Rămâi conectat

Ştirea zilei

PERCHEZIȚII la două firme din Sebeș și în alte trei locații din județ și țară, într-un dosar penal de poluare și export de deșeuri: Ce alte infracțiuni sunt vizate de oamenii legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

PERCHEZIȚII la două firme din Sebeș și în alte trei locații din județ și țară, într-un dosar penal de poluare și export de deșeuri: Ce alte infracțiuni sunt vizate de oamenii legii

Mai multe percheziții domiciliare au fost efectuate miercuri, 23 octombrie 2024 la două firme din Sebeș și alte locații din județ și țară, într-un dosar penal care vizează mai multe infracțiuni.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba aduce la cunoștința opiniei publice următoarele aspecte:

În cursul zilei de 23.10.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat percheziții domiciliare în 5 locații: la sediul unei instituții publice din mun. Alba Iulia, la sediul a două societăți comerciale A și B din mun. Sebeș și la un punct de lucru situat în mun. Brașov, precum și la o societate comercială C din
municipiul Târgu-Mureș.

Perchezițiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, pentru care urmărirea penală se desfășoară in rem.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit bănuiala rezonabilă că, în perioada 2022-2024, reprezentanții societăților A și B, ce activează în industria prelucrării lemnului și respectiv în industria chimică, precum și reprezentanții societății C, care a realizat prelevări și monitorizări ale substanțelor poluante pentru celelalte două societăți, au modificat datele privind monitorizarea emisiilor de poluanți în aer, iar valorile astfel modificate au fost
introduse în baza de date care a constituit raportarea oficială a situației monitorizărilor, informațiile fiind comunicate instituției publice din mun. Alba Iulia, altor instituții de control, precum și publicului.

Totodată, există indicii că, în perioada de referință, societatea A nu a realizat monitorizarea emisiilor de substanțe poluante în aer conform frecvenței și de la toate punctele de monitorizare prevăzute în Autorizația Intergată de Mediu, iar societatea B a exportat în Suedia deșeuri de catalizatori uzați conținând metale tranzaționate periculoase ori compuși ai acestora, ce se încadrau în categoria deșeu periculos, pe care însă le-a clasificat ca fiind nepericuloase, pentru a facilita tranzitul prin alte state până la destinație.

Printre substanțele poluante menționate în precedent se regăsesc formaldehida (clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om și care poate provoca anomalii genetice) și pulberi provenite de la surse de emisie difuză, rezultate prin presarea, şlefuirea și calibrarea plăcilor, formatizarea plăcilor, pregătirea aşchiilor și uscarea fibrelor de lemn.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom putea oferi detalii suplimentare.

Precizăm că efectuarea perchezițiilor domiciliare este o etapă procesuală reglementată în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicolae Furdui Iancu la ceas aniversar: Artistul albaiulian care a dus cântecele moților peste tot în lume împlinește 69 de ani!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Furdui Iancu la ceas aniversar: Artistul albaiulian care a dus cântecele moților peste tot în lume împlinește 69 de ani! Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai ascultaţi şi apreciaţi interpreţi de muzică populară românească de-a lungul timpului, împlinește astăzi vârsta de 69 de ani. Născut într-o zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea