Persoanele fizice ar putea să lucreze ca administratori de bloc, în baza unei convenții civile. Proiect, la Camera Deputaților
Potrivit unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor, persoanele fizice ar putea lucra ca administratori de bloc în baza convenţiilor civile încheiate cu asociaţiile de proprietari, nu în baza contractelor individuale de muncă.
Modificările sunt incluse într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Deşi a fost respinsă de Senat la sfârşitul anului 2013, aceasta este propusă pentru adoptare (cu anumite amendamente) la Camera Deputaţilor şi este înscrisă pe ordinea de zi a plenului.
Conform proiectului, persoanele fizice vor putea lucra ca administratori de bloc în baza unei convenţii civile, aceasta urmând să fie, mai exact, un contract civil/un contract civil de prestări de servicii/un contract de colaborare încheiat respectându-se prevederile Codului civil. În prezent, Legea nr. 230/2007 stabileşte că asociaţiile de proprietari pot angaja persoane fizice ca administratori doar prin încheierea unui contract individual de muncă.
Totodată, actualele dispoziţii impun că aceste persoane să fie atestate pentru funcţia de administrator de imobile. Nouă propunere legislativă aduce anumite completări şi în această privinţă, astfel că persoanele care vor lucra ca administratori vor trebui să aibă absolvit un curs de calificare/specializare/perfecţionare pentru funcţia de administrator de imobile şi să deţină un atestat în acest sens.
Convenţiilor civile încheiate de asociaţii cu persoanele fizice nu le vor fi aplicabile prevederile Codului muncii, iar activităţile desfăşurate în baza lor nu vor putea fi reconsiderate ca fiind dependente.
Potrivit iniţiatorilor, aceste modificări ar urma să simplifice activitatea asociaţiilor de proprietari şi să elimine amenzile primite de către cele care au preferat să încheie convenţii civile, nu contracte de muncă.
„În ultimul timp, birocraţia la asociaţiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociaţiile de proprietari nu le pot suporta. Pentru bună desfăşurare a activităţii la asociaţia de proprietari este nevoie de cel puţin o persoană numită administrator care să repartizeze facturile emise de furnizorul de utilităţi, să încaseze banii şi să efectueze plăţile către furnizori, cât şi de persoane care să presteze servicii pentru asociaţia de proprietari, respectiv întreţinere, reparaţii şi alte activităţi administrative asupra proprietăţii comune. Pentru aceste persoane, asociaţiile de proprietari au încheiat în marea lor majoritate convenţii civile şi nu contracte de muncă, plătind astfel amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei, deşi plăteau impozit, CASS şi CAŞ, după caz. Cu toate acestea, în prezent ITM-urile nu recunosc convenţiile civile, amendează asociaţiile de proprietari şi le obliga la încheierea de contracte de muncă”, scrie în expunerea de motive a proiectului de lege.
Concret, iniţiatorii spun că asociaţiile de proprietari nu dispun de posibilităţile financiare necesare pentru a încheia contracte de muncă, în condiţiile în care acest lucru presupune aceeaşi birocraţie ca la societăţile comerciale cu mii de angajaţi.
„Prin aceste măsuri se stimulează transformarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari şi funcţionarea lor în mod corespunzător. Asociaţiile vor lucra legal şi vor plăti taxele către bugetul de stat (impozit, CASS, CAŞ), condominiile vor fi mai bine administrate, iar proprietarii vor putea mai uşor să plătească aceste servicii decât în cazul unor contracte de muncă reglementate de Codul muncii”, este subliniat în documentul menţionat.
În altă ordine de idei, proiectul de lege aflat în Parlament dispune că, pentru efectuarea activităţilor care sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, pe lângă încheierea de convenţii civile cu persoanele fizice, se vor putea încheia contracte de administrare cu persoanele juridice specializate şi cu persoanele fizice autorizate sau contracte de colaborare cu organizaţia neguvernamentală a cărei membră este asociaţia.
sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]