PERCHEZIȚII în Alba, la firme din domeniul comerțului cu cherestea, suspectate de evaziune fiscală. Ar fi creat un prejudiciu de 700.000 de euro
Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au destructurat o grupare infracțională care ar fi cauzat un prejudiciu de 700.000 de euro, prin evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cherestea. 15 perchezitii au avut loc miercuri, în județul Alba, la persoane fizice, sediile unor firme și sediul unei instituții publice. 8 persoane urmează să fie conduse la audieri.
Potrivit DIICOT, la data de 22.11. 2017 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au efectuat un număr de 15 percheziții pe raza judeţului Alba, la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum și de la sediul unei instituții publice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, în domeniul comerțului cu cherestea.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008, un suspect, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea, a constituit un grup infracțional organizat împreună cu alţi patru suspecţi, reprezentanți a două societăți comerciale beneficiare ale achizițiilor nereale de cherestea, cu sediul în loc. Câmpeni, judetul Alba, ambele având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobile și acționariat în parte comun.
Grupul infracțional a acționat până la jumătatea anului 2014, în scopul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale și a infracțiunii de spălare a banilor, în modalitatea transferului de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora.
Structura și ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relațiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar și pe interese financiare comune, activitatea infracțională fiind coordonată către liderul grupului, care a asigurat legătura între palierul decizional și cel executional.
În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a constatat că în perioada 2008-2014, cele nouă societăți coordonate de către liderul grupului infracţional, în mod direct sau indirect, au manifestat un comportament fiscal inadecvat și au acționat în mod coordonat prin realizarea unor activități specifice evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu cherestea, concretizate în emiterea de facturi în principal către două societăți beneficiare, care în baza acestor facturi au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, în scopul diminuării bazei impozabile, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit.
Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor livrate fictiv a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăților achizitoare către conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost retrași în numerar.
Astfel, în perioada octombrie 2008-august 2014, din conturile bancare aparținând unor două societăţi comerciale, a fost transferată în conturile societăților pretins furnizoare, prin operațiuni bancare repetate (în număr de 423), suma totală 18.349.758 lei drept contravaloare livrări de cherestea care nu au avut loc în realitate.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.
La acțiune au participat luptători din cadrul Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Alba, Cluj, Gorj, Sibiu și Mureș.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, se arată în comunicatul DIICOT.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]