Pentru ce investiții solicită Primăria Sebeș 34 de milioane de lei Guvernului României: Unități de învățământ, străzi, iluminat public și altele
Primăria Sebeș, municipiu cu șomaj aproape de zero, dominat de companii străine, solicită Guvernului României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, finanțări de de peste 34,5 milioane de lei pentru investiții în canalizare, stație de epurare, iluminat public, reabilitări de străzi și unități de învățământ, amenajarea unei biblioteci sau extinderea clădirii în care se află primăria.
Primăria Sebeș solicită 8.096.316 de lei pentru canalizare menajeră și stație de epurare, în satul Răhău, aparținător municipiului, iar investiția ”va contribui la respectarea reglementărilor specifice privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, epurarea apelor uzate urbane, protecţia apelor împotriva poluării cauzate de nitraţi din surse agricole, evaluarea riscului şi descărcarea de substanţe periculoase în apă”, se arată într-un răspuns dat de Primăria Sebeș.
Un alt proiect, în valoare de 1.652.940 de lei, vizează extinderea rețelei de iluminat public pe șapte străzi din Sebeș și Petrești, localitate aparținătoare, ”unde s-a extins perimetrul construibil şi au fost construite noi locuinţe precum şi în zona unde s-au construit o serie de sedii sociale ale unor societăţi comerciale”, transmite Primăria Sebeș.
Pentru extinderea Liceului Tehnologic Sebeș, prin construirea unei noi clădiri cu o suprafață de 5.645 de metri păstrați, se solicită suma de 13.715.084 de lei. Liceul Tehnologic Sebeș este una dintre cele mai mari unități de învățământ din județul Alba, unde învață aproape 1.200 de elevi.
O altă investiție care privește domeniul educației, vizează transformarea unei centrale termice și depozit de cărbune, din Valea Frumoasei, în creșă și grădiniță. Investiția, care presupune și construirea unei noi clădiri cu suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați, se ridică la 3.067.597 de lei. ”Această unitate școlară va putea primi și educa până la 85 de copii, 25 antepreșcolari și 60 preșcolari. Unitatea nou înființată va fi dotată cu aparatură, mobilier, dotări pentru locuri de joacă și dotări aferente PSI”, transmite Primăria Sebeș. Administrația locală motivează cererea prin faptul că la ora actuală nu există nicio creșă în municipiu, iar numărul locurilor la grădinițe sunt insuficiente.
Alte investiții în cuantum de 1.055.197 de lei presupun modernizarea a două străzi, Molidului și Dobrogeanu Gherea, în lungime totală de 1,1 kilometri.
Totodată, administrația locală vrea și reabilitarea, cu bani de la stat, a bibliotecii municipale, clădirea fiind ”părăsită de câţiva ani, fapt ce a dus la degradarea accelerată, atât a finisajelor şi instalaţiilor, cât şi a structurii acesteia”. Investiția se ridică la 2.171.221 de lei.
Nu în ultimul rând, Primăria Sebeș solicită suma de 4.819.606 de lei pentru reabilitarea și extinderea clădirii în care își desfășoară activitatea, motivând că ”are o vechime de peste 100 de ani fiind construită între anii 1908 și 1910”, iar în ultimii ani au fost efectuate ”doar lucrări de reparaţii curente”.
”Gradul de degradare al tencuielilor, zugrăvelilor, pardoselilor, instalaţiilor termice şi sanitare, a structurii şarpantei şi învelitorii este destul de avansat fiind necesară realizarea unei reabilitări generale. Actualmente condițiile în care funcționează serviciile administrației publice locale sunt total necorespunzătoare, acest fapt influențând negativ relația cu cetățeanul. Prin investiție vor fi reabilitate și modernizate spațiile din cadrul primăriei și se va realiza o extindere a clădirii în scopul îmbunătățirii serviciilor acordate cetățenilor”, transmite Primăria Sebeș.
Sebeș este un municipiu cu circa 32.500 de locuitori, ce are un buget, în 2017, de peste 99 de milioane de lei, iar în topul contribuabililor se află firme cu capital germano-austriac precum Daimler, Kronospan și Holzindustrie Schweighofer.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Iaurtul de oaie din Câlnic, de la ferma Bârsan, a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos!
Iaurtul de oaie din Câlnic de la ferma Bârsan a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos! Iaurtul de la ferma Bârsan, din comuna Câlnic județul Alba, alături de alte produse românești, cum ar fi: Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara […]