Rămâi conectat

Cultură Educație

Pentru fiecare reînnoire de permis va fi nevoie de vizita medicală!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – aflat în dezbatere publică pe site-ul MAI – stabileşte că prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Actul normativ mai prevede că, în cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere, autorităţile vor elibera un duplicat având aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit, şi nu valabilitatea unui document nou eliberat. De asemenea, proiectul de lege introduce un nou articol prin care sunt modificate şi perioadele de valabilitate ale permiselor de conducere.
Astfel, pentru motociclete şi autoturisme, permisul obţinut va fi valabil, ca şi până acum, pentru o perioadă de 10 ani, în timp ce, pentru celelalte categorii de permis, perioada de valabilitate s-a micşorat la 5 ani.
lMopedele nu mai pot fi conduse fără permis
Potrivit noilor reglementări, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Prin modificările aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice “Mopedele (…) sunt considerate autovehicule”. Astfel, pentru a le conduce, s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani.
lEchivalări între categorii şi subcategorii ale permiselor auto
Conform unui articol nou introdus în Codul Rutier: permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE; permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE dacă titularii deţin permis de conducere pentru categoria D; permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E; permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM; permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile şi pentru categoria A1; permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1; permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor avand o putere de peste 15 kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi.
Potrivit MAI, propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail [email protected] doar până luni, 30.05.2011.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea