Pensiile militarilor pot fi recâştigate în justiţie
Promisiunile făcute cadrelor didactice, de majorare a salariului cu 50%, s-au transformat în reducerea salariului cu 45%; mai nou, profesorii sunt puşi să dea declaraţii pe proprie răspundere privind obţinerea veniturilor după program. Dascălii sunt din nou umiliţi. Umilinţa unui dascăl nu se va transforma niciodată într-un proces educativ performant. Şi mamele sunt afectate prin reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului. Nu au fost uitate nici cele 8 milioane de persoane care au credite la bănci: Ordonanţa 50/2010 a fost modificată în favoarea băncilor.
A venit şi rândul pensionarilor militari din toate structurile sistemului de siguranţă şi ordine publică, cărora le-au fost reduse pensile cu peste 50% . Prin aberanta Lege nr.119/2010 şi HG nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare au fost încălcate toate principiile de drept.
lDreptul de proprietate nu este respectat, aşa cum este protejat de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (de exemplu, cauza Stec şi alţii contra Regatului Unit al Marii Britanii (06.07.2005) RTDH 2006, în care CEDO a hotărât că prestaţiile sociale intră sub incidenţa Art.1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fiind asimilate bunurilor – obiect al dreptului de proprietate. Curtea Europeană a decis că prestaţiile sociale constituie obiect de protecţie, indiferent de natura contributivă sau necontributivă a acestora.
lPrincipiul neretroactivităţii legii, prevăzut la art.15 alin. (2) din Constituţia României, republicată, conform căruia „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile” este încălcat cu nonşalanţă. Decizia nr. 830/2008 a Curţii Constituţionale nu este respectată, deşi statuează că „ori de câte ori o lege nouă modifică starea legală anterioară cu privire la anumite raporturi, toate efectele susceptibile a se produce din raportul anterior, dacă s-au realizat înainte de intrarea în vigoare a legii noi, nu mai pot fi modificate ca urmare a adoptării noii reglementări, care trebuie să respecte suveranitatea legii anterioare. Legea nouă însă este aplicabilă deîndată tuturor şi situaţiilor ce se vor constitui, se vor modifica sau se vor stinge după intrarea ei în vigoare, precum şi tuturor efectelor produse de situaţiile juridice formate după abrogarea legii. În sprijinul celor afirmate vin şi şi Deciziile Curţii Constituţionale: nr. 375/2005, nr. 57/2006 şi nr. 120/2007, prin care se arată că noile reglementări nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, dispunând numai pentru viitor, fără a aduce atingere drepturilor legal câştigate anterior. Principiul drepturilor câştigate este expres stipulat în practica judiciară a CEDO, care în mod consecvent a dat câştig de cauză subiecţilor de drept afectaţi din punct de vedere al drepturilor băneşti prin acte normative adoptate ulterior.
lLegislaţia comunitară europeană Pilonul al II-lea, Directiva nr. 86/378/CEE, modificată prin Directiva nr. 96/97/CEE, privind aplicarea principiului egalităţii în schemele ocupaţionale de securitate socială, care acoperă sectorial şi legile speciale de pensii ale magistraţilor, militarilor, poliţiştilor ş.a. a fost încălcată şi a condus la atenţionarea Guvernului României. Prin Raportul de consultare din 31.01.2007 al Comisiei Europene României i ,,se atrage atenţia asupra faptului că, pentru legislaţia neconformă Directivelor comunitare, Comitetul Miniştrilor va transmite României scrisori de notificare oficială, declanşând astfel acţiunea de neîndeplinire a obligaţiilor de Stat membru al U.E”
lSentinţa civilă nr. 338/2010 pronunţată de către Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 1371/33/2010, rămasă definitivă şi irevocabilă prin Decizia nr. 38/07.01.2011 pronunţată de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, s-a dispus suspendarea HG nr. 735/2010. Aşadar, emiterea deciziilor de recalculare s-a făcut în baza unui act normativ lipsit de orice efect juridic în temeiul sentinţei civile mai sus arătate. Faţă de aceste aspecte, rezultă, fără putinţă de tăgadă, faptul că recalcularea pensiilor în baza unui act a cărui aplicare este suspendată prin hotărâre judecătorească, reprezintă o gravă încălcare a legii, fapt ce este de natură să determine nelegalitatea deciziilor contestate şi a cuantumului pensiilor astfel cum a fost el stabilit.
Nerespectarea deciziilor instanţelor judecătoreşti de către Guvernul României constituie infracţiune, conform Art. 271 Cod Penal. Corectă şi legală ar fi anularea deciziei de recalculare a pensiei ca netemeinică, ca urmare a discriminării, a încălcării dreptului de proprietate, a principiilor neretroactivităţii legii şi egalităţii în drepturi, precum şi încălcarea principiului drepturilor câştigate.
Roadele măsurilor ilegale şi haotice luate de actuala clasă politică şi de guvern se văd şi se „culeg” prin amânarea aderării României la spaţiul Schengen, oprobiul statelor din UE şi izolarea pe plan internaţional. Singura speranţă, pentru zecile de mii de pensionari afectaţi, rămâne justiţia, încrederea că aceasta va face dreptate.
Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (SCMD) Filiala Alba Iulia, Str. Eroilor, Nr. 11A, Tel. 0720-295056; 0754-295056, va acorda asistenţă juridică pensionarilor militari interesaţi.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cinematograful Columna din Alba Iulia, readus la viață printr-o investiție de 21 milioane lei: A fost semnat contractul de autorizare și execuție a lucrărilor de reabilitare, dotare și modernizare a clădirii
Cinematograful Columna din Alba Iulia, readus la viață printr-o investiție de 21 milioane lei: A fost semnat contractul de autorizare și execuție a lucrărilor de reabilitare, dotare și modernizare a clădirii Cinematograful Columna din Alba Iulia va fi readus la viață printr-o investiție de 21 milioane lei, a anunțat Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, […]