Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Pensionare anticipată fără penalizări: Principala condiție pentru a ieși la pensie cu 5 ani mai devreme

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pensionare anticipată fără penalizări: Principala condiție pentru a ieși la pensie cu 5 ani mai devreme

Românii care vor să iasă la pensie mai devreme și să se retragă de pe piața muncii, dar fără să fie penalizați, trebuie să îndeplinească o condiție pentru a se pensiona chiar și cu cinci ani mai înainte de termen și anume să aibe un stagiu contributiv de minim 40 de ani.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat cine sunt românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme şi fără penalizări, potrivit noii legi a pensiilor.

Citește și: Pensii 2024: Când vor fi virate vârstnicilor pensiile majorate în luna ianuarie. Anunțul Ministerului Muncii

Potrivit ministrului Muncii, românii se pot pensiona anticipat, dacă au un stagiu contributiv de 40 de ani.

Astfel, Simona Bucura-Oprescu a explicat că bărbații se pot pensiona chiar și la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

„Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei.

Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii.

În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Impozitare pensii 2024: Mod de calcul a impozitului

„Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit antena3.ro.

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare.

În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea