercetare recentă asupra 63 de studii ștințifice realizate de-a lungul ultimelor decenii concluzionează că persoanele religioase sunt mai puțin “inteligente” decât cele non-religioase. Este vorba despre o meta-analiză pe acest subiect realizată de către cercetătorii de la Universitatea Rochester din New York, relatează The Independent.

Echipa coordonată de Profesorul Miron Zuckerman a luat în calcul rezultatele a 63 de studii efectuate de-a lungul ultimilor 92 de ani în Statele Unite ale Americii, cel mai vechi datând din anul 1921. În cazul a 53 dintre acestea s-a ajuns la același rezultat: o “corelație negativă” între religiozitate și inteligență, în timp ce restul de 10 arată o “corelație pozitivă” în acest sens.

Criticile aduse acestei cercetări sunt legate în principal de faptul că lucrarea ia în considerare definiția inteligenței analitice și neglijează noile sale forme acceptate în literatura de specialitate cum sunt creativitatea sau inteligența emoțională.

Capacitatea de a raționa

Studiul nu spune explicit că credința te face idiot, însă el lasă să se înțeleagă că persoanele cele mai inteligente sunt mai înclinate a se detașa de religie și asta încă din adolescență și până la vârsta cea mai înaintată. (O obiecție adusă acestei concluzii se referă la faptul că mai mulți mari oameni de știință, fascinați de frumusețea și complexitatea lumii, au sfârșit prin “a crede”, fără  a îmbrățișa însă o dogmă religioasă.)

Nici sexul și nici nivelul de educație nu au modificat relația dintre religiozitate și inteligență, potrivit cercetătorilor de la Universitate din New York.

Cei trei psihologi care au lucrat la acest studiu au definit inteligența ca și “capacitatea de a raționa, a anticipa, a rezolva probleme, a gândi abstract, a înțelege idei complexe, a învăța repede și a învăța de pe urma experiențelor de viață.” Religiozitatea este definită ca implicarea în anumite sau toate aspectele religiei.

Studiul concluzionează că explicațiile cele mai constante legate de corelația negativă dintre religiozitate și inteligență au o temă comună: ipoteza că “credincioșii religioși sunt iraționali, nu sunt ancorați în știință, sunt neverificabili (eng. not testable) și din această cauză mai puțin atractivi pentru persoanele inteligente”, în sensul ce mai rațional cu putință.

O altă concluzie este că “cei cu o inteligență superioară obțin slujbe mai bune și mai bine plătite, ceea ce le influențează pozitiv încrederea și stima de sine și îi încurajează să își controleze gândurile și credințele personale.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea