Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele nu vor mai putea fi ținute la secția de poliție mai mult de 8 ore: Proiect de lege

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Oamenii legii au la dispoziție 8 ore pentru a verifica identitatea celui pe care l-au reţinut şi pentru a lua măsurile legale în secția de poliție, propune Ministerul de Interne.

În cazuri mai complicate, termenul poate fi prelungit până la 12 ore, dar nu mai mult. După acest interval, o persoană este liberă să plece. Aceste detalii apar într-un proiect de lege iniţiat de Ministerul de Interne.

Proiectul are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției.

Astfel, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie să se realizeze de îndată, dar fără să depășească 8 ore de la momentul inițierii deplasării, se arată în expunerea de motive a proiectului Ministerului de Interne.

Întrucât în practică se pot ivi situații în care identitatea persoanei să nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, se propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Polițiștii au obligația de a permite persoanei să părăsească sediul după finalizarea activităților anterior menționate, sau/și după expirarea celor 12 ore, chiar în lipsa stabilirii identității.
Când este dusă o persoană la secția de poliție

Potrivit noilor reglementări, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Măsurile care vor fi dispuse de îndată

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale, iar verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

Polițistul este obligat să-i permită persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după stabilirea identității, verificarea situației de fapt sau după finalizarea măsurilor legale care se impun.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea