Pensii diaspora 2025: Formula de calcul pentru pensia comunitară
Pensii diaspora 2025: Formula de calcul pentru pensia comunitară • Noutăți pentru românii din străinătate
Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, creând schimbări semnificative în cazul a milioane de pensionari din România. Pe lângă recalcularea pensiilor, care a avut ca efect o creștere medie de 520 de lei, există și o serie de modificări cu privire metodele de calcul, inclusiv pentru românii din diaspora.
În anul 2024, în jur de 4 milioane de pensii au fost majorate, sumele variind între 1 leu și 12.000 de lei. Schimbările aduse sunt menite să asigure un tratament mai echitabil pentru pensionari, atât pentru cei din țară, cât și pentru cei care au lucrat în străinătate.
Noi reguli pentru pensiile românilor din străinătate
O componentă cheie a reformei este Ordinul nr. 1.762 din 13 decembrie 2024, care modifică metodologia de calcul al pensiilor, introducând noi reguli pentru românii cu rezidență într-un alt stat.
Citește și: PENSII 2025 | Care este noua formula de calcul a pensiilor. Exemplu de calcul
Ordinul, semnat de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, stipulează că cererile de pensie în cazul acestor români trebuie depuse la instituția de asigurări sociale din statul de ședere permanentă.
În egală măsură, reforma include modificări în cazul pensiilor de urmaș.
Pentru cetățenii care au primit pensii atât din România, cât și din străinătate, pensia de urmaș va fi calculată în funcție de cuantumul mai avantajos dintre pensia comunitară națională și pensia pro-rata.
Prin această metodă se asigură o valoare mai mare pentru urmașii românilor care au contribuit la sisteme de asigurări sociale din mai multe țări.
Formula de calcul pentru pensia comunitară
Ordinul introduce o nouă formulă pentru calculul pensiei comunitare, recurgând la metoda totalizare-proratizare. Această metodologie implică:
– Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în mai multe țări, în baza legislațiilor aplicabile.
– Proratizarea cuantumului pensiei, prin majorarea numărului total de puncte corespunzător pensiei proratizate cu punctele aferente perioadelor de asigurare voluntare, dacă este cazul.
Un exemplu oferit de Comisia Europeană explică astfel modul de aplicare: o persoană care a lucrat 4 ani în Germania și 32 de ani în Portugalia nu ar fi beneficiat de pensie în Germania, țară unde pragul minim este de 5 ani.
Citește și: PENSII 2025: Ajutoare pentru pensionari, pachet one-off de 200 de lei pentru românii cu pensii mici și medii, în perioada următoare
Însă, datorită noilor reguli, Germania recunoaște anii lucrați în Portugalia și acordă pensia corespunzătoare perioadei de 4 ani.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu (foto), a detaliat modul în care se aplică aceste reglementări: „Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară. Practic, se face o totalizare a stagiului de cotizare din țarile unde au lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a declarat la Pro TV.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Adrian Negrescu despre ce înseamnă scăderea ratingului de țară: „Nu ne putem compara cu economiile dezvoltate la nivelul datoriilor din PIB. România nu are capacitatea de a plăti împrumuturile”
Adrian Negrescu despre ce înseamnă scăderea ratingului de țară: „Nu ne putem compara cu economiile dezvoltate la nivelul datoriilor din PIB. România nu are capacitatea de a plăti împrumuturile” Economistul Adrian Negrescu avertizează asupra situației economice a României și a efectelor scăderii ratingului de țară. Într-o postare pe pagina de Facebook, descrie situația economică actuală […]